Botë

Izraeli aktivizon qendrën sekrete të bombave atomike

Izraeli aktivizon qendrën sekrete të bombave atomike

Dubai, 25 shkurt (AP) – Një strukturë bërthamore krejtësisht sekrete e Izraelit, që ka për bazë programin e armëve të asgjësimit në masë, është duke iu nënshtruar një rokade të ndërtimit në dekadat e fundit, kanë treguar pamjet satelitore të analizuara nga “The Associated Press”.

 

Me plutonium nga Dimona, Izraeli besohet se ka hyrë në mesin e nëntë shteteve të armatosura bërthamore në botë. Duke e ditur sekretin përreth programit, mbetet e paqartë se sa armë zotëron. Analistët vlerësojnë se Izraeli ka material për të paktën 80 bomba

Dubai, 25 shkurt (AP) – Një strukturë bërthamore krejtësisht sekrete e Izraelit, që ka për bazë programin e armëve të asgjësimit në masë, është duke iu nënshtruar një rokade të ndërtimit në dekadat e fundit, kanë treguar pamjet satelitore të analizuara nga “The Associated Press”.

Një hapësirë e gërmuar sa madhësia e një fushe futbolli dhe shumë e thellë gjendet vetëm pak metra nga reaktori i moçëm i Qendrës së Kërkimit Bërthamor “Shimon Peres Negev” në afërsi të qytetit të Dimonas. Objekti është seli e laboratorëve nëntokësorë me dekada i vjetër. Laboratorët ripërpunojnë shufrat e shpenzuara të reaktorit për të marrë plutonium në nivel të lartë për programin e bombave bërthamore të Izraelit.