ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Изгледа

Европски избори (4)

Евроатлантската заедница може да почувствува олеснување што сега барем европскиот континент е политички безбеден и подготвен да се соочи со глобалните предизвици. Сега останува остатокот од евроатлантскиот мозаик: Соединетите Американски Држави. Со други зборови, западните демократи добија битка, но не и војна

Десетгодишнината од европските избори понуди голем број важни пораки за европската политичка сцена. Би се фокусирал особено на четири пораки.

Прво, со доаѓањето на секој пар нови европски избори, нивното политичко значење се зголемува. Пред европските избори беа сосема споредни прашања за европската политичка сцена. Тие го немаа вниманието на европските носители на одлуки, не заземаа значителен простор во главните европски медиуми и нивните резултати беа нашироко игнорирани. Со текот на времето ова се промени. Подлабоката европска интеграција го зголеми значењето на европските институции. Прашањата што пред четириесет години беа национална надлежност сега се европска надлежност. Така европските избори се повеќе го добиваа политичкиот престиж што го уживаат денес. Тоа го видовме и на ниво на учество на граѓаните на избори. Изборите минатата недела го одбележаа најголемиот егзодус на европски граѓани во последните дваесет години. И додека историски европските избори беа игнорирани од европските носители на одлуки, денес тие предизвикуваат политички земјотреси во земјите-членки на ЕУ. Така, во Франција, по лошиот резултат на европските избори, претседателот Макрон се чувствува должен да ја испрати Франција на нови национални избори - овој развој на настаните беше незамислив пред дваесет години. Зголемената важност на европските избори ја разбираме и од профилот на политичарите, кои избираат да се кандидираат за клучни позиции во европските институции. Историски гледано, европските институции се гледаат како спореден избор за кариера за европските политичари. Фокусот беше ставен на националната политичка сцена. Ова се менува. Никаде ова не е појасно како во денешните дискусии за позицијата на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика. Историски гледано, на оваа позиција е поставен некој кој во својата кариера не достигнал повеќе од министерско место. Денес оваа функција е резервирана за државниот лидер, поточно премиерката на Естонија, г. Каја Калас. Признавањето на зголеменото значење на европските институции ги привлекува националните политичари да служат во европските институции.

Второ, како што во голема мера предложија изборните прогнози, европскиот центар победи на изборите. Традиционалната коалиција Европската народна партија (ЕПП), Прогресивната алијанса на социјалистите и демократите (С&Д) и либералите повторно ќе управуваат со ЕУ. Заедно контролираат најмалку 406 од 720 европратеници. Ова е речиси педесет европратеници повеќе отколку што беше потребно за формирање на новите европски институции. Ова е главно заслуга на ЕПП, која успеа да ја препознае загриженоста на европските граѓани за глобалното затоплување и миграцијата и да ги интегрира во своите политички програми. Така, во голема мера го спречи натамошниот раст на крајната десница во ЕУ.

Трето, иако крајната десница не се претстави како што се очекуваше, сепак има причина да биде многу задоволна. Таа победи на изборите во Франција, Италија и Австрија, додека втора беше во Германија, Полска, Холандија и Унгарија. Конкретно, сега сите очи се насочени кон Париз за да се разбере епилогот од новите избори и нивното влијание врз европската политичка сцена. Иако главниот противник на Макрон, Националниот фронт, носи своја тешка крајнодесничарска сенка, тие направија сериозни напори да ги модернизираат своите политички ставови. Ова резултираше со заминување на г. Марин Ле Пен и доаѓањето на младиот г. Џордан Бардела. Конечно г. Бардела јасно стави до знаење дека под негово водство Франција ќе продолжи да ја поддржува Украина во војната со Русија, давајќи ги на тој начин првите сигнали за сериозна промена во надворешната политика на Националниот трон. Така, големи се шансите да бидеме сведоци на еволуција на екстремната десница во Франција слична на еволуцијата на г. Џорџија Мелони во Италија.

Четврто, еколошките политички партии во Европа беа големите губитници на европските избори. На последните избори во 2019 година беа најголемото изненадување бидејќи постигнаа одличен резултат, но овојпат загубија 40 отсто од гласовите на граѓаните. Постојат најмалку две причини кои влијаеле на ова. Прво, војната во Украина. Војната во Украина ја замени загриженоста на граѓаните за еколошките прашања со прашања за националната безбедност. Следствено, на европските зелени партии им беше многу потешко да ги мотивираат европските граѓани за нивните политички каузи. Втората причина за лошиот настап на зелените е фактот што додека пред десет години тие беа пионери на зелените каузи и затоа имаа јасен монопол на еколошките прашања, денес еколошките прашања станаа важен дел од програмите на сите политички партии. Така, Зелените ја загубија доминацијата над нивната основна политичка кауза, а со тоа и над нивните гласачи.

Ова е последната статија од серијата написи за овогодинешните европски избори. Нивниот епилог се покажа подобар од очекуваното. Сите имаме причини да бидеме среќни. Според зборовите на претседателот на Европската комисија, „центарот е сè уште силен“. Евроатлантската заедница може да почувствува олеснување што сега барем европскиот континент е политички безбеден и подготвен да се соочи со глобалните предизвици. Така, меѓу другото, европските избори ја зацврстија европската поддршка за Украина во следните пет години. Сега останува остатокот од евроатлантскиот мозаик: Соединетите Американски Држави. Со други зборови, западните демократи добија битка, но не и војна. Со оглед на тоа што Европа сега безбедно е во рацете на демократите, целото внимание ќе се насочи кон Вашингтон и епилогот од претстојните претседателски избори во САД. Додека г-ѓа. Вон дер Лајен беше во право дека европскиот центар е се уште силен, глобалниот останува да се тестира во ноември годинава.