1 perditesime
21:21

Zymi: 40 për qind e tokave bujqësore në Prishtinë është e zënë me ndërtim

Aktivistja Flutra Zymi ka thënë se Prishtinës i mungon një hartë zonale që i rregullon ndërtimet.

Në emisionin “Sonte me Rronin”, të mërkurën, ajo tha se ndërtimet po bëhen pa plan dhe se po zihen tokat bujqësore në kryeqytet.

“40% e tokave bujqësore deri tash është ndërtim në Prishtinë”, ka thënë ajo.

Sipas Zymit, në Kosovë duhet të kthehet enti për urbanizim që dikur ekzistonte në Jugosllavi.

“Në mungesë të një plani rregullues të hollësishëm, Prishtina nuk ka hartë zonale, harta specifikon ku do të ndodhin ndërtimet. Qëllimisht i lënë këto gjëra të parealizuara ku ligji i ndërtimit thotë se aplikuesi duhet të pres leje ndërtimi brenda 50 ditësh, nëse komuna nuk kthen përgjigje, aplikuesi fillon me projektin. Ka ndodhë që në kohën e Jugosllavisë e kemi pasur entin për urbanizëm dhe projektim dhe ai ent e ka bërë projektin për të gjithë Kosovën. Është koha të kthehemi në atë pikë”, tha ajo.

Zymi theksoi se problemi qëndron te Ligji i Planifikimit Hapësinor dhe Ligji për Ndërtim.

20:38

Zymi: Prishtina asnjëherë s’ka pasur kryetar me vizion

Aktivistja Flutra Zymi deklaroi se tash e 50 vjet, Prishtina nuk ka pasur kryetar komune me vizion afatshkurtër, afatmesëm ose afatgjatë.

Sipas saj, qyteti i Prishtinës nuk është i zhvilluar mjaftueshëm dhe mungojnë edhe kushtet esenciale për banim.

“Nuk kam parë kryetar që e ka kryer mandatin dhe ka pasur ndonjë vizion afatshkurtër, afatmesëm dhe afatgjatë. Tash e 50 vjet kemi mungesë të këtyre kryetarëve. Nëse jetojmë sot në Prishtinë, ndalemi dhe mendojmë se në çka është zhvilluar. Në aspektin kulturor fare, problemin e parë e kemi që nuk kemi kryetar me vizion në shërbim të qytetarit. Për mua, problematika më e madhe është brenda komunës. Kemi kapacitete të vogla njerëzore. Nuk kemi zyrtarë profesionistë, kemi zyrtarë dembelë, manipulues. Askush s’po merret nga brenda. Në drejtorinë e parqeve kemi një person, në të kaluarën ka qenë një drejtoreshë dhe një asistent me gjysmë orari”, deklaroi Zymi në “Sonte me Rronin” të mërkurën.

Ajo shtoi se Prishtinës i mungojnë trotuaret, ndriçimi e mirëmbajtja e parqeve, ndërsa për të, qentë endacakë janë problematikë e anashkaluar.

“Si qytetarë, shumë pak ankohemi. Kemi ardhur në një gjendje që ata (të komunës v.j.) nuk marrin vesh . Ose duhet t’i padisësh, ose të protestosh derisa na i plotësojnë kushtet esenciale. Mua më pengon që merremi me imazhin, por realiteti është që nuk kemi trotuar, nuk kemi ndriçim në shumicën e madhe të qytetit, kemi qen endacakë, nuk kemi siguri”, shtoi tutje aktivistja Zymi.

Problematike për të është edhe mosregjistrimi i popullsisë, pasi nëpërmjet statistikave siç u shpreh ajo, mund të bëhen analiza e planifikime për investime dhe rregullim të jetesës.