Vështrime

Vështirësia e ekonomisë së Bidenit

Nuk është çudi që vlerësimi ekonomik i Bidenit është kaq i ulët. Ka të ngjarë të qëndrojë atje derisa votuesit amerikanë të fillojnë të shohin rezultate më të mira në xhepat e tyre. Shumica e njerëzve nuk preken nga ekspertët që thonë se sa të shkëlqyera janë gjërat. Krugman dhe lajmet nuk do të ndryshojnë perceptimet e njerëzve, veçanërisht nëse ata dyshojnë – me të drejtë – se shumë amerikanë shumë më të pasur po bëjnë shumë më mirë se ata

Në një intervistë për CNN-in, Paul Krugman i The New York Times e ka të vështirë të kuptojë se pse votuesit e zakonshëm amerikanë nuk ndajnë pikëpamjen e tij euforike për ekonominë e florinjtë të presidentit amerikan Joe Biden – e cila duket se nuk është as e nxehtë as e ftohtë. Inflacioni po bie, papunësia mbetet e ulët, ekonomia po rritet dhe vlerësimet në tregun e stokut janë të larta. Pra, pse, pyet Krugman, votuesit i japin ekonomisë së Bidenit vlerësim të keq me 36 për qind të përkrahjes?

Gazetari Glenn Greenwald sheh njëanshmëri klasore në habinë e Krugmanit: sikur Krugman të ishte thjesht qiramarrës i përkëdhelur me para të bollshme, pasuri të paluajtshme, aksione dhe obligacione. Por kjo është gjëja më e padrejtë. Megjithëse nuk kam qenë në shtëpinë e Krugmanit, kam parë zyrën e tij ultramodeste në Universitetin e qytetit të Nju Jorkut. Ai sigurisht ia ka dalë mirë, por dyshoj se shijet e tij plebe kanë ndryshuar pak që nga ditët e tij të fakultetit në Yale, kur unë isha student i diplomuar atje.