Arbëri

BE: S’ka detyrim legal që e pengon Qeverinë e Kosovës të dërgojë Njësi Speciale në veri

 

Ndonëse nga Qeveria e Serbisë përsërisin se dërgimi i Njësive Speciale të Kosovës në veri paraqet “shkelje të marrëveshjes së Brukselit”, zëdhënësi i BE-së, Peter Stano, ka konfirmuar se nuk ekziston marrëveshje nga dialogu që do të parandalonte vendosjen e Njësive Speciale të policisë nga veriu në jug. Megjithatë, ai ka shtuar se “është një praktikë e zakonshme që të ketë koordinim me bashkësinë ndërkombëtare dhe të informohet KFOR-i në mënyrë paraprake”

Pas deklaratave që shumë i panë si të njëanshme të përfaqësuesit të lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, për zhvillimet e së mërkurës në veri të Kosovës, BE-ja më në fund ka konfirmuar se nuk ekziston asnjë obligim legal i Kosovës për të mos dërguar Njësi Speciale të Policisë në veri e as për të kërkuar lejen e EULEX-it.

Një ditë më herët, përfaqësuesi i lartë Borrell, përmes reagimit të tij në “Twitter”, kishte thënë se “janë të papranueshme veprimet e njëanshme unilaterale që nxisin tensione”. Kjo deklaratë kishte hasur në shumë reagime në Kosovë dhe jashtë saj, dhe ishte shumë e ndryshme nga reagimet e NATO-s dhe të disa zyrave të huaja diplomatike.