Arbëri

Kosova e dyta në rajon për numrin e fëmijëve të pashoqëruar që kërkojnë azil

Foto: Reuters
Foto: Ilustrim
 

Shqipëria mban vendin e parë, ndërsa Kosova të dytin nga vendet e rajonit për numrin e azilkërkuesve të identifikuar si fëmijë të pashoqëruar. Të dhënat e Eurostatit bëjnë të ditur se në vitin 2021 janë shënuar 70 aplikime për azil nga fëmijët e pashoqëruar nga Shqipëria, nga 75 aplikime të regjistruara në vitin 2020 dhe 160 aplikime në vitin 2019. Kosova regjistroi 20 aplikime nga fëmijët e pashoqëruar për vitin 2021. Për vitin 2021, Maqedonia e Veriut kishte 5 aplikime, Mali i Zi, Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina nuk kishin asnjë aplikim nga fëmijët e pashoqëruar.

Belgjika ishte shteti më i preferuar për aplikimet e të miturve shqiptarë, me 25 të tilla, të ndjekura nga Suedia, Greqia dhe Gjermania me nga 10 secila. Deri në vitin 2019 kryesonin Gjermania dhe Franca. Austria përbënte 24% të të gjithë aplikantëve për azil që konsiderohen të mitur të pashoqëruar në BE. Ajo u pasua nga Gjermania, Bullgaria (të dyja 14%), Greqia (10%), Belgjika dhe Rumania (të dyja nga 8%). Numri total i fëmijëve nën moshën 18 vjeç nga Shqipëria që kanë aplikuar deri më tani për azil në vendet e BE-së dhe në Zvicër ka arritur shifrën mbi dy mijë, duke përbërë 12% të totalit nga shtetet evropiane (jo anëtarë të BE-së). Në vend të parë janë Turqia (24% të aplikimeve totale nga Evropa) dhe Rusia (23%). Të dy këto shtete (Turqi dhe Rusi) kanë një popullsi shumë më të lartë se Shqipëria, duke bërë që ky vend të jetë rekord për aplikimet për azil të fëmijëve në raport me popullsinë. Në vend të katërt është Moldavia me 10% dhe më pas renditet Serbia me 8%.