5 perditesime
15:19

Pas shumë përplasjeve, Daka mbyll mbledhjen e KQZ-së

Pas shumë përplasjeve mes Lëvizjes Vetëvendosje dhe anëtarëve tjerë të KQZ-së dhe kryetares së këtij komisioni, Valdete Daka e ka mbyllur mbledhjen.

Ajo ka thënë se mbledhja nuk mund të vazhdojë në kushte të tilla.

15:13

Pas LDK-së, mbledhjen e KQZ-së e lëshon edhe PDK-ja

Edhe ketë herë ka vazhduar diskutimi mes Valdete Dakes dhe Sami Kurteshit, ku është thënë nga Daka se me këto rregulla edhe në 2019 ka fituar VV-ja e nuk janë rregulla të reja, e që me këtë nuk është pajtuar Kurteshi. Mbledhjen e ka lëshuar edhe Arianti Elshani i PDK-së.

Pas kësaj përplasje, ku ai ka thënë se derisa nuk vazhdohet me rend dite nuk ka pse të rrijë në mbledhje.

Para tij, mbledhjen e ka lëshuar Sami Hamiti i LDK-së.

380 zarfet të cilat kanë qenë me vule të postës së Kosovës kanë përplasur Sami Kurteshin me Arianit Elshanin. Ky i fundit i ka thënë Kurteshit që ato janë prej Graçanicës dhe të kontrabanduara, e Kurteshi ka thënë se duhet të dërgohen në Prokurori e të bëhen transparente.

15:00

Sami Hamiti lëshon mbledhjen e KQZ-së pas përplasjeve me Kurteshin

Sami Hamiti i LDK-së e ka lëshuar mbledhjen e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Kjo ka ardhur pas diskutimit me Sami Kurteshin, i cili ka kërkuar që votuesit që kanë dërguar vendvotime dy herë të dërgohen në prokurori dhe njëra t’u eliminohet ndërkaq votuesit që kanë dërguar me një vend nga diaspora te mos eliminohet të gjithë por 1.

Valdete Daka ka thënë se vendimi që personat që nuk kanë dokumente valide të lejohen të votojnë është gabim dhe do jetë gabim. Ajo ka shtuar se është kundër.

Arrogancë maksimale institucionale për mungesën e letrave për letërnjoftime e ka quajtur Sami Kurteshi.

14:33

KQZ-ja heq nga rezultati dy vendvotime

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka marrë vendim për përjashtimin nga rezultati të dy vendvotimeve.

Bëhet fjalë për vendvotimet 2717B/01R (Vushtrri) dhe 3805B/05R (Mitrovicë e Veriut) të cilat edhe pas rinumërimit rezulton se ka mospërputhje në mes të nënshrkimeve dhe fletëvotimeve, janë 5 respektivisht 10 fletëvotime më shumë se nënshkrime.

Sami Kurteshi i LVV-së ka kërkuar që për këto vendvotime duhet komisionarët te dërgohen në prokurori, kushdo që të jetë. Për arsye, se siç ka thënë ai paguhen nga KQZ-ja e shteti.

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka ka thënë se që nga viti 2010 shkelësit e ligjit dërgohen në prokurori kompetente dhe ata përgjigjen për veprat penale edhe ata që kanë votu nga dy herë.

Daka ka thënë se menjëherë pas certifikimit të rezultateve do të dërgohen në prokurori edhe ata të diasporës që kanë votuar nga dy herë.

Sami Hamiti i Lidhjes Demokratike të Kosovës ka thënë se janë vendosur disa rregulla për votim nga jashtë vendit.

Janë vendosur disa rregulla kur mundet me i dërgu e ku, kemi punuar gjatë që t’ua lehtësojmë votimin jashtë vendi. Besoj se deri në atë pjesë do mund të flasim me sektariatin a i kanë përfill apo jo rregullat e jo të hymë ne të shikojmë se a janë 10 fletëvotime me një zarf, tash po him edhe po e fusim në dyshim, nuk mundemi me vendos rregulla sot dhe janë kanë edhe ma herët dhe njësoj janë trajtuar. Mos të dalim qesharak tash. Unë e di që keni fituar, a po i frikoheni pushtetit a”, i është drejtuar ai anëtarëve të VV-së.

Sami Hamiti ka thënë se derisa Daka nuk zbaton rregulloren për anëtarët e LVV-së nuk do të marrin pjesë më në mbledhje.

14:30

Ahmetaj: Mbi 9 mijë zarfe me vota të diasporës janë pranuar pas 17 shkurtit

Ndërkaq kreu i Sekretariatit të KQZ-së, Burim Ahmetaj, ka thënë se numërimi i votave me postë mund të mbyllet nesër, nga ku do të përfshihen rezultatet përfundimtare.

Ai ka thënë se mbi 9 mijë pako me vota të diasporës kanë ardhur pas 17 shkurtit.

“E kalojnë nivelin e tolerancës, 5 fletëvotime më shumë se nënshkrime dhe tjetri është se ka 10 fletvotime më shumë se nënshkrimet. Pa këto dy vendovitme janë procesuar. Sot ka filluar procesi i votave me post që mendojmë që do mbyllet nesër ku do i përfshijmë në rezultatet përfundimtare. 22 mijë të refuzuara janë zarfe individuale nga diaspora”, ka shtuar ai.

14:08

Nis mbledhja e KQZ-së

Ka nisur mbledhja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Anëtari i KQZ-së nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje, Sami Kurteshi ka propozuar që të ofrohen raporte për numrin e votave me kusht e procedurës së verifikimit të votave me post sepse ka filluar ai votim gjithashtu edhe raporti i të gjitha dërgesave që janë pranuar.

“Raportin që e kemi marrë për klasifikimin e votave të diasporës i kam shikuar me kujdes dhe është një klasifikim që nuk mund te gjendet nga ligjet në fuqi të miratuara nga KQZ, po e them një çështje përveç një verifikimi që eshët bërë dhe janë vërejtur nga qendra se si janë bë lëshime gjatë regjistrimit dhe klasifikimit. Kanë me qindra ose mijëra të tilla ne kemi kategori të tilla, votues që kanë dërguar disa herë, votues të pa identifikueshëm, a janë dërgu në prokurori apo çka. Ajo çka kam dëgjuar unë, nëse në një zarf janë 10 fletëvotime që nuk mohohet se janë të një familje, mirëpo nga 10 prej tyre nuk e kanë dërgu një dokument verifikimi, nga ajo që kam dëgju thonë se të gjitha zarfi anulohet sepse njëri se ka dërgu dokumentin e identifikimit”, ka thënë ai.

Ndërkaq kreu i Sekretariatit të KQZ-së, Burim Ahmetaj, ka thënë se KQZ-ja ka pranuar të gjithë materialin e ndjeshëm dhe e ka trajtuar dhe ka proceduar me çështje të tjera. 

“494 vendovotime janë rinumëruar vendvotime, pastaj nga kontrollimi i databazës edhe 58 vendvotime kanë pasur mospërputhje. Të gjitha këto janë rinumëruar dhe është i mbyllura. Dy vendvotime janë rinumëruar dhe nuk kanë mundur të procesohen si të rregullta. Janë në auditim dhe nuk munden me kaluar një në komunën e Vushtrrisë, janë 5 fletëvotime më shume, rasti tjetër në komunën e Mitrovicës së Veriut kemi 10 fletëvotime më shumë se nënshkrimet”, ka thënë ai.