Arbëri

Shqipëria nën ujë, mijëra hektarë tokë bujqësore të përmbytura

Shqipëria nën ujë, mijëra hektarë tokë bujqësore të përmbytura

Tiranë, 10 janar - Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë ka dhënë shifra zyrtare lidhur me dëmet nga mot i keq që ditët e fundit ka prekur të gjithë territorin e vendit. Por lajmi i mirë, sipas Ministrisë së Mbrojtjes është se jugu dhe rajoni qendror i Shqipërisë paraqesin një situatë drejt normalizimit, teksa edhe Lezha në veri të vendit ka një përmirësim të dukshëm. Ndërsa qarku i Shkodrës është në monitorim të vazhdueshëm ku ka aktualisht gjithsej 4 mijë e 80 hektarë të përmbytura dhe asnjë familje të evakuuar. Në Pukë ka 3 banesa të pabanueshme. Ndërkaq, aksi rural Bogë-Qafë Thore është i bllokuar dhe i pakalueshëm. Në Lezhë lumi Drin është ulur 70 cm nga kuota kritike, teksa janë evakuuar 28 familje. 2 mijë e 850 hektarë tokë vijojnë të jenë nën ujë në gjithë qarkun e Lezhës. Nga ana tjetër prej rrëshqitjes së dherave 6 banesa janë të pabanueshme në Lezhë e 2 në Mirditë.

 

Tiranë, 10 janar - Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë ka dhënë shifra zyrtare lidhur me dëmet nga mot i keq që ditët e fundit ka prekur të gjithë territorin e vendit. Por lajmi i mirë, sipas Ministrisë së Mbrojtjes është se jugu dhe rajoni qendror i Shqipërisë paraqesin një situatë drejt normalizimit, teksa edhe Lezha në veri të vendit ka një përmirësim të dukshëm. Ndërsa qarku i Shkodrës është në monitorim të vazhdueshëm ku ka aktualisht gjithsej 4 mijë e 80 hektarë të përmbytura dhe asnjë familje të evakuuar. Në Pukë ka 3 banesa të pabanueshme. Ndërkaq, aksi rural Bogë-Qafë Thore është i bllokuar dhe i pakalueshëm. Në Lezhë lumi Drin është ulur 70 cm nga kuota kritike, teksa janë evakuuar 28 familje. 2 mijë e 850 hektarë tokë vijojnë të jenë nën ujë në gjithë qarkun e Lezhës. Nga ana tjetër prej rrëshqitjes së dherave 6 banesa janë të pabanueshme në Lezhë e 2 në Mirditë.

“Forcat e Armatosura(FA) të Republikës Shqipërisë po mundësojnë lëvizjen e banorëve me mjete lundruese dhe mjete të larta. Gjithashtu FA po transporton pakot ushqimore nga Rezervat e Shtetit, drejt zonave të prekura. Të gjitha hidrovoret në qarqet Shkodër, Lezhë dhe Durrës funksionojnë me kapacitet të plotë. Në Shkodër nuk ka asnjë familje të evakuuar, ndërkohë që janë përmbytur 4080 ha tokë. Si pasojë e rrëshqitjeve të tokës 3 banesa janë bërë të pabanueshme në bashkinë Pukë. Aksi rrugor rural Bogë-Qafë Thore është i bllokuar, i pakalueshëm, ka rreth 1m borë. Rruga e fshatit Dardhë, bashkia Fushë Arrëz është shembur rreth 60-70 metra (që më dt. 31.12.2020) duke e bërë rrugën të pakalueshme. Në qarkun Lezhë lumi Drin është ulur 70 cm nga kuota kritike, ndërkohë që janë evakuuar 28 familje. 2850 ha tokë në këtë qark është nën ujë.