Vështrime

Korrupsioni strategjik i eksportit autoritar

Pos bastionit rus të sigurisë, Beogradi u bë edhe qendra ekonomike rajonale e Kinës. Sot Serbia e Vuçiqit e zëvendësoi “vëllazërinë kineze” dhe “miqësinë sovjetike” të Enver Hoxhës. “Globsec Policy Institute” e nxjerr Serbinë shtetin nën influencën më të madhe ruse dhe kineze. Ndërkaq qytetarët e saj i shohin Rusinë (94%) dhe Kinën (91%) si aleate kryesore, e më së paku i besojnë BE-së (53%).

Diplomacia kreditore kineze, pas asaj të vaksinave, po shtrihet shpejt në së paku tri nga gjashtë shtetet ballkanike. Me kreditë e shpejta miliardëshe infrastrukturore në Serbi, Bosnjë-Hercegovinë dhe Mal të Zi, këto tri shtete rrëshqitën drejt skllavërisë kreditore të Pekinit. Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë pjesë e iniciativës kineze “16+1”, ndërkaq Kosova, fatmirësisht, është jashtë ekspansionit të tillë kreditor kinez.