Arbëri

Surroi: “Bota Serbe”, ide e Kishës së Serbisë

Foto: Driton Paçarada / KOHA
 

Deklarata e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq se Kosova ka për ta sulmuar Serbinë është pjesë e fushatës së tij parazgjedhore. Kështu ka deklaruar publicisti dhe shkrimtari Veton Surroi për emisionin ‘Aritmija’ të televizionit malazez Gradska RTV. Ai ka thënë se Kosova nuk ka pasur e as do të ketë kurrë për qëllim të sulmojë këdoqoftë, ndërsa kanosja e Vuçiqit ndaj Kosovës dhe Malit të Zi për ‘pasojat e rënda’ nuk i ndihmon paqes në Ballkan. Sikurse transmeton KDP-ja, portali i këtij televizioni e citon si ‘deklaratë të ditës’ vlerësimin e Surroit se “ideja për ‘botën serbe’ nuk është politike, por parapolitike”. “Ajo është produkt i natyrshëm i Kishës së Serbisë e cila mëton të bëhet ‘mburojë’ për popullin serb, ashtu sikurse është Kisha Ortodokse Ruse për popullin rus. Në kishën e Serbisë ekziston interpretimi se ata janë beden i serbizmit dhe se ‘bota serbe’ është aty ku shtrihet kisha”, ka thënë Surroi.

“Mendoj se do të ishte në mirë që presidenti i Serbisë të vë në dukje se do të jetë e nevojshme marrëveshja me Malin e Zi, me Kosovën, me të gjithë fqinjët. Ka kaluar koha e kërcënimeve. Këtë film tashmë e kanë shikuar me Milosheviqin dhe për askënd nuk përfundoi mirë. Prandaj, mendoj se ka ardhur koha që ky diskurs tensionesh, ky fjalim që është kundër paqes, të ndryshojë në gjithë rajonin dhe që në fakt të mendohet se si në këtë situatë të re historike që e kemi me Ukrainën, me invadimin e Ukrainës nga ana e Rusisë, të ndryshojë kjo paradigma e fjalimeve zë luftës, fjalimeve të urrejtjes e kërcënimeve në fjalime të bashkëpunimit, të paqes, të vendosjes së marrëdhënieve të reja”, ka thënë tutje ai.