KOHA.net

izbori 2019

Лимај: Политичките противници не ги гледаме како непријатели, туку како можности за нови идеи

Кандидатот на Социјалдемократската иницијатива за премиер, Фатмир Лимај, денешната изборна кампања ја започна со барање единство од сите политички партии да се здружат за предизвиците што го очекуваат Косово во иднина, бидејќи како што рече политичките противници ги гледаат како богатство. не непријатели.

Лимај пред структурите и симпатизерите во Клина откри и дел од своите владини приоритети. Тој рече дека неговата Влада ќе има поголем економски развој и социјална држава.

„Нашите противници ги гледаме како средства, не ги гледаме како непријатели. Всушност, нашите противници ги гледаме како можности за нови идеи. Не се плашиме во изборната кампања да им кажеме на тие луѓе дека и вие ни требате. Ни треба и политичкиот противник“, рече тој.

Зборувајќи за неговиот обединувачки пристап, Лимај рече дека на Косово му требаат луѓе со политичка зрелост за обединување.

„За Косово да се обедини, потребни му се луѓе со политичка зрелост, со политичка мудрост и кои знаат поинаку да ги ценат туѓите мислења и кои имаат доволно трпение да разговараат и да најдат решенија за земјата. Тој што пцуе и кој дели не може да се обедини на маса“, рече тој.

Меѓу другото, кандидатот за премиер ги наведе сите причини зошто Косово треба да биде обединето.

„Како никогаш досега, Косово треба да биде максимално обединето. Косово денес и граѓанинот денес сака да види силна и моќна држава. Социјална држава, држава каде има нови работни места. Држава во која се штитат работничките права. Држава во која станува збор за помош на оние на кои им е потребна“, рече тој.

Во меѓувреме, првиот човек на огранокот на Иницијативата во Клина, истовремено и кандидат за пратеник, Мухамет Гаши, барајќи го гласот за неговата партија, рече дека Иницијативата е силно посветена на образованието, економскиот развој и квалитетното здравство.

„Гласот за Иницијативата значи поквалитетно образование, квалитетно здравство. За напредна младост и здрава старост“, рече тој.