Kulturë

Një monument fëmijërisë së shkatërruar nga lufta

Një monument fëmijërisë së shkatërruar nga lufta

Prilli i vitit 2017 shënoi 25-vjetorin e predhave të para që ranë në qytetin e Sarajevës, në atë që do të shndërrohej në rrethimin më të gjatë të një kryeqyteti në historinë e luftës moderne. Dhe një muaj më vonë shënoi një tjetër përvjetor makabër. 19 maj 1992: Admira Ismiq dhe Boshko Brkiq, çift i përzier boshnjako-serb, do të qëlloheshin prej snajperëve derisa po mundoheshin të largoheshin bashkë nga qyteti. 25 gusht 1992: “Vijećnica”, biblioteka në brigjet e Lumit Milaçka, digjet ne themel, hiri i 1.5 milionë vëllimeve të pazëvendësueshme po binte nëpër rrugët përreth si flluska bore, shkruan sot Koha Ditore.

1 qershor 1993: 13 persona vriten dhe 133 plagosen në një sulm me mortajë në një fushë futbolli ku po luanin fëmijët në periferinë e Dobrinjës në ditën e parë të një feste myslimane. 5 shkurt 1994: masakra e parë e Markales, ku granata që shënjestroi pazarin në zemër të Çarshisë së Vjetër la 68 të vdekur dhe 144 të plagosur.