Arbëri

Intervista e plotë e shefit të BE-së në Kosovë

 

Shefi i Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Tomas Szunyog, nuk ka dhënë datë për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës, ka thënë se Asociacioni i Komunave me Shumicë Serbe është obligim për Kosovën dhe se s’është koha për veting. Të enjten në Interaktiv ai ka folur edhe për krizën energjetike. Intervistën e plotë mund ta lexoni më poshtë:

KOHA: Do të doja të nisja këtë intervistë me sagën më të gjatë në marrëdhëniet BE-Kosovë. Jam i sigurt se e dini për çka e kam fjalën, ka të bëjë me liberalizimin e vizave. Të hënën pamë deklarimin e kryeministrit tonë, Albin Kurti, i cili tha se Kosova shpreson se që nga viti i ardhshëm të lëvizë lirshëm në Bashkimin Evropian. A besoni se një gjë e tillë është e mundshme?

Szunyog: Epo unë besoj se të gjithë ne duhet të punojmë së bashku që ta bëjmë të mundur këtë synim. Nuk do të doja që të jepja data konkrete, por mendoj se ne si institucione të BE-së veprojmë në koordinim me Qeverinë, mendoj se është e arritshme shumë shpejt. Sa i përket anës sonë si institucione mund vetëm të them atë që e kemi thënë shumë shpesh që nga 2018-a e këndej, se Kosova ka përmbushur të gjitha obligimet dhe kërkesat ndaj saj, dhe se liberalizimi i vizave duhet të ndodhë sa më shpejt.