Arbëri

Inflacioni e rrezikon edhe rritjen e normave të interesit të kredive

 

Pas rritjes së normave të interesit nga Banka Qendrore Evropiane, edhe Banka Qendrore e Kosovës ka paralajmëruar një rritje të tillë. Por, për dallim nga bankat evropiane, të cilat që nga viti 2014 kanë vepruar me norma negative të interesit, bankat komerciale në Kosovë kanë normat më të larta në rajon. Ekonomistët e fajësojnë BQK-në që nuk ka marrë asnjë veprim në raport me normat e interesit, e as për stabilizim të çmimeve, për çka thonë se e ka obligim

Qytetarët e Kosovës pritet që të përballen me rritje të normave të interesit për kredi të reja. Rritja do t’i prekë edhe qytetarët që kanë marrë kredi me interes të ndryshueshëm.

Një rritje e normës së interesit nga Banka Qendrore Evropiane ka mjaftuar që Banka Qendrore e Kosovë të paralajmërojë për ndryshim të normave, duke thënë se kjo rritje do të afektojë indirekt kostot e mbajtjes së likuiditetit dhe kostot e financimit në vend.