3 perditesime
23:40

Smajljaj: Kosova duhet ta mbyllë dialogun me Serbinë gjatë mandatit të Bidenit

Çdo shtyrje e arritjes së marrëveshjes finale me Serbinë pas mandatit të presidentit amerikan Joe Biden do të ishte e dëmshme për Kosovën, ka thënë në Interaktiv të KTV-së të enjten Avdi Smajljaj, ligjërues i politikave të Bashkimit Evropian. Sipas tij, pa SHBA-në as BE-ja s’mund të bëjë që mes dy shteteve të ketë marrëveshje finale me njohjen reciproke në qendër.

“Mendoj që më së voni Kosova duhet ta përmbyllë këtë çështje gjatë mandatit të Bidenit. Çdo kohë pas kësaj, do të ishte vonesë shumë e madhe marrë për bazë zhvillimet e dinamikën në politikën globale. Kosova s’mund të arrijë marrëveshje me Serbinë përmes BE-së, pa SHBA-në. Të gjithë e dimë se si jemi bërë shtet e si kanë ardhur njohjet. Nuk besoj që mungesa e një konsensusi brenda BE-së e lejon atë të ketë mekanizëm detyrues për Serbinë që ta arrijë marrëveshjen, që ta njohë Kosovën”, ka thënë ai.

Sipas tij, SHBA-ja ka qasje më praktike dhe ka mundësi të ndikojë më shumë se BE-ja për të arritur marrëveshjen. Ai ka thënë se SHBA-ja, bashkë me BE-në mund të organizojnë një tryezë me të cilën do të bëhej trysni për të arritur marrëveshjen finale. Sipas tij, po që se kjo tryezë organizohet më 2022 do të ishte më mirë për Kosovën. Çdo shtyrje, ka thënë ai, do të ishte e dëmshme për Kosovën.

Për çështjen e anëtarësimeve në BE, ai ka thënë se më mirë do të ishte që i gjithë Ballkani Perëndimor të anëtarësohej si pako.

Sa i përket politikës së Kosovës për punët e jashtme, Smajljaj ka thënë se nuk ka vënë re ndonjë strategji për kategorizim të shteteve mike, atyre jo fort të sigurta dhe ato kundër shtetësisë së Kosovës.

23:22

Smajljaj: Ende s’është e qartë se cili është qëndrimi nacional i Kosovës në raport me Serbinë

Profesori i politikave evropiane, Avdi Smajljaj, ka thënë se Kosova ende s’ka qëndrim nacional të qartë sa i përket dialogut me Serbinë, e një gjë e tillë i duhet vendit sa më shpejt, sipas tij.

Smajljaj shtoi se nga Qeveria aktuale ka pasur përpjekje të arrihet një relacion reciprok me Serbinë, por kjo lloj politike nuk ka shpirë në një situatë zgjidhjeje për Kosovën.

“Ende duhet kohë për t’u bërë plotësisht të qartë sa i përket qëndrimit të Qeverisë. Kosovës i mungon një konsensus nacional, që duhet të vijë nga partitë politike, për të ditur se çfarë kërkon Kosova nga ky dialog e çfarë duhet të jap sepse siç po shihet, do të ketë kompromise. Ende nuk është e qartë cili është qëndrimi nacional i Kosovës ndaj asaj që kërkohet në dialog. Qëndrime po. Kryeministri është kundër formimit të Asociacionit me kompetenca ekzekutive, pasi mund të defunksionalizojë vendin. Është kundër Asociacionit, por nuk e dimë cila është alternativa nëse jo Asociacioni. Kosova do ta ketë të vështirë të arrijë marrëveshje pa SHBA-në. Partia në pushtet ka qenë gjithmonë kundër dialogut dhe tani në pushtet, i duhet kohë për të gjetur alternativa në dialog. Qasja më ndryshe ka qenë ndoshta që ka pasur një lloj ngurtësie, ka pasur përpjekje të arrihet një relacion reciprok me Serbinë, por nuk ka shpie në një situatë për zgjidhje për Kosovën. Nuk mund të vazhdohet me këtë ngurtësi, pasi i ka marrë votat për të dalë me një marrëveshje të qartë, platformë të qartë për marrëveshjen me Serbinë”, ka thënë Smajljaj në “Interaktiv” të KTV-së.

23:16

Smajljaj: Bashkimi Evropian është vonuar me Ballkanin Perëndimor

Sipas Avdi Smajljajt, ligjërues i Politikave Evropiane, Bashkimi Evropian duhet ta rishikojë qëndrimin karshi Ballkanit Perëndimor. Ai ka thënë se BE-ja duhet ta kuptojë se nuk është e vetmja që kërkon ta shtrijë ndikimin aty, ndërsa shtoi se Rusia është konkurrent i saj.

“BE-ja është vonuar me Ballkanin Perëndimor, karshi dinamikës, politikës në nivelin global, shembull rritjen e ndikimit të Rusisë në nivel global jo vetëm në Evropë dhe Ballkan. BE-ja vazhdon të sillet sikur nuk ka konkurrencë për të shtrirë ndikimin e vet në Ballkanin Perëndimor. BE-ja duhet ta rishikojë qëndrimin e vet karshi Ballkanit Perëndimor sepse nuk është e vetmja si garuese për të shtrirë ndikimin e saj në Ballkanin Perëndimor, por ka konkurrencë në rritje e sipër”.

Smajljaj në Interaktiv të KTV-së foli edhe për rolin e Serbisë dhe tha se ajo tani është në ofensivë dhe e përgatitur që të integrohet në BE.

“Koha kur Kosova është trajtuar si një rast humanitar gjatë luftës, pothuaj ka kaluar më shumë se dy dekada dhe gjatë këtyre dy dekadave Serbia ka punuar fuqishëm në aspektin e imazhit të vet dhe kjo ia lehtëson punën Serbisë në dialog me Kosovën dhe në procesin e anëtarësimit në BE, një gjë që Kosovës i ka munguar”, shtoi ai.

23:10

Smajljaj: Vendimi për referendumin duhet të pasojë edhe në rastin e zgjedhjeve

Avdi Smajlaj, ligjërues i politikave evropiane ka thënë se vendimi i Qeverisë së Kosovës për të mos lejuar mbajtjen e referendumit të Serbisë në Kosovë, do të duhej të pasojë edhe në rastin e zgjedhjeve të Serbisë që mbahet në territorin e Kosovës.

Smajlaj ka thënë në “Interaktiv” të KTV-së se vendimi që ndalon referendumin manifeston sovranitetin e Kosovës karshi ambicieve dhe prentendimeve territoriale të Serbisë ndaj shtetit të Kosovës.

“Ky vendim është një vendim që manifeston dhe ushtron sovranitetin e Kosovës karshi kërkesave të një shteti që ka ambicie dhe pretendime territoriale ndaj shtetit të Kosovës. Sikur të ishte fjala për një shtet tjetër me të cilin Kosova ka marrëdhënie të mira, do të mund të bëhej ndryshe mirëpo në rastin konkret kur është fjala që kemi të bëjmë me Serbinë e cila haptas, ka ambicie territoriale ndaj shtetit të Kosovës, përpiqet që ta zhbëjë shtetin e Kosovës. Një vendim i tillë do të duhej të pasojë edhe në rastin e zgjedhjeve të Serbisë që mbahen në Kosovë edhe pse Kosova është treguar fleksibile në këtë drejtim”, ka thënë Smajlaj.

Ai ka komentuar edhe qëndrimin e përfaqësuesit të lartë të BE-së për Politika të Jashtme, Josep Borrell lidhur me këtë, duke thënë se ai është i njëanshëm.

“Qëndrimi i BE-Së dhe Joseph Borellit është i njëanshëm, ky qëndrim e zbeh autoritetin e BE-së si lehtësues në dialogun Kosovë-Serbi. Mendoj se një qëndrim i tillë nuk i bën nder BE-së mirëpo institucionet e Kosovës nuk duhet të mjaftojnë vetëm me deklarata kundër qëndrimit të Borellit”, është shprehur Smajlaj.

Bashkimi Evropian ia ka kërkuar Qeverisë së Kosovës rishqyrtimin e qëndrimit për mënyrën e mbajtjes së referendumit të Serbisë në Kosovë.Mirëpo, Qeveria e Kosovës ka thënë se votimi nëpërmjet postës e ai në Zyrën ndërlidhëse të Serbisë në Kosovë janë opsionet e vetme të realizimit të kërkesës së bërë.

Referendumi për ratifikimin e ndryshimeve kushtetuese në Serbi do të mbahet më 16 janar.