Arbëri

Historiku i rastit “Veteranët mashtrues”

Historiku i rastit “Veteranët mashtrues”
Foto: Driton Paçarada / KOHA

Rreth dy vjet prej seancës së parë gjyqësore, është gati për t’u përmbyllur gjykimi në rastin e njohur si “Veteranet e rrejshëm”. Të martën do të vendoset për fajësinë ose jo të të akuzuarve sipas aktakuzës që janë: Agim Çeku, Nuredin Lushtaku, Sadik Halitjaha, Shkumbin Demaliaj, Qelë Gashi, Shukri Buja, Ahmet Daku, Rrustem Berisha, Faik Fazliu, Smajl Elezaj, Fadil Shurdhaj dhe Xhavit Jashari, të cilët ngarkohen me veprën penale “keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”. Të gjithë këta ishin anëtarë të Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Dëshmorit të Kombit, Invalidit, Veteranit, Pjesëtarit dhe të Internuarit të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

 

Sipas Prokurorisë Speciale, rreth 19 mijë “veteranë të rrejshëm”, persona që nuk i plotësonin kriteret ligjore, ishin futur në listat e veteranëve dhe përfitonin pensione nga shteti. Dëmi material i pretenduar deri në ditën e fillimit të gjykimit, në fillim të vitit 2019, ishte rreth 90 milionë euro

Rreth dy vjet prej seancës së parë gjyqësore, është gati për t’u përmbyllur gjykimi në rastin e njohur si “Veteranet e rrejshëm”. Të martën do të vendoset për fajësinë ose jo të të akuzuarve sipas aktakuzës që janë: Agim Çeku, Nuredin Lushtaku, Sadik Halitjaha, Shkumbin Demaliaj, Qelë Gashi, Shukri Buja, Ahmet Daku, Rrustem Berisha, Faik Fazliu, Smajl Elezaj, Fadil Shurdhaj dhe Xhavit Jashari, të cilët ngarkohen me veprën penale “keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”. Të gjithë këta ishin anëtarë të Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Dëshmorit të Kombit, Invalidit, Veteranit, Pjesëtarit dhe të Internuarit të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Sipas Prokurorisë Speciale, rreth 19 mijë “veteranë të rrejshëm”, persona që nuk i plotësonin kriteret ligjore, ishin futur në listat e veteranëve dhe përfitonin pensione nga shteti.