Kulturë

Muzeu britanik hetohet për fshehjen e artefakteve të Etiopisë

Etiopi

Artefaktet janë pllaka të shenjta altari prej druri dhe guri që u vodhën nga ushtarët britanikë gjatë Betejës së Maqdalas. Artefaktet nuk janë shfaqur kurrë në publik dhe tradita thotë se vetëm priftërinjtë nga Kisha Ortodokse Etiopiane mund t'i shohin ato, duke i ndaluar ato nga ekzaminimi, nga kuratorët dhe administruesit e Muzeut

Një zyrë rregulluese po heton Muzeun britanik mbi pretendimet se institucioni ka qenë tepër i fshehtë në lidhje me 11 artefakte etiopiane në koleksionin e tij që u grabitën nga ushtarët në 1868.

Artefaktet janë pllaka të shenjta altari prej druri dhe guri që u vodhën nga ushtarët britanikë gjatë Betejës së Maqdalas. Artefaktet nuk janë shfaqur kurrë në publik dhe tradita thotë se vetëm priftërinjtë nga Kisha Ortodokse Etiopiane mund t'i shohin ato, duke i ndaluar ato nga ekzaminimi nga kuratorët dhe administruesit e Muzeut.

Një ankesë është dorëzuar në Zyrën e Komisionerit të Informacionit (ICO) duke argumentuar se Muzeu britanik dështoi të zbulonte materiale në lidhje me artefaktet pas një kërkese për lirinë e informacionit. Kërkesa është dorëzuar gushtin e kaluar nga organizata jofitimprurëse “Returning Heritage”.

Organizata tregoi se përgjigja e Muzeut hoqi materialet përkatëse dhe redaktoi tepër informacione të tjera në lidhje me diskutimet ndërkombëtare të institucionit mbi artefaktet etiopiane. Ndërsa Akti i Muzeut Britanik i 1963-s ndalon shitjen, shkëmbimin, shpërndarjen ose asgjësimin e objekteve, përveç në rrethana shumë të kufizuara. Trashëgimia e kthimit argumentoi se statusi i paqartë i objekteve të tjera të diskutueshme në koleksionin e tij do të thotë që artefaktet etiopiane tani mund të kthehen.

“Akti është shumë i qartë se muzeu (nuk mund) të kthejë objekte”, tha për “The Guardian”, redaktori menaxhues i “Returning Heritage”, Lewis McNaught. “Por ka disa përjashtime ligjore brenda aktit. Dhe një nga këto përjashtime i lejon administruesit të kthejnë disa gjëra nëse i konsiderojnë ato ‘të papërshtatshme për t'u mbajtur’”.

Sipas raportit të “The Guardian”, “Returning Heritage” beson se kufizimet që pengojnë ekspozimin dhe studimin e artefakteve – duke përfshirë depon e bodrumit shumë të siguruar të Muzeut britanik, ku mund të hyjnë vetëm klerikët etiopianë – i përshtaten kësaj kategorie përjashtimi.

Organizata kërkoi informacion nga takimet ku administruesit e Muzeut britanik diskutuan sendet e shenjta për të kuptuar se pse zyrtarët e lartë nuk besojnë se ato mund të kthehen ligjërisht.

"Klienti ynë kërkon informacion nga muzeu që shumë do të argumentonin se duhet të jetë në domenin publik si parazgjedhje," tha për “Guardian” këshilltari ligjor i organizatës, Tom Short. "[Kjo] ka të bëjë me vendimmarrjen nga një institucion i madh publik për një çështje me interes publik shumë domethënës."

Muzeu britanik ka zotërimet më të mëdha të këtij lloji në MB. Shtatorin e kaluar një tabot i marrë gjatë së njëjtës betejë të vitit 1868 u rikthye në një shërbim kinse pasi një pedagog universiteti e vuri re artikullin në një shitje në internet, nuk arriti ta bindte shitësin ta kthente dhe më pas e bleu me këtë qëllim.

Në shkurt, Westminster Abbey tha se dekani dhe kapitulli i saj, organi qeverisës kishtar, "vendosën në parim" që një tabletë etiopiane e grabitur, e vulosur brenda një altari të kthehej. Ajo u mor gjithashtu gjatë Betejës së Maqdalas dhe i ishte dhuruar abacisë.

Në vitin 2019, Muzeu britanik tha se ambicia e tij afatgjatë ishte një huazim i taboteve në një kishë ortodokse etiopiane në Londër. / Art News