2 perditesime
23:32

Gashi: Qindra raste të dhunës në familje, nevojitet veting rrënjësor në drejtësi

Hulumtuesi i IKD-së, Leotrim Gashi, vlerëson se sistemit të drejtësisë në Kosovë i nevojitet veting rrënjësor sa më i shpejtë. Në Interaktiv të KOHËS, ai ka thënë se rastet e dhunës në familje duke shkuar edhe në ato më tragjike që përfundojnë me vdekje, po vazhdojnë dhe sipas tij nuk ka veprime konkrete në parandalim të tyre.

“Raste si ky i kësaj jave, por edhe shumë të tjera që fatmirësisht nuk kanë prodhuar pasoja të ngjashme, ka me qindra. Kjo dëshmon se Kosovës sa më shpejt i duhet vetingu në gjithë sektorët e sistemit të drejtësisë, nga policia, prokuroria e gjykata. Një veting rrënjësor në të gjitha këto hallka do t’i kontribuonte që së paku neglizhenca të institucioneve të drejtësisë dhe sigurisë të mos jetë faktor që do ndikonte në kryerjen e veprave penale”, ka thënë Gashi.

23:29

Gashi: Institucionet nuk iu kanë dalë në ndihmë shumë viktimave që ishin pre e dhunës sistematike

Leotrim Gashi nga Instituti i Kosovës për Drejtësi ka thënë se institucionet nuk iu kanë dalë në ndihmë shumë viktimave që kanë qenë pre e dhunës sistematike.

Ai ka përmendur disa raste ku është raportuar dhuna në Polici dhe që ka qenë në dijeni Prokuroria, por përkundër kësaj nuk janë marrë masa dhe kanë përfunduar me fatalitet.

“Ne jemi marrë me disa prej rasteve më të njohura, fatkeqësisht sot vuan familja e një viktime të re, njëjtë janë ndierë edhe shumë familje tjera, për më keq kemi raste kur gratë kanë raportuar në Polici, në organet e ndjekjes, kanë raportuar raste, por institucionet nuk kanë vepruar, dhe nga mosveprimi kanë ndodhur vrasjet. Kemi rastin e Diana Kastratit që është vrarë në maj të vitit 2011. I dyshuari i atij rasti është ende në arrati, nuk është përgjigjur për krimin e bërë. Ajo ka kërkuar mbrojtje dhe nuk e ka marrë atë dhe ka ndodhur vrasja. Kemi lidhje kauzale mes të asaj që shteti ka dështuar t’i ofrojë mbrojtje adekuate një qytetari. Është vërtetuar më pas edhe me vendim të Gjykatës Kushtetuese, që ka konstatuar se shteti nuk ka marrë veprime të duhura në mbrojtje të jetës së një qytetari”, ka thënë Gashi në Interaktiv të KTV-së.

Ai ka përmendur edhe rastet e Zejnepe Berishës të vrarë në vitin 2015, më pas të Valbona Markut të vrarë në vitin 2018 së bashku me vajzën e saj dhe rastin e Sebahate Sopit, që u vra nga bashkëshorti i saj këtë vit, i cili më pas kreu vetëvrasje.

“Njëjtë ka ndodh me rastin e Zejnepe Berishës në tetor të vitit 2015. Është vrarë nga bashkëshorti i saj, i cili e ka ther dhjetë herë me thikë, pavarësisht se ajo në vazhdimësi ka raportuar në Polici se po ka dhunë sistematike nga bashkëshorti, ku pak para se të ndodhte vrasja ka tentuar vetëvrasje, e dyshohej në atë kohë se kjo vetëvrasje ka ndodh si pasojë e kërkesës së tani të dënuarit, bashkëshortit të saj. Por Policia e Prokuroria nuk kanë ndërmarrë veprime të duhura që të sigurojnë e ta njoftojnë atë se mund të bëjë kërkesë për urdhërmbrojtje”, ka thënë Gashi. “Kemi më pas rastin e Valbona Markut që ka vdekur në gusht të vitit 2018 dhe vajza e saj po ashtu. I akuzuar tashmë i dënuar, ka vrarë bashkëshorten dhe vajzën e saj. Është rast tjetër skandaloz i trajtimit nga institucionet e drejtësisë. Në ditën kritike, e njëjta ka marrë mesazh kërcënues nga bashkëshorti, ka raportuar këtë rast dhe nuk ka ndodhur mbrojtja, po atë ditë kanë vdekur të dyja. Pasi që vazhdohet rasti në gjykatë, ngrihet aktakuza, i njëjti e pranon fajësinë, por thotë se nuk ishte qëllimi ta vriste edhe vajzën. Pavarësisht këtij deklarimi që nuk korrespondon me kërkesën e kodit të procedurës penale, shqiptohet aktgjykim dënues me 24 vjet burgim. Kur dërgohet në Gjykatë të Apelit rritet me dënim të përjetshëm, por Supremja konstaton se gjyqtarët kanë bërë shkelje kur e kanë konstatuar të rregullt pranimin e fajësisë, e kështu rasti është kthyer në rigjykim. Apo rastin e para disa muajve të Sebahate Sopi e cila vdiq në mars të këtij viti, pavarësisht se Prokuroria e Policia kanë pasur njohuri se e njëjta ka raportuar për dhunë në familje dhe ka pasur vendim për urdhërmbrojtje. Prokuroria është njoftuar me atë se e njëjta nuk ka qenë në intervistim, në këtë mënyrë nuk ka ndodh mbrojtja, dhe ka ardhur te vrasje e Sebahates e vetëvrasja e bashkëshortit të saj”.

23:17

Gashi: Organet e drejtësisë shpesh nuk kanë vepruar kur gratë kanë raportuar për dhunë në familje

Hulumtuesi nga Instituti I Kosovës për Drejtësi, Leotrim Gashi, ka thënë se nga hulumtimet që kjo organizatë bën, ka gjetur se në raste të ndryshme organet e drejtësisë nuk kanë vepruar kur është denoncuar dhuna në familje nga gratw.

“IKD del me të gjetura. Fatkeqësisht po bëhen më bujë në rastet kur po ka fatkeqësi. Është një zinxhir i secilit institucion që duhet të ndërmarrë veprimet e duhura. Po ka më shumë reagim pas fatkeqësive, e më pak reagim për parandalim të kryerjes së veprave penale. ne kemi pasur jo vetëm një rast, por gati çdo ditë raste ku gratë raportojnë se ka dhunë në familje ndaj tyre, fizike apo psikike, por tregojnë se policia apo organet e tjera nuk kanë ndërmarrë veprimet e duhura për trajtimin e raportimeve të tyre”, ka thënë ai në Interaktiv të KOHËS.

Ai shtoi se ka dështim edhe të akterëve politikë për të ndërmarrë veprime që çojnë në parandalimin e kryerjes së veprave penale.

Gashi ka folur edhe për rastin e vrasjes së 18-vjeçares në Ferizaj dy ditë më parë. Ai ka thënë se keqmenaxhimi i lëndëve i të dy të dyshuarve në gjykata nga viti 2015 ka krijuar pasoja, siç është ky rast.

“Mosprocedimi i rasteve që lajmërohen në polici krijon pasoja të tilla, siç janë krijuar në rastin konkret. Po të kishim veprime konkrete nga policia, prokuroria e gjykata, nuk do të kishim një vdekje të një 18-vjeçareje. Nëse prokuroria do të ngriste aktakuza dhe gjykata të shqiptonte dënime, sigurisht se këta të dyshuar ndoshta do të ishin duke vuajtur ato dënime dhe nuk do të kishim një vdekje më shumë”, tha Gashi.