Arbëri

QUINT-i, qortues e mbështetës

Prej pasluftës, vendet e QUINT-it kanë mbështetur Kosovën, si në rindërtim, ashtu edhe në forcimin e shtetësisë. Por, vazhdimisht kanë qortuar politikanët, si për mosrespektim vendimesh të rëndësishme gjyqësore, për ngërçet politike, apo edhe për mospërmbushje standardesh të demokracisë. Si rrallëherë, për vendime që potencialisht mund t’i shtojnë tensionet, Qeveria ka marrë mbështetjen e QUINT-it për reciprocitetin në targa me Serbinë

 

Prej pasluftës, vendet e QUINT-it kanë mbështetur Kosovën, si në rindërtim, ashtu edhe në forcimin e shtetësisë. Por, vazhdimisht kanë qortuar politikanët, si për mosrespektim vendimesh të rëndësishme gjyqësore, për ngërçet politike, apo edhe për mospërmbushje standardesh të demokracisë. Si rrallëherë, për vendime që potencialisht mund t’i shtojnë tensionet, Qeveria ka marrë mbështetjen e QUINT-it për reciprocitetin në targa me Serbinë

Vënia e reciprocitetit në targa nga Qeveria e Kosovës u shoqërua me reagime të forta të serbëve të veriut e edhe të Beogradit zyrtar, e që u pasuan me bllokim rrugësh në drejtim të pikave kufitare në Jarinjë dhe Bërnjak. Por, në heshtje, vendimi mori mbështetje ndërkombëtare.

Situata në veri, e prodhuar në shenjë pakënaqësie për vendimin, bëri që në zyrën e kryeministrit Albin Kurti të shkonin ambasadorët e shteteve të QUINT-it, të cilin e përbëjnë Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Gjermania, Franca dhe Italia. Komunikata e Qeverisë mbi takimi, tregoi për qasje mbështetëse.