ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Изгледа

Убиени жени: некои случаи од дијаспората во Швајцарија

Убиството на жени не е позната и страшна појава само на Косово. Алармантни се и некои сериозни случаи во албанската дијаспора во Швајцарија. Како и во Косово, молкот се претпочита кај албанската заедница во Швајцарија. Молк кој не решава никакви проблеми, туку само ги продлабочува

1.

Шест дена пред делото Ш. С. бил прашан од швајцарски полицаец дали има намера да ја убие сопругата. С. одговорил: „Не, моментално не. Но, кога се соочувам со проблеми, умот ми оди“. С. бил насилен, па швајцарските власти го отстраниле од станот што го делел со сопругата, на која и се заканувал со ножици. На 15 август 2011 година, тој ја нападнал својата сопруга во заседа во близина на општински објект во близина на Цирих и ја застрелал три пати во глава. Жената починала на лице место. Социјален работник истрча од општинската зграда да ја смири ситуацијата, веројатно без да знае што се случило. И С. со пиштол пукал во Швајцарката, и таа починала. Во 2013 година овој криминалец беше осуден на доживотен затвор.

2.

Во септември 2022 година, полицијата во бањата од нејзината куќа ја пронашла мртва Ш., 41-годишна жена, швајцарска државјанка, но од албанско потекло од Косово. Еден ден по нејзината смрт, уапсен е нејзиниот сопруг, Албанец од Северна Македонија, исто така со швајцарско државјанство. Во меѓувреме, Дорас го призна злосторството. Тој е во затвор. Обвинителството го состави обвинителниот акт и бара 18 години затвор. Судењето се уште не започнало, парот имал две деца.

3.

Кон крајот на мај минатата година во Вевеј во француска Швајцарија, Косовка беше пронајдена мртва во нејзиниот стан. Нејзиниот партнер, исто така Косовец, е уапсен под сомнение дека е автор на убиството. На трупот на жртвата имало повеќе знаци дека е удрен со остар инструмент. По апсењето, Дораси признал дека ја повредил жената. Овој пар имаше четири деца.

4.

Во август 2019 година, Косовец кој живее во Швајцарија ја убил својата сопруга додека бил на одмор во Косово. Тие беа родители на едно дете. По разговор, мажот ја убил сопругата со револвер од 9 милиметри. Во неа испукал 15 куршуми. 61-годишникот бил таксист во град во близина на Цирих.

5.

Во мај 2013 година, 45-годишен Косовец беше осуден во Швајцарија на 20 години затвор, бидејќи во 2009 година ја убил сопругата. Тој беше обвинет дека педантно подготвувал, чекор по чекор, убиство на неговата сопруга. Во 2008 година бил принуден да го напушти заедничкиот стан. 35-годишната жена инсистирала на развод, парот имал три деца. Според швајцарските медиуми, на сопругот му пречела големата самодоверба на сопругата. Пред судењето тој не се покаја за делото. Убиството го извршил на 9 април 2009 година, при што со 5 куршуми ја усмртил сопругата во селото Риникен.

6.

На 9 година, Косовецот С.И и неговата девојка од Швајцарија Ц.Ф. седеле во автомобил на паркинг во селото В., во близина на Цирих. Во еден момент С. го прашал Ц.: „Ти паѓа на памет дека можам да те убијам?“. Таа одговори: „Можеби, да“. С.И го ставила револверот на вратот и пукала. Куршумот ја продрел Швајцарката од врат до глава. Таа починала. Пред судењето С. се обидел да лаже велејќи дека случајот е несреќен случај. Второстепениот суд не му поверувал и го осудил на 2009 години затвор. Оваа пресуда ја потврди и највисоката судска инстанца на Швајцарија, Федералниот суд во Лозана.