KOHA.net

Изгледа

Европски избори (1)

„Кризите се она што ќе ја обликува и издигне Европа. Како таков, тоа ќе биде резиме на решенијата преку кои ќе се решаваат овие кризи“, изјави таткото на Европската унија, Жан Моне. Можеби како никогаш досега, претстојните европски избори ќе бидат тест за епиграмот на Моне

2024 година е изборна година без преседан. Од Америка до Русија и од Финска до Мадагаскар, над половина од светското население ќе излезе на гласање. И во овој поглед, само една недела нè дели од изборите за Европскиот парламент 2024. Затоа, изборите за ЕП 2024 година ќе бидат тема на следните три члена. Во денешната статија ќе се обидам да објаснам зошто овие избори се важни. Во вториот напис ќе се обидам да се запознаам со политичкиот пејзаж на овие избори. А последниот напис ќе биде за чекорите што не очекуваат кон конституирањето на новите европски институции.

Затоа, без губење време, да почнеме со тоа зошто се важни овие избори.

Европските избори се втората најголема демократска вежба во светот, по Индија. Исто така, европските избори се единствените демократски избори во светот кои ги надминуваат националните граници. И во годината на жестоки судири меѓу демократиите и автократиите, изборите за ЕУ ​​никогаш не биле поважни. Во оваа насока, 353 милиони граѓани во 27-те земји-членки на ЕУ ќе се обратат до гласачките кутии за да ги изберат 720-те европратеници. Изборите нема да се одржат во еден ден, туку во три последователни дена (6-9 јуни), според националните правила на секоја земја-членка на ЕУ. Така, на 6 јуни ќе се одржат изборите во Холандија, на 7 јуни ќе се отворат гласачките кутии во Ирска и Чешка, на 8 јуни ќе гласаат Италија, Латвија, Малта и Словачка, додека на 9 јуни е денот на суперизборите кога на гласање ќе излезат уште дваесет земји од ЕУ.  

Од првите часови на изборите сите погледи ќе бидат насочени кон нивото на излезност на граѓаните на изборите, бидејќи од 1979 година, кога се одржаа првите европски избори, излезноста на граѓаните бележи континуиран пад до последните избори на 2019 година, кога овој тренд беше прекинат за прв пат. Сега на десетгодишнината од европските избори во 2024 година, сите ќе нè интересира да разбереме дали кривата на интерес на граѓаните за европските избори конечно ќе го започне своето демократско искачување.

Европските избори ќе и дадат на секоја европска земја одреден број европратеници. Најголем број европратеници ќе има Германија со 96, а најмал ќе имаат Кипар, Луксембург и Малта со 7 европратеници. На денот на изборите граѓаните ќе гласаат за своите национални партии, кои по одржувањето на изборите ќе се организираат во рамките на Европскиот парламент во европски парламентарни групи и во тој случај националните партии со иста или слична политичка идеологија ќе се обединат во пратеничка група. Во актуелниот законодавен дом на Европскиот парламент има седум парламентарни групи: (1) Европската народна партија, (2) Прогресивната алијанса на социјалистите и демократите, (3) групата „Обнови ја Европа“, (4) Групата на Зелените/Алијансата на Европејците Слободни, (5) Група на европски конзервативци и реформисти, (6) група на идентитет и демократија и (7) група на левица.

Претстојните европски избори се исклучително важни бидејќи им даваат живот на двете главни европски институции: Европскиот парламент и Европската комисија. Додека Европската комисија е извршна власт и како таква од многу причини можеби најмоќната европска институција, Европскиот парламент остварува најмалку три значајни овластувања во рамките на европската институционална архитектура. Прво, Собранието заедно со Советот е законодавната власт која одлучува за сè - од политиките за животна средина до трговските политики. За да се разбере важноста на ова, замислете европски парламент кој ќе донесе резолуција со која се повикува на запирање на процесот на проширување. Второ, Собранието има незаменлива улога на демократски надзор над институциите на ЕУ. Во оваа насока, Собранието не само што ја врши улогата на демократски чувар со дваесет посебни надзорни комисии, туку има право да ги отфрли или разреши сите членови на Европската комисија. И конечно, Парламентот има право да ги прифати или отфрли годишните буџетски распределби на ЕУ во износ од над 200 милијарди евра. За да ја разберете важноста на ова, замислете европски парламент кој одлучува да ги намали европските фондови посветени на Западен Балкан.

„Кризите се она што ќе ја обликува и издигне Европа. Како таков, тоа ќе биде резиме на решенијата преку кои ќе се решаваат овие кризи“, изјави таткото на Европската унија, Жан Моне. Можеби како никогаш досега, претстојните европски избори ќе бидат тест за епиграмот на Монета. Во однос на безбедноста, Европа се соочува со најжестокиот конфликт од Втората светска војна. Во демократска смисла, подемот на десницата и сè поблиската соработка на автократиите за поткопување на демократските процеси ги загрозуваат темелите на ЕУ како најуспешен проект за мир и демократија. Во економска смисла, подемот на Кина и европската економска недоволна изведба го сее семето на сомнеж во европскиот економски модел. Општествено чувствителните теми како што се климатските промени, земјоделските или миграциските политики се злоупотребуваат од неодговорни политички актери за да се продлабочи социјалната и политичката поларизација меѓу европските граѓани.

Пред четири години, кога се одржаа последните европски избори, Европската унија се најде пред егзистенцијална криза: една од нејзините најважни земји одлучи да ја напушти унијата. Светските медиуми беа преполни со наслови за апокалипсата и крајот на ЕУ. Времето докажа дека ЕУ излезе посилна од БРЕКСИТ. Денес, четири години подоцна, руската инвазија на Украина повторно ја тестира политичката виталност на ЕУ. Дали ЕУ ќе излезе уште посилна од оваа последна криза, ќе покаже времето, а во тој поглед, изборите следната недела ќе бидат порака од иднината за Европската унија.