Arbëri

Shqipja e të huajve

Në mesin e studiuesve e studentëve ndërkombëtarë të kulturës shqiptare në Seminarin e sivjetmë ishin edhe arbëreshët Tinna Zaccato dhe Martin Di Maggio. “Ma për ty, gluha shiptare e gluha arbëreshe, janë një gluhë, a janë dy gluha?” – e pyet Di Maggio Zaccaton. “No”, ia kthen ajo italisht. “Jo!?” - ia shpreh habinë ai. “Për mua, Janë dy gjuha differenti. E di pse, pse për mua livello sociolinguistico, la base asht arbërishti....”

 

Në mesin e studiuesve e studentëve ndërkombëtarë të kulturës shqiptare në Seminarin e sivjetmë ishin edhe arbëreshët Tinna Zaccato dhe Martin Di Maggio. “Ma për ty, gluha shiptare e gluha arbëreshe, janë një gluhë, a janë dy gluha?” – e pyet Di Maggio Zaccaton. “No”, ia kthen ajo italisht. “Jo!?” - ia shpreh habinë ai. “Për mua, Janë dy gjuha differenti. E di pse, pse për mua livello sociolinguistico, la base asht arbërishti....”

Studiues e studentë nga shtete të ndryshme po diskutojnë shqip aspekte specifike të kulturës shqiptare në sallat e Universitetit të Prishtinës, “Hasan Prishtina”. Shqip zhvillohet diskutimi shkencor për shqiptarët. Shqipen standarde e kanë mësuar gjatë studimeve themelore në shtete të ndryshme, por gjatë kurseve të avancuara të edicionit të 39-të të Seminarit Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, veshi të rrokë edhe forma dialektore e krahinore të shqipes.

Thyerja e paragjykimeve