2 perditesime
23:24

Loshaj thotë se u kërcënua me ndjekje penale nga ZRRE-ja se kërkoi informacione

Aktivistja ambientale Shpresa Loshaj ka thënë se Kelkosi nuk po e respekton vendimin e Gjykatës Supreme të Kosovës dhe se po vazhdon të funksionojë me hidrocentrale.

Loshaj ka thënë se Zyra e Rregullatorit për Energjinë e ka kërcënuar se nëse vazhdon të kërkojë për zbatim të ligjit, do të ndiqet penalisht.

“Ne jemi në situatë të mirë fatmirësisht për vendimin e Supremes që thotë se në këto kushte hidrocentralet e Kelkosit nuk mund të operojnë. Kelkosi nuk është duke e respektuar këtë vendim, edhe pse thonë se ne po e respektojmë. Nuk po respektohet sepse askush nuk është mësuar të respektojë vendimet e gjykatës. Ne kemi kërkuar me shkrim përmes avokatëve dhe në direkt dhe ministria dhe ZRRE-ja kanë thënë që, bile zyra e rregullatorit më ka thënë se po kërkova unë edhe një herë a po zbatohet ligji, ata do të më ndjekin penalisht, që ka qenë shumë qesharake por e dhimbshme sepse me moszbatimin e vendimit ata po kryejnë vepër penale”, ka thënë ajo.

Loshaj shtoi se institucionet duhet ta detyrojnë Kelkosin që ta zbatojë vendimin e Supremes.

“E vetmja mënyrë është që Kelkosi ta zbatojë, por ministria dhe ZRRE ta zbatojnë ligjin dhe ta detyrojnë Kelkosin, por deri tash nuk ka ndodhur. Isha sot te hidrocentralet në bjeshkë, janë në funksion. Zyra e Rregullatorit e ka pasur mbledhjen dhe vendimi i gjykatës u ka shkuar ditë përpara. Ata është dashtë që të vendosin që licencat që ata ua kanë lëshuar e që gjykata ka vendosur që ato licenca nuk janë më funksionale, duhet të tërhiqen dhe vendimi tu shkojë Kelkosit. Një bord i ri i Zyrës së Rregullatorit është dashtë urgjentisht të marrë masa. Po shihet se veç ka nisur institucionet e Kosovës me injoru Gjykatën Supreme”.

23:23

Loshaj: Liburn Aliu nuk ka ndërmarrë asnjë hap për mbrojtjen nga hidrocentralet

Shpresa Loshaj, aktiviste mjedisore në organizatën “Pishtarët”, ka thënë se ministri i Ambientit, Liburn Aliu, nuk ka ndërmarrë asnjë hap për mbrojtjen nga hidrocentralet, ndonëse siç ka thënë, e kishte prioritet këtë çështje.

Loshaj ka thënë se pasi që është publikuar raporti me shkelje për hidrocentralet, ministri Aliu ka heshtur dhe nuk po ndërmerr asnjë hap pasi ato po operojnë kundërligjshëm.

“Ne kemi kërkuar në fillim kur ka ardhur kjo Qeveri dhe para se të vijë, dhe kemi pasur një shpresë të madhe sepse kemi shpresuar se Qeveria dhe Ministria do ta bëjnë punën e vet. Ne kishim paditë për lejet e kundërligjshme në gjykatë. Menduam që ka ardhur një kohë që edhe Kelkosi do të bashkëpunojë. Ne pritëm me muaj dhe ministri Liburn Aliu nuk ka ndërmarrë ndonjë veprim konkret për Grykën e Deçanit dhe për asnjë nga hidrocentralet në Kosovë. Ai ka thënë se i ka prioritet hidrocentralet, mirëpo kur ka shkuar në Brezovicë para hidrocentraleve dhe u ka thënë popullit se do të ketë moratoriume, do të ketë studime dhe ka dalë raporti pas tre muajve. Vetë ministria e ka publikuar dhe i ka gjetur shkeljet. Mirëpo pasi që ka dalë raporti, Ministria po hesht, nuk ka ndërmarrë asnjë hap, dhe gjithë këto hidrocentrale janë duke operuar kundërligjshëm, kanë bërë shkelje që nga fillimi dhe deri tash asnjë veprim nuk është ndërmarrë”, ka thënë Loshaj.

Ajo ka thënë se Vetëvendosje sa ishte në opozitë kishte kërkuar seancë të jashtëzakonshme të Parlamentit për t’i revokuar lejet e kundërligjshme ndërkaq tani, nuk ndërmerr asnjë hap ndonëse i ka përpara ato leje.

23:12

Loshaj: Kelkosi i tërhoqi paditë por dëmet janë shkaktuar

Shpresa Loshaj, aktiviste mjedisore në organizatën “Pishtarët”, ka thënë se tërheqja e padisë ndaj saj dhe aktivistit tjetër, Adriatik Gacaferit, nga kompania Kelkos, është një lajm i mirë, mirëpo kjo padi siç ka thënë ka bërë dëme të mëdha.

Në emisionin “Interaktiv” të KTV-së, Loshaj ka thënë se tërheqja e padisë është fitore për aktivizmin dhe demokracinë, mirëpo hidrocentralet e Kelkosit ende operojnë dhe natyra në Grykën e Deçanit është ende e degraduar.

“E kemi parë me një sy pozitiv pasi është një fitore për aktivizëm dhe demokracinë. Kjo na tregon se nuk duhet të zmbrapsemi nga kauzat tona kur e dijmë që janë në rrugë të drejtë. Mirëpo hidrocentralet e Kelkosit ende operojnë, natyra në Grykën e Deçanit endeështë e degraduar. Nuk kanë marrë ndonjë vendim apo hap të duhur që tregon në se janë duke e rehabilituar natyrën. E vetmja gjë e mirë është që Kelkosi i ka tërhequr paditë mirëpo dëmi i padive është shkaktuar”, ka thënë Loshaj.

Ajo ka thënë se padia ndaj saj dhe Gacaferit ishte ngritur për t’i frikësuar dhe për t’i heshtur.

Sipas saj, Kelkosi duhet të japë edhe arsyen e tërheqjes së padisë.

“Motivi fillestar për të na paditur ishte që të na frikësojnë dhe të na heshtin. Kur u pa që ne nuk ishim vetëm dhe ne nuk po heshtim, kjo çështje u bë shumë e madhe u pa që ndodhi e kundërta e asaj që ata dështën. Kelkosi nuk ka dhënë deklaratë se përse e ka tërhequr padinë. Kelkosi ndoshta është duke u munduar që ta ndreq imazhin mirëpo do të ishte mire që Kelksoi të kërkojë edhe falje publike ndaj komunitetit dhe të fillojë një bashkëpunim me komunitet për të gjetur një zgjidhje për Grykën e Deçanit”, është shprehur Loshaj.