ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Изгледа

Рефлексии на 12 јуни

Ова беше несекојдневна недела. Комеморациите за влезот на силите на НАТО во Косово, предводени од Британците, во јуни 1999 година изнесоа на површина изобилство од емоции и спомени. Бев привилегиран што многу Косовари, како и ветерани од кампањата на НАТО, можеа да ги споделат тие искуства. Од длабоко трогателниот говор на потпретседателката Саранда Богујевци во Парламентот, до доживувањето на повторното обединување на командантот на британските трупи, потполковник Крис Ворен и неговиот поранешен преведувач Бесник Тахири, како и многу други лични приказни што ги слушнав од пријатели и колеги, важноста на настаните од јуни 1999 година ме погодија одново и одново.

И со голема гордост слушнав дека улогата на ОК продолжува да се истакнува. Имаше великодушно гостопримство за Сер Тони Блер и Лорд Џорџ Робертсон, како признание за нивните улоги во постигнувањето на меѓународниот консензус потребен за невидена интервенција за ставање крај на ужасните злосторства на Слободан Милошевиќ овде.

Исто така, го видов топлото добредојде на десетиците британски ветерани, новинари и други вклучени во 1999 година, кои отпатуваа да бидат овде оваа недела. Ова ви кажува сè што треба да знаете за она што премиерот Курти го опиша како „вечна врска меѓу Косово и британскиот народ“ што беше воспоставена на 12 јуни 1999 година.

Во средата, го започнав денот со оддавање почит на комеморацијата на 14-те британски војници на КФОР кои не се вратија дома од службата во Косово. Благодарен сум што министерот за одбрана и командантот на КБС ни се придружија за овој трогателен момент.

Во исто време, го одбележавме стравот и репресијата под кои живееја многу Косовари, кои ги загубија своите работни места, услуги и во многу случаи своите животи. Ги оплакувавме жртвите на систематското насилство и хуманитарната катастрофа што беше окончана со интервенција на сојузничките сили на НАТО. Застанавме со преживеаните од тоа насилство и со сите оние кои продолжуваат да страдаат.
А сепак, неделата беше и празник. Прослава на слободата од угнетување и насилство. Од неверојатниот напредок што го постигна Косово во изминатиот четврт век. И како односите Обединетото Кралство - Косово продолжија да се прошируваат и продлабочуваат.

Горд сум на влијанието на Обединетото Кралство во извонредното патување на Косово кон демократијата: создавањето на Косовските безбедносни сили и се надевам дека еден ден тие ќе бидат сила што придонесува во НАТО; Нашата работа за поддршка на семејствата на исчезнатите лица и преживеаните на сексуално насилство; и за долгогодишната работа со новите институции на Косово да им помогне да работат со интегритет и професионалност.

Обединетото Кралство останува посветено како и секогаш на суверенитетот, независноста и правото на Косово да биде признаено од другите. Безбедно, просперитетно и мултиетничко Косово е во интерес на сите што живеат овде, но и во интерес на Обединетото Кралство да ја зајакне стабилноста на целиот Западен Балкан, пред лицето на оние кои би сакале да ја поткопаат.

И како што рече министерот за надворешни работи, Лорд Камерон, кога ја посети во јануари, најважно од сè е да се осигура дека секој има сигурна и просперитетна иднина за сите различни заедници. Наследството од меѓународниот консензус за воена интервенција и последователните напори за решавање на конечниот статус на Косово беа планот на Ахтисари. Овие основни принципи до денес остануваат основа за Уставот на Република Косово и заштитата на малцинствата и наследството во него.

Да се ​​почитуваат жртвите на оние кои настрадаа значи да се продолжи со почитување на основните принципи на тој план и неуморно да се работи кон визијата за мултиетничка и демократска држава во европското семејство. Посветеноста на Косово на тој пат без скршнување е навистина причина за славење.

(Авторот е амбасадор на Обединетото Кралство во Косово)