ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Изгледа

Вук Драшковиќ: Две виртуелни победи на Србија

Двете главни победи на Србија во надворешната политика - забраната на Косово пред вратите на УНЕСКО и руското вето во Советот за безбедност на ОН за одлуката на Меѓународниот суд на правдата, за геноцидот во Сребреница - се две виртуелни победи, но всушност тие се две големи загуби... Српско-албанските односи се заматени, Бриселскиот договор е во опасност, во Босна се врие, поради гласањето на УНЕСКО, односот на Србија кон Црна Гора и Македонија е заладен, косовските Срби се плашат дека ќе платат за антиалбанскиот патриотизам во Белград.

Двете главни победи на Србија во надворешната политика - забраната на Косово пред вратите на УНЕСКО и руското вето во Советот за безбедност на ОН за одлуката на Меѓународниот суд на правдата за геноцидот во Сребреница - се две виртуелни победи, но во Всушност тоа се две големи загуби.

Србија денес не може да го заштити своето наследство на Косово, но српските цркви и манастири не се осмелуваат да ги заштитат ниту Албанците, нивната специјална полициска единица чиј командант е Србин.

Ова е суштината на „триумфалната“ кампања против приемот на Косово во УНЕСКО.

Па кој ќе се грижи за српското наследство? Никој!

Кампањата на државата Србија против членството на Косово во УНЕСКО, со која Косово ќе ги преземе најстрогите меѓународни обврски за заштита на религиозното, историското и културното наследство на сите на својата територија и пред се на српското наследство, беше воин, заснована на омраза, лаги. и полувистини.

Косовските Албанци се „проколнати“, вели претседателот на Србија.

„Косово е како ИСИС“, вели шефот на дипломатијата, потписник на Бриселскиот договор за нормализација на односите и сеопфатна соработка на Србија со оваа „ИСИС“.

Албанците сакаат да присвојат, да ги прогласат албанските „српски свети места“!

Оваа лага послужи за разгорување на омраза и антиалбанска хистерија.

Највисоките претставници на државата знаеја дека такво нешто е невозможно. Знаат и дека во документот на Ахтисари, кој во Приштина беше одобрен како темел на Уставот на Косово, пишува: „Сите српски цркви и манастири на Косово, сиот нивен имот и богатство се неотуѓива сопственост на СПЦ. со седиште во Белград“!

Документарниот филм, вистински и застрашувачки за палењето и уништувањето на српските цркви и манастири во март 2004 година, беше објавен и во светот, со порака дека косовските Албанци се, така да се каже, генетски „уништувачи на српските светилишта“. не можат ни да ги заштитат.

Тоа е кажано и напишано, и покрај тоа што десетици илјади Албанци, потомци на „познатите манастирски војводи“, чии семејства и племиња повеќе од четири века ги штителе српските цркви и манастири, дури и ги давале своите животи за нивна заштита. .

Според Канонот на Леке Дукаѓин, црквите мора да бидат заштитени, бидејќи тие, како што пишува во Канонот, „немаат ниту оган ниту меч“!

Веднаш по Првата балканска војна и ослободувањето на Косово, Кралството Србија ги одликуваше албанските војводи на манастирите со своите највисоки награди.

Српската кампања на УНЕСКО ги навреди нивните потомци.

Тие паметат далеку и засекогаш.

Уште еден филм за уништувањето и палењето на повеќе од 200 џамии, џамии и медреси на Косово во април и мај 1999 година беше скриен од светот, но и од Србија.

Да се ​​појавише и тој филм, ќе се знаеше дека исламското наследство е уништено од државата на Милошевиќ, неговите воени, полициски и паравоени сили и дека пет години подоцна косовските екстремисти варварски ги нападнаа српските цркви и манастири.

Нечесно е само да се анатема странскиот криминал и да се молчи за своето.

Тврдењата дека на Косово нема албанско наследство, дека Албанците таму се духовно стерилни, дека сите џамии ги изградиле Турците, а немаат изградено ниту чешма, се блиски до нацизмот.

Руското вето за британската резолуција во Советот за безбедност на Обединетите нации е пораз, а не голема победа за Србија.

Вето, всушност, за одлуката на Меѓународниот суд на правдата во Хаг, а нема вето или суд на оваа одлука на овој свет, дека во селото Сребреница е извршен геноцид врз муслиманските Бошњаци, а тие не се одговорни за овој локален геноцид ниту народот, ниту српската држава, туку само извршителите на масакрот, по име и презиме.

Барајќи од Русија да го „заштити српскиот народ од геноцидниот печат“ со своето вето, претседателот на Србија, сакал или не, го идентификувал целиот српски народ со извршителите на големото злосторство во Сребреница.

Таквата „заштита“ и ниту Меѓународниот суд на правдата, ниту британската резолуција, не го навлекоа знакот на еднаквост меѓу српскиот народ и група убијци.

Во исто време, Србија беше легитимирана како бегалец од судот и меѓународната правда, додека Русија, поради поттикнувањето на конфликтот на Србија со Западот, беше желна да го „заштити“ бегалецот.

И руското вето за Сребреница и гласањето на УНЕСКО за членството на Косово ја соочија Србија со огромното мнозинство членки на ЕУ, со сите моќни држави на Западот, со сите држави во нејзиното соседство.

Ова е пораз и голем пораз за земјата која е кандидат за членство во Европската унија, а не за некоја евроазиска или африканска земја и која има амбиција да биде столб на стабилноста и помирувањето на кревкиот Балкан со уште незалечени рани и неизгасливи омрази.

Победите, кои се порази, ги попречуваат дури и најдобрите стратешки политички движења: Бриселскиот договор, приближувањето на Србија и Албанија, Србија и Босна и Херцеговина, посетите на Сребреница и оддавањето почит на жртвите на геноцидот во Сребреница, како што е напишано на бел обелиск на гробиштата и таму.

Да замислиме дека Србија ја почитуваше обврската од Бриселскиот договор, да не ја кочи меѓународната интеграција на Косово.

И дека Србија ја поддржа британската резолуција во Советот за безбедност на ОН, да направи како Германија, која беше прва и поостро го осуди холокаустот и секое злосторство направено од нацистите.

Што би се случило?

Србија би се издигнала пред Европа и целиот свет.

Таа навистина би постигнала две големи победи.

И така?

Српско-албанските односи заматени, Бриселскиот договор во опасност, во Босна се врие, поради гласањето на УНЕСКО, односот на Србија кон Црна Гора и Македонија е заладен, косовските Срби стравуваат дека ќе платат за антиалбанскиот патриотизам во Белград.

Пијанството на омразата оди дотаму што некои портали во Белград жалат за крвавото дивеење на исламските терористи во Париз.

„Ова е одмазда за УНЕСКО, за поддршката на грабежот на српските свети места на Косово“!

Морбидно.

Опасно.

*Авторот е писател и поранешен министер за надворешни работи на Србија и Црна Гора. Текстот е преземен од: danas.rs/ Превод: КДП