Arbëri

BE-ja s’pajtohej që të themelohet një agjenci për konfiskim të pasurisë së pajustifikueshme

BE-ja s’pajtohej që të themelohet një agjenci për konfiskim të pasurisë së pajustifikueshme

Hartimi i koncept dokumentit për konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme i miratuar nga qeveria së fundmi kishte nisur vitin e kaluar. Atëkohë Zyra e BE-së në Prishtinë kishte kundërshtuar që organ përgjegjës për këtë proces të jetë një agjenci. BE-ja nuk është pajtuar po ashtu që qytetarët të përfshihen në hetimin e pasurisë. Por, zbatimi i këtij mekanizmi në këtë formë vlerësohet në kundërshtim me Kushtetutën dhe i pazbatueshëm nga Instituti i Kosovës për Drejtësi.

 

Hartimi i koncept dokumentit për konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme i miratuar nga qeveria së fundmi kishte nisur vitin e kaluar. Atëkohë Zyra e BE-së në Prishtinë kishte kundërshtuar që organ përgjegjës për këtë proces të jetë një agjenci. BE-ja nuk është pajtuar po ashtu që qytetarët të përfshihen në hetimin e pasurisë. Por, zbatimi i këtij mekanizmi në këtë formë vlerësohet në kundërshtim me Kushtetutën dhe i pazbatueshëm nga Instituti i Kosovës për Drejtësi.

Mënyrën që Qeveria Kurti ka zgjedhur ta themelojë mekanizmin për konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme e kishte kundërshtuar Bashkimi Evropian.

Gjatë draftimit të koncept-dokumentit vitin e kaluar, zyra e BE-së në Prishtinë, përmes komenteve të dërguara, nuk është pajtuar që me këtë çështje të merret një agjenci e pavarur, por organet gjyqësore.