1 perditesime

Lirim Krasniqi nga organizata Germin, e ka quajtur të padrejtë dhe arbitrar vendimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për të telefonuar votuesit jashtë vendit për verifikim.

23:58

Krasniqi: Do të ndihmojmë për ankesa qytetarët të cilëve iu refuzuan aplikacionet

Lirim Krasniqi nga organizata Germin ka deklaruar se do u ndihmojnë mërgimtarëve në procesin e ankesave lidhur me refuzimin e aplikacioneve për votim.

Ai në Interaktiv të KTV-së ka deklaruar janë duke përcjell situatën e krijuar me procesin e regjistrimit të kandidatëve për votim në zgjedhjet e 14 shkurtit dhe sipas tij, vendimi i KQZ-së është i kontestuar.

Krasniqi ka theksuar se Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa nuk ka ofruar gatishmëri për t’u dhënë mundësi shtesë mërgimtarëve për t’ua pranuar ankesat.

PZAP-ja ka treguar se e vetmja mënyrë për të dorëzuar një ankesë është përmes postës ose fizikisht. Duke pasur parasysh që aplikuesit nuk janë në Kosovë dhe afati është i shkurtër për ta dërguar ankesën përmes postës, i bie që pavarësisht ankesave, nuk do arrijnë ta kthejnë të drejtën e votës të mohuar nga KQZ-ja.

Krasniqi ka thënë se mohimi në këtë formë i të drejtës për të votuar është cenim i një të drejte themelore.

 

23:32

Krasniqi: Vendimi i KQZ-së arbitrar, ka cenuar të drejtën e votës për diasporën

Lirim Krasniqi nga organizata Germin, e ka quajtur të padrejtë dhe arbitrar vendimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për të telefonuar votuesit jashtë vendit për verifikim.

Krasniqi në një intervistë në Interaktiv të KTV-së ka thënë ky vendim i pamenduar i KQZ-së, pritet të shkaktojë humbjen e të drejtës së votës për shumë mërgimtarë.

Ai tha se qysh më 25 janar do të duhej të publikohej lista finale e votuesve jashtë vendit, ndërkohë që ajo ende nuk është gati. Ndërkohë, sipas planit operacional të vetë KQZ-së, nga e marta, votuesit jashtë vendit do të duhej të nisnin votimit përmes postës.

Por kjo nuk do të ndodhë, pasi nuk ka as listë të votuesve e as fletëvotim.

“I gjithë procesi i aplikimit të votuesve nga jashtë, nga fillimi, është përcjell me vendime që i kemi cilësuar të padrejta, qysh nga vendimi për verifikimin përmes telefonit. E kemi cilësuar të padrejtë, masë arbitrare, ka krijuar kushte që të cenohet e drejta e votës”, ka thënë Krasniqi.

Ai ka thënë se KQZ-ja ka aplikuar një proces të tillë për zgjedhjet në Istog më 2017, por vetëm për votat e dyshimta.

“E ka shfrytëzuar si precedentë për ta përdorur sërish”, ka thënë ai.

Ai ka treguar edhe raste të shumta kur votuesit jashtë vendit kanë humbur të drejtën e votës vetëm pse nuk ishin të qasshëm në telefon.

“Kjo do të shkurtojë afatin ligjor për votim, e duke pasur parasysh që edhe afati është i shkurtër, do të ndikojë që votuesit të mos i dërgojnë votat me kohë. Kjo vjen për shkak të një vendimi të padrejtë”, ka thënë Krasniqi.

Sot, KQZ-ja njoftoi se 30 mijë aplikime nga jashtë janë refuzuar për arsye të ndryshme, ndër to edhe për moslajmërim në telefon.