Nxit shqetësime paralajmërimi për ngritje xhamish nga Turqia krahas shtëpive në Laç

Nxit shqetësime paralajmërimi për ngritje xhamish nga Turqia krahas shtëpive në Laç

09 December 2019 15:45

Turqia është shtet që reagoi në kohë rekord për të ndihmuar Shqipërinë, pas tërmetit të 26 nëntorit. Ekipe inxhinierësh për verifikimin e banesave, ndihma të rëndësishme për përballimin e krizës humanitare dhe qindra ekspertë që kanë ardhur këto ditë për të ndihmuar popullin shqiptar.

Ndihma e Turqisë nuk është kufizuar vetëm në dhënien e ndihmës në ditët e para, por është ndër shtetet e pakta që ka dhënë folur konkretisht dhe për procesin e rindërtimit. Presidenti i Turqisë, Rexhep Taip Erdogan, dy ditë pas tragjedisë premtoi ndërtimin e 500 apartamenteve për banorët e prekur nga tërmeti. Është ndihma më bujare që një shtet i huaj ka dhënë për Shqipërinë, në këto ditë të vështira dhe për këtë duhet falënderuar. Duke vepruar shumë më shpejt se vendet e BE, të cilat po mendohen pak si gjatë për situatën në Shqipëri, Rexhep Taip Erdogan mobilizoi dje donatorët e Konferencës Islamik dhe Bankës së Zhvillimit Islam.

Ndihma e bujare e Turqisë për Shqipërinë ka nxitur disa shqetësime që nuk lidhen direkt me tërmetin. Pjesë e ndihmës është dhe ndërtimi i disa xhamive në zonat ku do të ngrihen objektet dhuratë nga qeveria turke. Duket si debat i panevojshëm dhe për një pjesë cilësohet “luks” ky diskutim, por zgjedhja e zonës së Laçit për të ndërtuar xhami duket si një investim gabuar. Afër zonës apo rrethinave Laçit, Lezhës , Kishës së Laçit etj, një objekt i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore dhe identitetit kulturor shqiptar, ndërtimi i disa apo qoftë edhe 1 xhami në vitin 2019 bashkë me disa pallate zgjidhë krizën e ndërtimit, por krijon probleme të tjera, raporton Koha Jonë.

Përballë Kishës së Shna Ndoit në Laç a ka mundësi një mëndje djallëzore të ketë projektuar xhami të mëdha e moderne?!

Meqë këto ditë media po akuzohet për “Fake News” do të donim që dhe ky të ishte një “fake neës”, por ambasadori i Turqisë në Shqipëri nuk e ka mohuar ndërtimin e objekteve kulturore si pjesë e ndihmës turke. Po ashtu dhe prania e Edi Ramës në Konferencën Islamike është tjetër dëshmi e një donacioneve me orientim fetar. E megjithatë duhet pranuar se kryeministri po luan të gjitha kartat për të strehuar njerëzit.

Por duhet sqaruar publiku, sidomos i zonës së Laçit, një zonë katolike e mirëfilltë nëse 500 shtëpitë turke do jenë edhe me xhami në mes.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme