Arbëri

Kosova në fillim të majit merr dozat e para të vaksinave nga BE-ja

Kosova në fillim të majit merr dozat e para të vaksinave nga BE-ja
Foto: Alban Bujari / KOHA

Nëse gjithçka do të shkojë sipas planit, Kosova nga BE-ja në pjesën e parë të muajt maj do të marrë një sasi të konsiderueshme dozash të vaksinave “BioNTech-Pfizer”, nga mbi 600.000 sa do t’i dërgojë ajo për vendet e Ballkanit Perëndimor. Burimet e BE-së i kanë thënë KOHËS se po bëhen përgatitjet finale dhe se vaksinat do të vijnë nga maji deri në fund të korrikut. Ato do të paguhen nga BE-ja, ndërsa do të jenë për vaksinimin e grupeve me prioritet

 

Nëse gjithçka do të shkojë sipas planit, Kosova nga BE-ja në pjesën e parë të muajt maj do të marrë një sasi të konsiderueshme dozash të vaksinave “BioNTech-Pfizer”, nga mbi 600.000 sa do t’i dërgojë ajo për vendet e Ballkanit Perëndimor. Burimet e BE-së i kanë thënë KOHËS se po bëhen përgatitjet finale dhe se vaksinat do të vijnë nga maji deri në fund të korrikut. Ato do të paguhen nga BE-ja, ndërsa do të jenë për vaksinimin e grupeve me prioritet

Bashkimi Evropian, pas dështimit që të përmbushë premtimet ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor për t’i ndihmuar në sigurimin e vaksinave në fazën e parë të vaksinimit, duket se është afër që sadopak ta kthejë besimit duke siguruar dozat e para për këto shtete në formën e donacioneve.

Deri në këtë moment asnjë dozë e vetme e vaksinave nga BE-ja si donacion nuk ka ardhur për asnjë vend të rajonit. Disa vende, si Serbia, e në një masë edhe Shqipëria, kanë siguruar sasi të konsiderueshme vaksinash vetë, pa e pritur BE-në, dhe kanë bërë vaksinimin e disa grupeve prioritare. Serbia madje edhe ia ka tejkaluar BE-së në vaksinim, pasi ka marrë vaksina edhe nga Rusia e Kina, të cilat nuk janë ende të autorizuara nga Agjencia Evropiane e Barnave EMA.