2 perditesime
14:17

Hoti distancohet nga emërimi i konsullit në Pragë: S’pati koordinim me mua

Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, është distancuar nga emërimi i Flakron Shalës, djalit të deputetit Haxhi Shala, konsull në Pragë. Në një reagim në Facebook, Hoti ka thënë se për këtë emërim s’ka pasur koordinim me të si kryeministër.

Ai ka shtuar se për emërimin e Shalës konsull në Pragë është njoftuar nga mediat.

Të martën KOHA raportoi se deputetit Shala iu shpërblye djali me një nga postet më të rëndësishme në diplomaci, si pazar për votën e 3 qershorit kur Shala pas një vizite që iu bë nga ish-presidenti Hashim Thaçi dhe ish-kryeministri Ramush Haradinaj, ndryshoi qëndrim dhe ia dha votën vendimtare për formimin e Qeverisë Hoti. Procesi i caktimit të Shalës konsull u tentua të mbahej fshehtë.

“Për emërimin e Konsullit të Përgjithshëm të Republikës Kosovës në Pragë të Çekisë, jam njoftuar nga mediat. Ky emërim nuk është koordinuar me mua. Qeveria është në proces të analizimit dhe rishikimit funksional të rrjetit të misioneve diplomatike. Pas kësaj analize do të ndërmerren të gjitha veprimet e nevojshme për të siguruar funksionim efikas të misioneve diplomatike dhe do të sigurohemi që përbërja e këtyre misioneve të jetë në përputhje me ligjin”, ka Hoti në Facebook.

13:06

Hoti premton analizë të misioneve diplomatike pas reagimit të Osmanit për konsullin në Pragë

Kryeministri Avdullah Hoti është vënë në veprim pasi pak orë më parë, ushtruesja e detyrës së presidentes, Vjosa Osmani, reagoi për emërimin e të birit të deputetit Haxhi Shala k onsull në Pragë.

Osmani po ashtu pati kritika për Qeverinë se deri më tash, me gjithë kërkesën e saj, nuk ka marrë për shqyrtim asnjë dokument sa i përket shërbimit diplomatik.

Ndërkohë, Hoti përmes një postimi në Facebook, ka bërë të ditur se ka biseduar me Osmanin dhe se e ka njoftuar se Qeveria së shpejti do të mbyllë analizën e rishikimit funksional të rrjetit të misioneve diplomatike të Kosovës.

“E njoftova znj. Osmani se Qeveria e Republikës së Kosovës do të përmbyllë së shpejti analizën e rishikimit funksional të rrjetit të misioneve diplomatike të Kosovës. Mbi bazën e kësaj analize, do të ndërmerren të gjitha veprimet e nevojshme: (1) për të siguruar funksionim efikas të misioneve diplomatike të Republikës së Kosovës; dhe (2) përbërja e misioneve diplomatike të jetë në përputhje me ligjin”, ka shkruar Hoti në Facebook.

KOHA të martën raportoi se i biri i deputetit Haxhi Shala, Flakroni, është emëruar konsull në Pragë.

Shala ishte kyç në formimin e Qeverisë Hoti. Ai u bind pak orë par votimit të Qeverisë, në mesnatë, nga kreu i AAK-së Ramush Haradinaj dhe ish-presidenti Hashim Thaçi. Kështu të paktën pati deklaruar vetë deputeti në ditën e votimit të Qeverisë Hoti.

10:06

Osmani zotohet të shfuqizojë dekretin për emërimin e të birit të deputetit Shala konsull në Pragë

Ushtruesja e detyrës së presidentes, Vjosa Osmani, ka thënë se emërimet e fundit në misione diplomatike nuk janë të saj, por mbajnë firmën e ish-presidentit Hashim Thaçi.

Ajo përmes një postimi në Facebook, ka reaguar pasi i biri i deputetit Haxhi Shala, Flakroni, është emëruar konsull në Pragë.

Osmani ka thënë se kjo është praktikë e mbrapsht dhe se do të shfuqizojë këto dekrete.

“Emërimi i Konsullit të Përgjithshëm në Pragë dhe emërimet e tjera që po publikohen këto ditë janë bërë nga ish-Presidenti Thaçi, e jo nga unë si ushtruese e detyrës. Përkundër kërkesës sime, deri tani as edhe një dokument i vetëm nuk më është sjellë për shqyrtim, sa i përket shërbimit diplomatik, nga ana e Qeverisë. Konsullata e Përgjithshme në Pragë dhe emërimi i Konsullit të Përgjithshëm aty, janë në kundërshtim me çdo praktikë diplomatike të vendeve demokratike. Nuk mund të hapen Konsullata të Përgjithshme në të njëjtin qytet ku kemi edhe Ambasadë. Fatkeqësisht, ky nuk është rasti i vetëm. Është praktikë e mbrapshtë, të cilën duhet ta kthejmë mbarë. Prandaj ato dekrete do te shfuqizohen”, ka shkruar Osmani.

KOHA të martën raportoi për rastin e të birit të Haxhi Shalës, Flakronit, gjë që nxiti reagime të mëdha.