Kulturë

“Zgjoi” i pandalshëm mbërrin edhe në Meksikë, në festivalin e madh të Amerikës Latine

Hiç më pak se 3 mijë e 344 filma nga mbarë bota ia kishin mësyrë Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Guanajuato të Meksikës e në mesin e të përzgjedhurve është kandidati i Kosovës për “Oscar”, filmi “Zgjoi” me regji të Blerta Bashollit. “Tash e tutje çdo prezencë në festivale, sidomos në festivale të njohura, ndihmon për me pasë më shumë vëmendje nga anëtarët e ‘Oscars’”, ka thënë për KOHËN, producenti i filmit, Yll Uka. Lajmi për premierën meksikane i dha vetëm një ditë pas atij për shfaqjet në SHBA, të cilat mezi po i pret edhe Yllka Gashi, aktorja në rolin kryesor të Fahrije Hotit, në “Zgjoi”. “Amerika qe 6 vjet është shtëpia ime, prandaj kjo për mua do të jetë premierë vendore! Kam shumë miq që mezi presin ta shohin filmin në ekran të madh”, ka thënë Gashi për KOHËN

 

Hiç më pak se 3 mijë e 344 filma nga mbarë bota ia kishin mësyrë Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Guanajuato të Meksikës e në mesin e të përzgjedhurve është kandidati i Kosovës për “Oscar”, filmi “Zgjoi” me regji të Blerta Bashollit. “Tash e tutje çdo prezencë në festivale, sidomos në festivale të njohura, ndihmon për me pasë më shumë vëmendje nga anëtarët e ‘Oscars’”, ka thënë për KOHËN, producenti i filmit, Yll Uka. Lajmi për premierën meksikane i dha vetëm një ditë pas atij për shfaqjet në SHBA, të cilat mezi po i pret edhe Yllka Gashi, aktorja në rolin kryesor të Fahrije Hotit, në “Zgjoi”. “Amerika qe 6 vjet është shtëpia ime, prandaj kjo për mua do të jetë premierë vendore! Kam shumë miq që mezi presin ta shohin filmin në ekran të madh”, ka thënë Gashi për KOHËN

Propozimi Kosovës për “Oscar”, “Zgjoi”, para se të nisë të shfaqet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, do të jetë i pranishëm në atë që njihet si Amerika Latine. Në tri qytete të Meksikës filmi kosovar do të jepet brenda shtatorit. Ky do të jetë një lloj pararrugëtimi pasi në nëntor do të nisin shfaqjet në SHBA në kuadër të fushatës për “Oscars”.

Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Guanajuato ka përzgjedhur që në kategorinë ndërkombëtare të garojë edhe rrëfimi kosovar për plagët e luftës dhe inspirimin për mbijetesë. Qytetet e Meksikës Qendrore, León ku filmi do të jepet në ditën e 19-të të këtij muaji, San Miguel de Allende më 21 dhe më 26 shtator janë edhe nikoqiret e Festivalit, i cili konsiderohet më i madhi në Amerikën Latine.