1 perditesime
16:19

Hoti i vlerëson të papranueshme sjelljet dhe gjuhën e deputetëve

Përmes një reagimi për media, kryeministri Avdullah Hoti ka thënë se i vlerëson të papranueshme sjelljet dhe gjuhën e deputetëve të Kuvendit të Kosovës gjatë interpelancës lidhur me çështjen e të pagjeturve.

Në mes të debatit për çështjen e të pagjeturve, pati përplasje të ashpër mes deputetëve të Lidhjes Demokratike të Kosovës dhe Lëvizjes Vetëvendosje.

“Kryeministrit Hoti thekson se sjelljet e tilla janë jashtë çdo standardi të komunikimit politik, e sidomos sot kur temë e debatit ishte fati i të pagjeturve, çështje kjo shumë e ndjeshme për shoqërinë tonë, e cila po trajtohet me shumë përkushtim nga Institucionet e Kosovës”, thuhet në njoftim të Qeverisë.

Hoti më tej ka thënë se pos interpelancës për këtë çështje ka pasur para disa ditësh takim me deputetë të të gjitha partive, anëtarë të Komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Persona të Pagjetur dhe Peticione, “ku i ka njoftuar në hollësi për angazhimet e të gjitha institucioneve relevante që trajtojnë fatin e të pagjeturve”.

“Kryeministri Hoti rithekson se, angazhimi për ndriçimin e fatit të të pagjeturve nga lufta e fundit në vendin tonë, nuk ka munguar nga asnjëra Qeveri deri më sot, e sidomos tani kur është shtuar mbështetja dhe trysnia nga bashkësia ndërkombëtare që kjo çështje të përmbyllet sa më parë”, thuhet në fund të komunikatës.

16:01

KDI: Të ndërmerren masa disiplinore ndaj deputetëve me sjellje joparlamentare

Instituti Demokratik i Kosovës (KDI) ka bërë thirrje që të merren masa disiplinore ndaj deputetëve që penguan seancën e sotme, kurse nga kryesuesja e seancës të garantohet mbarëvajtja e vazhdimisht të seancës sipas Rregullores së Kuvendit.

Reagimi i KDI-së ka ardhur pas përplasjeve në seancën e sotme në Kuvend mes deputetëve të VV-së dhe LDK-së.

“Instituti Demokratik i Kosovës (KDI) po përcjellë me shumë shqetësim degradimin e mospajtimeve mes deputetëve të subjekteve politike parlamentare deri në përplasje verbale mes tyre. KDI dënon sjelljet jo parlamentare në seancën e sotme, gjegjësisht konfrontimet verbale mes deputetëve të LDK-së dhe LVV-së gjatë interpelancës e cila shtjellonte një temë aq të ndjeshme për qytetarin e Kosovës siç është çështja e të pagjeturve. Përveç se janë të papranueshme, këto sjellje cenojnë vlerat themelore të demokracisë të cilat do të duhej t’i promovonte Kuvendi si organi më i lartë përfaqësues në vend. Ne ia rikujtojmë Kuvendit se ai duhet të shërbej si arenë e diskutimeve përmbajtësore drejt gjetjes së zgjidhjeve të problemeve të qytetarëve, e jo hapësirë që promovon sjellje e gjuhë joparlamentare që nuk gjenerojnë asgjë tjetër përveç se polarizim të mëtejmë shoqëror dhe thellim të krizës politike. KDI kërkon që në përputhje me Rregulloren të merren masa disiplinore ndaj deputetëve që penguan seancën e sotme kurse nga Kryesuesja e seancës të garantojë mbarëvajtjen e vazhdimit të seancës sipas Rregullores së Kuvendit”, thuhet në reagimin e KDI-së.