Arbëri

BE-ja presion COVAX-it që t’ia sjellë vaksinat Kosovës në muajin mars

Bashkimi Evropian nuk ka hequr dorë nga qëllimi që një pjesë të vaksinave që janë siguruar për vendet e saj anëtare të jepen edhe për vendet e Ballkanit Perëndimor. Një premtim të tillë BE-ja e kishte dhënë edhe para se të niste procesi i vaksinimit në vendet anëtare, por kur kanë kaluar dy muaj e gjysmë prej kur nisi vaksinimi në BE, asnjë dozë e vetme s’është dhënë nga shtetet e bllokut për Ballkanin. Kjo ka bërë që vetëm vendet që kanë siguruar vetë vaksinat të nisin procesin e vaksinimit, me Kosovën që ka mbetur pa asnjë dozë ende.

 

Bashkimi Evropian nuk ka hequr dorë nga qëllimi që një pjesë të vaksinave që janë siguruar për vendet e saj anëtare të jepen edhe për vendet e Ballkanit Perëndimor. Një premtim të tillë BE-ja e kishte dhënë edhe para se të niste procesi i vaksinimit në vendet anëtare, por kur kanë kaluar dy muaj e gjysmë prej kur nisi vaksinimi në BE, asnjë dozë e vetme s’është dhënë nga shtetet e bllokut për Ballkanin. Kjo ka bërë që vetëm vendet që kanë siguruar vetë vaksinat të nisin procesin e vaksinimit, me Kosovën që ka mbetur pa asnjë dozë ende.

“Ne jemi po ashtu të pakënaqur për këtë fakt. Por kjo nuk është rezultat i neglizhencës apo mungesës së vullnetit nga BE-ja sa është rezultat i rrethanave dhe mungesës së bashkëpunimit të duhur nga ana e prodhuesve të vaksinave”, ka thënë një diplomat i BE-së. Burimet e KOHËS në Bruksel kanë thënë se vetë vendet anëtare kanë probleme serioze me sigurimin e vaksinave, sepse prodhuesit nuk janë duke iu përmbajtur obligimeve të tyre nga kontratat. Kjo, sipas këtyre burimeve, ka ndikuar shumë edhe që të mos realizohet qëllimi i dhënies së disa dozave nga vendet e BE-së për vendet e Ballkanit Perëndimor.