Arbëri

Neglizhenca e gjykatave në Kosovë lë të pandëshkuara krimet e luftës

Foto: Koha
Foto: Koha

Janë mbi 13 mijë viktima të luftës së fundit dhe për 23 vjet, vetëm rreth 50 persona janë dënuar nga institucionet e drejtësisë në Kosovë. Ka gati 8 vjet qëkur Kosova ka marrë kompetencat e plota për gjykimin e krimeve të luftës, por deri më tash nuk është parë kurrfarë avancimi.

 

Tash e 23 vjet nga lufta në Kosovë, shumë pak persona vuajnë dënimin për krimet e kryera. Kjo, sipas juristëve, vjen si pasojë e neglizhencës së organeve të drejtësisë në Kosovë të cilat, për mbi 13 mijë viktima, kanë dënuar vetëm rreth 50 persona, prej vitit 2014 kur përgjegjësia u ka kaluar institucioneve kosovare. Juristët thonë se edhe pse është mundësuar gjykimi në mungesë, Prokuroria e Gjyqësori nuk kanë treguar kurrfarë efikasiteti

Janë mbi 13 mijë viktima të luftës së fundit dhe për 23 vjet, vetëm rreth 50 persona janë dënuar nga institucionet e drejtësisë në Kosovë. Ka gati 8 vjet qëkur Kosova ka marrë kompetencat e plota për gjykimin e krimeve të luftës, por deri më tash nuk është parë kurrfarë avancimi.

Njohës të çështjeve të drejtësisë e monitorues të rasteve gjyqësore për krimet e luftës, kanë thënë se janë një mori shkaktarësh që kryesit e krimeve të luftës në Kosovë vazhdojnë të mos dalin para drejtësisë. Ndjekja penale e kriminelëve, menjëherë pas luftës ka qenë kompetencë e UNMIK-ut deri më 2008 e më pas e EULEX-it deri më 2014. Pas 2014-s përgjegjësia u ka kaluar institucioneve kosovare, por avancimi në këtë drejtim, sipas juristëve, vlerësohet të ketë ngecur për shkak të neglizhencës së prokurorëve e gjyqtarëve, numrit të vogël të prokurorëve që janë marrë me këto krime dhe gjithashtu për shkak të mungesës së bashkëpunimit juridik Kosovë-Serbi për të sjellë para drejtësisë personat e dyshuar.