Ngec procesi për ndërtimin e Qendrës Nacionale të Xhudos, institucionet fajësojnë njëra-tjetrën

Ngec procesi për ndërtimin e Qendrës Nacionale të Xhudos, institucionet fajësojnë njëra-tjetrën

23 May 2019 15:18

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit tashmë ka ndarë mjetet financiare për ndërtimin e Qendrës Nacionale të Xhudos në Pejë. Por procesi ka ngecur në mungesë të sigurimit të hapësirës për ndërtimin e këtij objekti.

Derisa Ministria fajëson komunën e Pejës për mungesën e sigurimit të parcelës, nga komuna thonë se janë shkresat e Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor që e kanë pamundësuar një gjë të tillë, tash e një kohë.

Për ministrin e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, krejt kjo është rezultat i neglizhencës që komuna e Pejës ka bërë karshi kësaj çështjeje.

Gashi ka akuzuar komunën në fjalë, se nuk ka ndërmarrë veprimet e nevojshme për ndërtimin e qendrës, ndonëse Ministria ka siguruar mjetet e nevojshme financiare.

“Jemi të vetëdijshëm që kemi ngecë në një proces. Ajo është Qendra Nacionale e Xhudos. Kjo nuk ka qenë me fajin tona sepse edhe mjetet financiare i kemi të siguruara, por ka qenë një neglizhencë e vazhdueshme e komunës së Pejës për të siguruar hapësirën”, tha Gashi.

Edhe trajneri i xhudos Driton Kuka ka shprehur shqetësimet e tij lidhur me këtë çështje.

Ai thotë se niveli komunal ka qenë gjithmonë brengë e sportit kosovar. Për më tepër, për të është e pakuptimtë se si komuna e Pejës, prej nga vjen edhe kampionia olimpike, Majlinda Kelmendi, ka neglizhuar një proces kaq të rëndësishëm siç është Qendra Nacionale e Xhudos.

Ai thotë se do të angazhohen që të vënë në pah këtë problem, deri sa të gjejnë zgjidhjen e duhur.

“Ajo që ka qenë gjithmonë brengë është niveli komunal, komunat, të cilat me të vërtetë as 5 për qind të nivelit qendror nuk e përcjellin me përkrahje. Ka ndoshta ndonjë përjashtim, ndonjë komunë, por qe po shihet rasti i Qendrës Nacionale. Faktikisht qyteti i Pejës, është komuna ku është rritur një kampione olimpike dhe të gjithë këta kampionë. Dhe, jo që e ka neglizhuar, por e ka penguar ndërtimin e qendrës nacionale dhe kjo është shumë e keqe”, tha Kuka.

Kuka thotë se është mirë që procesi i përmirësimit të kushteve për sportistët të vazhdojë, në mënyrë që edhe këta të fundit të shfrytëzojnë rrethanat e reja për sjelljen edhe të më shumë medaljeve.

Ndërsa në komunën e Pejës thonë se çështja ka mbetur në këtë pikë për shkak të një shkrese të Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimi Hapësinor, e cila ka pamundësuar ndërrimin e destinacionit për ndërtimin e këtij objekti. Kryetari Gazmend Muhaxheri thotë për KosovaPress se si komunë kanë bërë krejt çka ka qenë në dorën e tyre.

“Komuna ka bërë krejt çka është e mundur ligjërisht, për me ua dhënë parcelën komunale. E kemi votuar që si parcelë komunale me e dhënë vendin ku ka qenë çerdhja e qytetit, por prej Ministrisë së Planifikimit Hapësinor ka ardhur një shkresë sipas së cilës nuk mund të ndërrohet destinacioni, pa u ndërruar plani zhvillimor komunal dhe pa u bërë harta zonale e asaj pjese aty”, tha Muhaxheri nëpërmjet telefonit.

Për këtë, ai thotë se e kanë njoftuar Ministrinë e Kulturës dhe Federatën e Xhudos, të cilëve thotë se u është përcjellë vendimi i Ministrisë së Planifikimit Hapësinor.

“U kemi treguar po ashtu se këtë muaj e qesim në diskutim publik dhe muajin tjetër ose pas 2 muajsh, kur të miratohet plani zhvillimor komunal, ndoshta do të na ishin hapur shanset për të dhënë mundësinë për ndërtimin e kësaj qendre në vendin ku ka qenë çerdhja”, tha Muhaxheri.

KosovaPress ka provuar të marrë një përgjigje edhe nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, por e njëjta nuk ka kthyer përgjigje.

Ndërtimi i Qendrës Nacionale të Xhudos ka një rëndësi të madhe sidomos për sportistët e këtij sporti, të cilët tash e sa kohë i sjellin medalje të shumta shtetit të Kosovës.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme