KOHA.net

Изгледа

Што се случи по Лајчак?

Четири години од мандатот на Мирослав Лајчак како специјален пратеник за дијалогот меѓу Косово и Србија не го донесоа предвиденото решение. Не е само тој виновен. Но сега односите меѓу Косово и Србија не се воопшто понормални од пред четири години. А сега во ЕУ има и такви кои прашуваат дали вреди да се има специјален пратеник за дијалог, да се троши толку за неговиот тим, а да нема додадена вредност. Затоа, пред да се одлучи за наследникот на Лајчак, ЕУ треба да одлучи што сака да прави со дијалогот.

Поминаа точно четири години откако министерот за надворешни работи на Словачка, Мирослав Лајчак, со долгогодишно искуство во регионот на Западен Балкан, го започна својот мандат како специјален претставник на ЕУ за дијалог меѓу Косово и Србија, со мандат да посредува во постигнувањето на сеопфатна нормализација. на односите меѓу овие две земји. ЕУ толку итно инсистираше на неговото назначување што во одлуката на Советот беше наведено дека „мандатот започнува веднаш“. А мандатот почна на 1 април. Како и многу други во тоа време, кога имаше целосно исклучување поради мерките за спречување на ширење на пандемијата Ковид-19, Лајчак исто така почна да работи од дома. Покрај мандатот за него лично, ЕУ одобри и значителен буџет за Лајчак да го формира неговиот тим.

Амбициите беа големи и разбирливи, бидејќи дијалогот речиси десет години не бележи некој поголем напредок во нормализацијата на односите меѓу Косово и Србија. Беше речено дека Лајчак треба да го олесни постигнувањето договор за сеопфатна нормализација на односите меѓу Косово и Србија. Самиот рече дека тоа треба да се постигне „во рок од неколку месеци, а не за години“. Дотогаш, со дијалогот раководеше тимот на Службата за надворешна акција на ЕУ (ЕЕАС) и самата висока претставничка за надворешна политика и безбедност. Бидејќи односите меѓу Косово и Србија несомнено беа безбедносен предизвик за регионот од витално значење за ЕУ ​​и исто така приоритетно прашање на заедничката надворешна политика на ЕУ. 

„Сега имаме едно лице кое се занимава само со оваа проблематика 24 часа на ден и седум дена во неделата“, велат високите дипломати на ЕУ.

И покрај тоа што имаше дипломати кои велеа дека „оваа функција е создадена за Лајчак“, спомнувајќи дека уште кога тој беше министер за надворешни работи на Словачка се знаеше дека тој ќе ја преземе таа функција, без никакво сомневање се гледаше како вистинската личност. Помина неколку години во структурите на Европската Унија како извршен директор. Имал искуство како висок меѓународен претставник во Босна и Херцеговина. Течно го зборуваше српскиот јазик. Имал и големо искуство во односите со Русија како поранешен студент на Москва. Тогаш се веруваше дека и Русија ќе го поддржи решението и Косово по договорот ќе биде примено во ОН. За таа цел тој го информираше и рускиот амбасадор во ЕУ во Брисел за напредокот на дијалогот. Лајчак исто така беше против идејата за размена на територија. За ова ја доби поддршката од Германија, која ја ужива и денес. Германија дури толку стоеше зад Лајчак што им нареди на Косоварите „кој е против Лајчак, тој е и против Германија“. И премиерот Албин Курти во првиот мандат повика да не се предрасуди Лајчак врз основа на земјата од која доаѓа. И тука имаше одредени резерви, бидејќи Лајчак дојде од Словачка, земја која не го призна Косово и која се расправаше против независноста на Косово пред Меѓународниот суд на правдата во времето кога Лајчак беше шеф на дипломатијата на оваа земја. И не го зеде предвид мислењето на МСП дека прогласувањето на независноста на Косово не го прекрши меѓународното право или резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН. Сомнежите за непристрасноста на Лајчак станаа тема, иако тивко, уште повеќе откако неговиот шеф, високиот претставник Борел, дојде од земја која не го познава Косово. Од Шпанија, која имаше уште попротивставен став од Словачка. Додека Борели лично имаше епизоди од минатото каде бојкотираше состаноци на кои учествуваше Косово. Но, работата почна со амбиција, со образложение дека сега „ја спроведуваат политиката на ЕУ, а не на нивните земји-членки“.

Сега по четири години Лајчак е назначен за амбасадор на Европската унија во Швајцарија. Ќе ја претставува ЕУ во земја која не е во ЕУ, но е тесно поврзана со ЕУ. Лајчак има уште пет месеци во оваа улога, а во текот на овие месеци може да дојде до пресврт во дијалогот и успешно да го заврши мандатот.     

Четири години од мандатот на Мирослав Лајчак како специјален пратеник за дијалогот меѓу Косово и Србија не го донесоа предвиденото решение. Не е само тој виновен. Но сега односите меѓу Косово и Србија не се воопшто понормални од пред четири години. А сега во ЕУ има и такви кои прашуваат дали вреди да се има специјален пратеник за дијалог, да се троши толку за неговиот тим, а да нема додадена вредност. Затоа, пред да се одлучи за наследникот на Лајчак, ЕУ треба да одлучи што сака да прави со дијалогот. Дали треба да има или не специјален пратеник само за дијалог, со голем тим. Или оваа задача треба да се врати на тим во рамките на EEAS како што беше пред да биде назначен Лајчаку. Ова најверојатно ќе биде решено во текот на летото кога ќе бидат познати резултатите од европските избори кои ќе се одржат во јуни. А по тие избори горе-долу ќе се знае составот на Европската комисија и главните позиции во другите институции на ЕУ. Но, нема сомнеж дека ќе има потреба, уште повеќе од претходно, од посебна грижа на ЕУ и нејзините земји членки за односите меѓу Косово и Србија. Затоа што тие извештаи, освен што се неопходни за нивниот пат кон ЕУ, се важни и за мирот и стабилноста на регионот. Доволно потсетување за ова е судирот на насилните Срби со војниците на КФОР и нападите во Бањска во септември, кои самата ЕУ ги нарече терористички напади.