21:03

CEFTA u ndërpre pasi Serbia iu referua Kosovës si UNMIK

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Endrit Shala, ka bërë të ditur për Radion Evropa e Lirë se gjatë ditës së enjte është përmbyllur takimi i CEFTA-s pasi përfaqësuesi nga Serbia i është referuar Kosovës si ‘institucione të përkohshme dhe UNMIK’.

“Unë sot nuk kam qenë pjesëmarrës në takimin përmbyllës të Javës së CEFTA-s, por, paraprakisht i kam kërkuar stafit tim, kryesuesit të CEFTA-s, dhe shefit të kabinetit tim që në asnjë rast Kosova të mos trajtohet ndryshe gjatë mbledhjes së CEFTA-s, por vetëm si shtet i pavarur dhe në asnjë moment si UNMIK”, ka thënë ai.

“Në mëngjes janë dakorduar që të ketë kujdes se si po i referohen Kosovës, por përfaqësuesi i Serbisë në atë moment kur ka filluar mbledhja, ka filluar ta quajë Kosovën si institucione të përkohshme vetëqeverisëse dhe UNMIK-u dhe përfaqësuesi, kryesuesi i CEFTA-s, e ka ndërprerë mbledhjen duke e ndaluar që të thirret Kosova në atë formë”, ka sqaruar Shala.

Sipas tij, delegacioni nga Serbia dhe ai nga Bosnje e Hercegovina, kanë qenë të pranishëm vetëm në takimin e së enjtes, meqë ata nuk kanë marrë pjesë në takimet e mëhershme që janë organizuar në kuadër të Javës së CEFTA-s 2018.

Gjatë kësaj jave në Prishtinë janë organizuar takime të ndryshme në përmbyllje të kryesimit të kësaj marrëveshjeje nga ana e Kosovës.

Ndërkohë përmes një komunikate për media Qeveria e Serbisë ka thënë se delegacionet e Prishtinës dhe Tiranës e kanë lëshuar takimin menjëherë pas ekspozesë që e ka pasur përfaqësuesi i Serbisë.

“Përmes braktisjes së takimit të dyja delegacionet kanë sabotuar përpjekjet që përmes rrugëve paqësore të diskutohet për zgjidhjen e problemeve”.

Serbia dhe Bosnje Hercegovina kishin paralajmëruar më parë se do të bojkotojnë takimet e radhës në Prishtinë në kuadër të Marrëveshjes për Tregti të Lirë - CEFTA, pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për vendosje të taksës doganore prej 100 për qind për importet e produkteve nga Serbia dhe Bosnje Hercegovina.

17:19

Dështon mbledhja e Komitetit të CEFTA-s në Prishtinë, breshër akuzash nga Serbia

Ka dështuar mbledhja e sotshme e Komitetit të CEFTA-s, që duhej të mbahej në Prishtinë, pasi delegacioni i Kosovës ka kundërshtuar që mbledhjen ta kryesojë përfaqësuesi i UNMIK-ut, siç ka insistuar delegacioni i Serbisë, dhe më pas e ka braktisur mbledhjen, sikundër edhe delegacioni i Shqipërisë, raporton Koha.net.

Qeveria e Serbisë, ndërkohë lëshoi një komunikatë, me të cilën akuzon Kosovën për obstruksion dhe për vendosjen e taksës ndaj mallrave serbe e boshnjake.

Sipas kësaj, Qeveria e Serbisë ka lëshuar një komunikatë për media, të cilën e transmetojnë mediat në Serbi. Aty thuhet se me gjithë tensionet e larta në raportet midis Beogradit e Prishtinës, siç i cilësojnë ato mediat serbe, përfaqësuesit e Qeverisë së Republikës së Serbisë ishin të pranishëm në mbledhjen e rregullt të Komitetit të përbashkët të CEFTA-s në Prishtinë, siç thuhet në komunikatën e Qeverisë së Serbisë, për të dërguar kështu edhe një herë mesazhin e paqes dhe të tolerancës dhe për të demonstruar vullnetin e mirë që në mënyrë konstruktive të përpiqen të merren vesh dhe të zgjidhin çështjen e vendosjes së taksës nga ana e, siç e quan Beogradi zyrtar Republikën e Kosovës, Institucioneve të përkohshme të qeverisjes në Prishtinë, duke respektuar mekanizmin dhe procedurat e CEFTA-s, transmeton Koha.net.

“Serbia ka pranuar që mbledhjen ta hapin bashkërisht UNMIK-u dhe Institucionet e përkohshme të qeverisjes në Prishtinë, me gjithë faktin se kryesues i mbledhjes mund të jetë vetëm UNMIK-u si kryesues i Marrëveshjes së CEFTA-s më 2018, që është në përputhje me marrëveshjet ndërkombëtare dhe Rezolutën 1244 të KS të OKB”, thuhet në komunikatë.

Përfaqësuesi i Serbisë në fillim të mbledhjes edhe njëherë ka përsëritur se pret që Prishtina menjëherë të tërheqë masat radikale, të kundërligjshme dhe diskriminuese nga 6 e 21 nëntori, që e shkelin drejtpërdrejt Marrëveshjen CEFTA dhe Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit, vazhdon teksti i komunikatës.

Gjithnjë sipas komunikatës, “menjëherë pas fjalës së përfaqësuesit të Qeverisë së Republikës së Serbisë, mbledhjen e braktisin përfaqësuesit e Institucioneve të përkohshme të qeverisjes të Prishtinës, pastaj mbledhjen vazhdoi ta kryesojë UNMIK-u, por atëherë mbledhjen e lëshon edhe delegacioni i Shqipërisë, dhe kështu s’ka kuorum për të vazhduar mbledhja”.

“Duke braktisur mbledhjen që të dy delegacionet drejtpërdrejt sabotuan përpjekjen që me rrugë paqësore të arrihet marrëveshja për zgjidhjen e problemit”, shton komunikata qeveritare e Serbisë.

Shqetësimin e tij më herët e kishte shfaqur edhe përfaqësuesi special i sekretarit të përgjithshëm të OKB-së dhe shefi i UNMIK-ut, Zahir Tanin.

“Sa u përket tarifave që i janë vënë për mallrat serbe e boshnjake, veprimet e tilla përbëjnë shkelje të hapur të marrëveshjeve të CEFTA-s dhe ato duhet të tërhiqen”, thuhet në komunikatë.

Ai në vazhdim u ka bërë thirrje liderëve të të gjitha palëve që të demonstrojnë maturi më të madhe dhe të shmangin provokimet e mëtejshme që mund të rrezikojnë gjasat për normalizimin e marrëdhënieve ose potencialisht përshkallëzimin e tensioneve.

Në komunikatë theksohet se Serbia sërish ka demonstruar qasje konstruktive, që me dialog dhe me bisedime në mënyrë paqësore të zgjidhet ky problem, por ka ndeshur në obstruksion të palës tjetër.

Menjëherë pas përfundimit të mbledhjes, përfaqësuesit e Serbisë për shkak të, siç raportojnë mediat serbe, rrezikut të sigurisë kanë lëshuar Prishtinën të përcjellë nga UNMIK-u dhe KFOR-i dhe kanë udhëtuar në drejtim të Serbisë.

Koha.net ka bërë përpjekje të kontaktojë ministrin e Tregtisë e të Industrisë, Endrit Shalën, për të marrë opinionet nga pala e Kosovës në lidhje me komunikatën e Qeverisë së Serbisë, por kjo ka qenë e pamundur, njësoj sikurse edhe përpjekja për kontakt me Sytrime Dervishollin, udhëheqëse e Departamentit për Tregti në këtë ministri.

Agjenda e CEFTA-s