Arbëri

Pa senatorin Dole, Kosova nuk do të ishte e pavarur sot

Senatori Bob Dole ka kontribuuar në sovranitetin dhe pavarësinë e Kosovës për më tepër se tri dekada. Në ditëlindjen e 98-të të senatorit Dole – më 22 korrik, 2021 – ne rikujtojmë me vlerësim përpjekjet e tij kritike për ta parandaluar agresionin serb dhe për ta udhëhequr ndërtimin e paqes dhe pavarësisë për Kosovën si shtet i pavarur. Gjatë punës së senatorit Dole si senator amerikan dhe lider i shumicës për më tepër se 30 vjet, tri veprime të shquara e definojnë kontributin e tij.

 

Senatori Bob Dole ka kontribuuar në sovranitetin dhe pavarësinë e Kosovës për më tepër se tri dekada. Në ditëlindjen e 98-të të senatorit Dole – më 22 korrik, 2021 – ne rikujtojmë me vlerësim përpjekjet e tij kritike për ta parandaluar agresionin serb dhe për ta udhëhequr ndërtimin e paqes dhe pavarësisë për Kosovën si shtet i pavarur. Gjatë punës së senatorit Dole si senator amerikan dhe lider i shumicës për më tepër se 30 vjet, tri veprime të shquara e definojnë kontributin e tij.

Senatori Dole drejtoi përpjekjet në Capitol Hill për ta përkrahur demokratizimin e Jugosllavisë, duke mbështetur të drejtën e shqiptarëve të Kosovës dhe të tjerëve për vetëvendosje. Sipas ambasadorit amerikan Philip Kosnett, “vizita e senatorit Dole më 30 gusht 1990 ishte pikë kthese për lirinë e Kosovës. Vizita e tij hapi sytë e komunitetit ndërkombëtar ndaj abuzimeve me të drejta e njeriut, të cilat po ndodhnin.” Senatori Dole i shkroi Sekretarit të Shtetit, James A. Baker III, para vizitës në Beograd në qershor të vitit 1991, duke shprehur “shqetësimin e vazhdueshëm të ShBA-së për abuzimet sistematike të të drejtave të njeriut kundër popullatës shqiptare në Kosovë, që po jetonte nën ligjin ushtarak për dy vjet tash”. Kjo çoi te vija e kuqe e presidentit George W. Bush në vitin 1992, “paralajmërimi i Krishtlindjes”, duke kërcënuar me një përgjigje të njëanshme ushtarake të SHBA-së nëse Serbia sulmon shqiptarët e Kosovës. Pa paralajmërimin e Bushit, forcat serbe do ta kishin shtrirë inatin e tyre në Kosovë, aty ku nisi konflikti jugosllav.