7 perditesime
21:09

Hasani i bindur se Kushtetuesja do të gjejë vërejtje serioze nëse miratohet si i tillë Ligji për Byronë

Ish-kryetar i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani është shprehur i bindur se Gjykata, të cilën ai dikur e ka drejtuar, do të gjejë vërejtje serioze sa i përket mënyrës së zgjedhjes dhe shkarkimit të drejtorit të Byrosë për Konfiskim të pasurisë si dhe kompetencave të tij.

“Unë jam i bindur që Gjykata Kushtetuese do të gjejë vërejtje shumë serioze sa i përket drejtorit dhe mënyrës së zgjedhjes dhe shkarkimit, kompetencave të tij do të thotë proporcionalitetit, qëllimin legjitim jam i bindur që do ta pranonte gjykata që është legjitime me ndjek, afati kohor, kompetencën kohore do të thotë 2008, raportin dubioz sa i përket barrës së provuarit dhe prezumimit të pafajësisë që është garancion kushtetues që e shkel ky ligj dhe kështu me radhë”, ka thënë ai në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Hasani e ka parë shumë problematike edhe mënyrën se si do të mblidhen informacionet, pasi për të kjo paraqet shkelje të privatësisë.

“Po, sepse privatësia e të dhënave ekziston edhe, do të thotë ju e dini edhe një byro tjetër dhe këto agjencionet që janë të përgjithshme, agjencionet e pavarura dhe institucionet e pavarura duhet mos t’i shkelin njëra-tjetrës në kompetenca dhe kjo prek garancinë kushtetuese të sigurisë juridike dhe të integritetit personal të dhënave për shkak se aty nuk thuhet as mënyra për çka mund të përdoren ato dhe si dhe nuk ka garancion, do të thotë që ai mund t’i abuzojë. Drejtori do të thotë i kërkon në mënyrë arbitrare çfarëdo lloj informacioni që s’ka kontroll gjyqësor, me tregu për shembull nëse ai informacion që kërkohet ka relevancë”, u shpreh Hasani.

 

20:56

Anëtari i Këshillit Gjyqësor: Duhet të rriten edhe kapacitetet e gjyqësorit nëse shtohen kompetencat

Në emisionin “Betimi për Drejtësi”, në KTV, ku po diskutohet për Projektligjin për Byronë Shtetërore për Verifikimin dhe Konfiskimin e Pasurisë së Pajustifikueshme, Vilard Bytyqi, anëtari i Këshillit Gjyqësor ka thënë se kur kompetencat rriten duhet të rriten edhe kapacitetet e gjyqësorit.

“Shtohet një juridiksion i veçantë sikurse pretendohet me anë të këtij projektligji, atëherë duhet të analizohet edhe ngarkesa që e ka aktualisht Gjykata. Me të drejtë e potencuat faktin që Gjykata, përkatësisht Departamenti Civil në Gjykatën Themelore është prej njësive më të ngarkuara në Gjykata dhe se në rast se i shtohet edhe kjo detyrë, përkatësisht kërkohen autorizime të veçanta gjyqësore në këto raste, do të duhej të shtoheshin kapacitetet”, tha ai në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Bytyqi shtoi se ky projektligj ka një përmbajtje shumë më të veçantë dhe do të duhej të ndërtoheshin kapacitete, përkatësisht trajnime të specializuara sikurse te stafit gjyqësor ashtu edhe te stafit jo gjyqësor dhe të gjithë atyre njerëzve që do të punojnë në këtë fushë.

“Po para së gjithash do të duhej të shtohej numri i anëtarëve gjyqtar për tu marr në shqyrtim këto çështje dhe të jenë të specializuar përkatësisht kompetent për zbatimin e këtij ligji”, shtoi ai.

Për më shumë ndiqeni emisionin ‘Betimi për Drejtësi’, mbi Byroja Politike e Konfiskimit.

 

20:52

Çela nga MD: Konfiskimi i pasurisë së pajustifikueshme pas 17 shkurtit të 2008-s

Ministria e Drejtësisë për fillimin e konfiskimit të pasurisë së pajustifikueshme sipas këtij projektligji e ka përcaktuar afatin kohor nga 17 shkurti i vitit 2008, dhe kjo sipas tyre është bërë që të synohet siguri juridike.

Lyra Çela nga Ministria e Drejtësisë thotë së vendosja e datës 17 shkurt 2008, është parë si zgjidhje më e mirë për të ofruar siguri juridike, për dy arsye.

“Së pari nga kjo periudhë, mund të themi se është konsoliduar sistemi financiar bankar në Republikën e Kosovës. Nga kjo periudhë për secilën blerje, për secilën pagesë, është kryer një akt tjetër i formalizmit për regjistrimin të atij transaksioni dhe si rrjedhojë pala do të jetë në pozitë më të favorshme për të ofruar dëshmi për fitimin e një pasurie të caktuar”, u shpreh ajo, në emisionin “Betimi për Drejtësi”, në KTV.

E dyta sipas Çelës lidhet me statusin e personave që i nënshtrohen këtij ligji sipas përcaktimit të fushëveprimit personal, ku njëra nga cilësitë e tyre është të jenë zyrtarë publik të Republikës së Kosovës prej vitit përpara datës 17 shkurt 2008.

“Nuk mund të flasin për zyrtarë publik të Republikës së Kosovës, të cilët e kanë fituar këtë status me konsolidimin me themelimin e institucioneve shtetërore të Republikës së Kosovës. Nëse ai milion i parë është fituar në mënyrë të kundërligjshme dhe arrihet të dëshmohet kjo sipas standardeve të procedurës penale atëherë do të mund të ndiqet penalisht dhe të konfiskohet ajo sipas një vendimi të procedurës penale”, tha Çela.

Për më shumë ndiqeni emisionin ‘Betimi për Drejtësi’, mbi Byroja Politike e Konfiskimit.

 

20:42

Hasani: Byroja sipas këtij ligji do të jetë instrument politik i pushtetit aktual

Ish-Kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani ka thënë se mënyra se si është rregulluar zgjedhja e drejtorit të Byrosë për Konfiskimin e Pasurisë, nuk garanton pavarësi për këtë institucion.

“Jo sepse është me shumicë të thjeshtë, është me shumicë të thjeshtë dhe nuk është plural. Do të thotë në përvoja të tjera, tri organe, kur bëhet caktimi për shembull prej kryeministrit ose ekzekutivit, shefit të shtetit siç ka qenë rasti bullgar, kur vjen tek Kuvendi që është përfaqësuesi i sovranit, aty gjithmonë synohet sipas standardeve të Komisionit të Venecias që të bëhet me një shumicë të kualifikuar. Pse? Sepse, ndryshe Byroja sipas këtij ligji do të jetë një instrument politik administrativ në duart e pushtetit aktual për të drejtuar atë. Do të thotë atë si thuash fushatë konfiskimi në mënyrë selektive kundër personave të caktuar”, u shpreh Hasani.

 

20:34

Opozita thotë se Byrosë i mungon pavarësia, pushteti e synon të kundërtën

Deputetët e partive opozitare kanë thënë se është e pamundur që Byroja e Konfiskimit të Pasurisë të jetë e pavarur, kurse nga pushteti kanë deklaruar se po shqyrtohen të gjitha mundësitë që të sigurohet pavarësia e institucionit që parashihet të themelohet me Ligjin për Byronë.

Deputeti nga Partia Demokratike e Kosovës, Hajdar Beqa, ka deklaruar se zgjedhja e drejtorit të Byrosë është puro politike.

“Zgjedhja e shefit të Byrosë është puro politike e një shumice të thjeshtë. Mundet me i pas vetëm 61 vota e me u zgjedhë me 31 vota. Kemi problem do të thotë. Ne konsiderojmë që në atë rrugë ka me pasë probleme edhe me elementet penale. Do të thotë kemi edhe probleme tjera që më së miri ka thënë edhe Instituti i Kosovës për Drejtësi”, u shpreh Beqa në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Në anën tjetër, deputeti Driton Selmanaj nga Lidhja Demokratike e Kosovës, ka thënë se ky organ duhet të jetë kolegjial.

“Në fakt unë e shfrytëzova rastin edhe në mbledhje të komisionit që ta kundërshtoj këtë ose të them të shpreh dilemat e mia rreth asaj se a është e nevojshme edhe a është e domosdoshme që një person ta udhëheq një organ kaq të rëndësishëm. Ne mendojmë si LDK që ky organ duhet të jetë kolegjial. Nuk do duhej të jetë individual e aq më pak të ketë si formë të përzgjedhjes siç është. Nuk është me shumicë të thjeshtë po thuhet kështu shumicën e gjithë deputetëve që janë të pranishëm dhe që votojnë”, ka thënë ai, duke shtuar se për ta është i papranueshëm që ky institucion të udhëhiqet nga një drejtor në kontekst të cenimit të pavarësisë të këtij institucioni.

Ndërsa, kryetari i Komisionit për Legjislacion, deputeti i VV-së, Adnan Rrustemi, ka deklaruar se raste të tilla kur titullari është individual, efikasiteti i funksionalizimit dhe i vendimmarrjes është më i madh sesa tek organet kolegjiale. Megjithatë, sipas tij, organet kolegjiale i kanë përparësitë e tjera sa i përket masës ose rrezikut nga arbitraritet në vendimmarrje ose në inicim të çështjeve.

“Sa i përket votimit me shumicë të thjeshtë ose me shumicën e deputetëve të pranishëm, mendoj që është praktikë e përgjithshme e Kuvendit të Kosovës, përveçse edhe kufizimit Kushtetues, se si merren vendimet e Kuvendit të Kosovës për rastet që nuk janë përcaktuar ndryshe. Rasti konkret është edhe vendimi i Kuvendit të Kosovës për ta zgjedhur drejtuesin e Byrosë ose drejtorin e Agjencisë Kundër Korrupsionit”, ka thënë ai, duke shtuar se nuk kanë asgjë kundër që forma e organizimit të diskutohet.

 

20:27

Krasniqi: Drejtori i Byrosë e ka të pamundur të jetë i pavarur

Albert Krasniqi, hulumtues i lartë në Demokraci Plus, ka thënë se Byrosë për konfiskimin e pasurisë i mungon pavarësia politike pasi drejtori do të jetë i emëruar politikisht.

“Këtij drejtori t’i lihet në kompetencë të nxjerrë të gjitha aktet e tjera nënligjore në këtë institucion, në këtë byro dhe po ashtu të caktojë se cili do prej tyre zyrtarëve do të japë lëndën që të bëjë verifikimin kur ka raste për dyshim për përfitim të pasurisë në mënyrë të pajustifikueshme dhe deri tek autorizimi për të kryer hetimet ose jo, që është diçka që nuk do të duhej të lejohet”, ka thënë ai në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Krasniqi ka shtuar se kanë parë edhe praktikat në vende të tjera siç është rasti i Bullgarisë ku sipas tij, aty është bërë një kolegjium i disa personave të cilët emërohen nga institucionet të ndryshëm në mënyrë që të garantohet pavarësia e këtij institucioni, kurse në rastin e Kosovës ai thotë se drejtori i kësaj Byroje është lehtë të shkarkohet.

“Për më tepër është lehtë i shkarkueshëm. Ky drejtor në momentin që nuk u bindet urdhrave të partisë ose koalicionit qeverisës, atëherë mund të shkarkohet, do të thotë me shumicën e votave të gjithë deputetëve pavarësisht që është prag më i lartë, nuk është që do të ketë ndonjë dallim për shkak se secila qeveri të paktën do t’i ketë këto 61 vota në Kuvend”, ka shtuar ai.

 

20:21

Zekaj: Projektligji aktual nuk garanton pavarësi të Byrosë

Ylli Zekaj, hulumtues i lartë në Institutin e Kosovës për Drejtësi (IKD), ka thënë se projektligji aktual nuk garanton pavarësi të Byrosë për konfiskim të pasurisë.

Zekaj është shprehur se Byroja udhëhiqet nga Drejtori i Përgjithshëm dhe se konform këtij Projektligji, ai është autoriteti kryesor për fillimin e verifikimit të pasurisë dhe fillimin e procedurave të konfiskimit.

“Problemi qëndron në atë se Drejtori i Përgjithshëm emërohet me shumicë të thjeshtë nga Kuvendi, pra me shumicën e votave të deputetëve të pranishëm dhe që votojnë, pas propozimit të Komisionit mbikëqyrës të Kuvendit”, ka thënë Zekaj.

Sipas tij, ndër autoritetet kryesore për të implementuar qëllimin e Projektligjit emërohet lehtësisht nga partitë në pushtet.

“Shto këtu që mandati i Drejtorit ka garancione tejet minimale, ku i njëjti mund të shkarkohet mbi bazën e pa precizuar sa duhet të ‘dështimit në përmbushjen e mandatit ligjor’ (neni 15 (4 dhe 5)). Në rrethana të tilla, është e pamundur që Byroja të mund të cilësohet si institucion i pavarur dhe i paanshëm në ushtrimin e detyrave”, ka vlerësuar Zekaj.

Sipas hulumtuesit të IKD-së, Drejtori i Përgjithshëm i Byrosë do varet tërësisht nga partitë në pushtet, përkatësisht, me ndërrimin e shumicës parlamentare në Kuvend, nën rregullimin aktual, do të ndërrojë edhe Drejtori i Përgjithshëm.

 

20:17

Zekaj: Kosova ka dështuar në konfiskimin e pasurisë së përfituar në mënyrë të kundërligjshme

Ylli Zekaj, hulumtues i lartë në Institutin e Kosovës për Drejtësi (IKD), ka thënë se Kosova ka dështuar në fushën e konfiskimit të pasurisë së përfituar në mënyrë të kundërligjshme.

Por, sipas tij, ky dështim nuk ka ardhur si rezultat i mungesës së bazës ligjore, por si rezultat i mungesës së vullnetit të akterëve të sistemit të drejtësisë.

“Aktualisht ne kemi dy sisteme të konfiskimit, sistemi tradicional përmes dispozitave të Kodit Penal dhe sistemin e avancuar sipas Ligjit për Kompetencat e Zgjeruara për Konfiskimin e Pasurisë së Përfituar me vepër penale, i cili ligj është aplikuar vetëm në raste përjashtuese”, ka thënë ai në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Zekaj ka deklaruar se është e rëndësishme është që të fuqizohen mekanizmat aktualë të konfiskimit dhe jo që të shkohet me një mekanizëm të tretë përderisa kanë dështuar dy mekanizmat paraprakë, duke shtuar këtu se edhe sistemi i drejtësisë konsiderohet se ka politika të lehta të dështimit.

“Është paradoksale se si Ministria e Drejtësisë që po synon ta jetësojë procesin e vetingut dhe të njëjtën kohë këtij sistemi që nuk i beson, po ia m’veshë edhe një kompetencë këtij gjyqësori. Për këto arsye, IKD vazhdimisht ka konstatuar se Kosova nuk është e gatshme për këtë sistem të konfiskimit”, ka thënë ai.