KOHA.net

Изгледа

Сончев ден во Hora e Arbëreshëvet

„Италија без Сицилија не остава слика во душата: тука е клучот за сè“, напиша Јохан Волфганг фон Гете во 1787 година. Овие зборови на познатиот Германец можат да се потврдат во градот Хора е Арберешите

1.  
На големиот остров Сицилија има мал остров, кој се држи за планината како бисер кој чека да го откријат посетителите: изгледа речиси како Круја и е Хора е Арберешевет (Piana degli Albanesi), на околу 30 километри од Сицилијанската метропола, Палермо. Неделата беше сончев ден во овој град, додека Арберишите го славеа Велигден. Радосните гласови на луѓето, шушкањето на пролетниот ветре, звукот на црковните ѕвона, копнежливите средби меѓу мештаните и дојденците, уличките исполнети со жени, девојки, момчиња, мажи и деца од Арберес облечени во традиционална облека, направени со многу вкусови, зачувани со векови, култивирани и позлатени во златен конец - сите овие ја украсуваат Хора е Арберешитет со тис на култура, обичаи, богатства и докови. Пред се, одекнаа зборовите на мештаните: „Добре дојдовте“. Остров на прекрасни противречности. Помеѓу минатото и модерноста, гордоста и иднината. Остров на митови, страсти и легенди. Земја во која античка Грција ги постави своите темели и каде познатите Германци како Јохан Волфганг фон Гете и Ричард Вагнер открија свет што го идеализираа секоја секунда. На своето патување во Сицилија во 1787 година, Гете напишал: „Италија без Сицилија не остава слика во душата: тука е клучот за сè“.

2.  
Ирфан ни пријде не наметнувачки, туку со природна добрина. Тој изрази искрена радост што се среќава со други Албанци на плоштадот Хора е Арберешитет, неговата љубопитност не била досадна. Ирфани рече дека по потекло е од околината на Тетово, во далечни времиња учел албански јазик и литература во Скопје, а потоа како илјадници и илјадници Албанци тргнал по патот на егзилот. Со себе го имаше понесено копнежот по албанската литература, јазик, традиции, желбата да се прошири хоризонтот на знаењето. 

„Јас живеам во Јужен Тирол“, рече Ирфани. Јужен Тирол, провинција од германско говорно подрачје, се наоѓа во северна Италија. Оттаму горе, речиси до швајцарските Алпи, Ирфани и некои негови пријатели, Албанци од Драч и Каваја, полетаа за Палермо, а потоа го продолжија патот до Хора е Арберешитет, најпознатиот град на арбершката заедница на Сицилија. Под сицилијанското сонце, Ирфани докажа дека држи дополнителни часови по албански јазик за ученици Албанци во Јужен Тирол. Неизбежно се зборуваше и за прекрасните ридови на Тирол и Ирфан со незапирлив ентузијазам покажа дека има страст за планинарење и скијање. Ова е животот: доаѓа од швајцарските Алпи во Сицилија, го запознава Ирфан и дознава многу интересни работи за Тирол и Тетово.

3.  
Секој сериозен плоштад има сериозна кафеана со шанкер кој има хумор. На плоштадот Хора е Арберешитет, тој што ја донесе целата трева со еден прст беше Николо (мислам дека така се викаше). Ако не се викаше Николо, тогаш можеби го имал името Џузепе како и секое второ (или трето) на овие места. 

„Сакаш ли мува?“, праша Николо, кој можеше да биде Џузепе или Рикардо или Франческо, не е важно. "Вода со муви?" Николо, мудар човек, го забележа изненадувањето на нашите лица, доволни беа неколку секунди и разбравме дека водата со муви е вода со гас, вода без муви е вода без гас. Николо се насмеа и рече: Сакаш вода Тепелене? Додека повеќето приградски ресторани во Албанија и Косово служат со вода Сан Пелегрино (од северот на Италија), Николо всушност им продавал вода од Тепелене на клиентите. Во недела, празникот Велигден, кога сè ќе заживее во Piana degli Albanesi, кога сокаците зборуваат, а луѓето молчат (неколку моменти).

4. 
Има многу историја во Piana degli Albanesi. На пример ова: на 1 мај 1947 година во близина на овој град, во местото наречено Портела дела Гинестра, насилниците на Салваторе Џулијано, еден вид сицилијански Робин Худ, убија некои социјалисти и комунисти кои ја славеа победата на регионалните избори и. се разбира, мај, ден на работниците. По Втората светска војна, во Сицилија имаше сепаратистичко движење, кое бараше обединување на Сицилија со Соединетите Американски Држави. Бунтовникот Салваторе Џулијано имал намера Сицилија да стане 49-та држава на американскиот континент. Врските меѓу Америка и Сицилија се блиски. Илјадници Сицилијански Американци го посетуваат италијанскиот остров секоја година. Познатиот режисер Мартин Скорсезе изјави дека за неговиот филм „Таксист“ (1976) внимателно го гледал филмот „Салваторе Џулијано“ на италијанскиот режисер Франсо Роси. Има толку многу, толку многу приказни од Сицилија што ваква колумна останува само фуснота. Тука има материјал барем за книга. Или два. Шкотскиот писател Гевин Максвел напишал дека Марија Ломбардо, мајката на Салваторе Џулијано, дошла во 1922 година „со динамит во телото“ од Њујорк во родното сицилијанско село Монтелепре и таму го родила Салваторе Џулијано. Кога Салваторе бил дете, убивал зајаци и птици. Подоцна убиваше луѓе. На 5 јули 1950 година се појави веста дека Салваторе Џулијано е убиен. Неговиот труп бил положен на мермерна плоча во сицилијанската комуна Кастелветрано - „како крвава риба туна после риболов“. Овие зборови можел да ги формулира само италијанскиот писател Алберто Моравија.