Arbëri

Kina rrit ndikimin mbi mediat e Evropës Juglindore, përfshirë edhe Shqipërinë

 

Kina rrit ndikimin mbi mediat e Evropës Juglindore, përfshirë edhe Shqipërinë, si dhe zgjerimin e prezencës së saj në ekonomi, politikë, jetën sociale dhe atë kulturore përgjatë dekadës së fundit. Një raport i publikuar nga fondacioni “Konrad Adenauer” vëren rritje të ndikimit të Kinës mbi mediat e Evropës Juglindore, përfshirë Shqipërinë, ku influenca më e madhe vihet re në mediat publike si Agjencia Telegrafike Shqiptare, (ATSH) dhe Radio Televizioni Shqiptar, (RTSH), të cilat kanë nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi me agjencitë simotra në Kinë.

Sipas raportit, ATSH-ja ka rritur bashkëpunimin që prej vitit 2012 me agjencinë shtetërore kineze, “Xinhua”, ndërkohë që në vitin 2019 edhe Radio Televizioni Shqiptar (RTSH), firmosi një marrëveshje bashkëpunimi me homologët e saj në Kinë, duke përfshirë shkëmbimin e përmbajtjeve mediatike, si filma, dokumentarë, filma për fëmijë, si edhe trajnime të stafit. “Një sasi domethënëse produktesh ofrohen falas nga ana kineze. Marrëveshja lehtëson edhe transmetimin e dokumentarëve mbi sistemin e qeverisjes në Kinë, të tillë si “Kina: Koha e Xi,” thuhet në raport, duke iu referuar serialeve televizive mbi udhëheqësin e Partisë Komuniste kineze, Xi Jinping.