KOHA.net

Изгледа

1000

Не би било ништо извонредно Косово повторно да одржи предвремени избори. Инсистирањето тие да се одржуваат во лето не е случајно: причината е дијаспората и големиот број луѓе кои ќе бидат во Косово за време на летните одмори. Ова, со што дијаспората стана можеби главен одлучувач во одредувањето на конечните бројки што ќе се собираат во гласачките кутии.

Можеби ќе ви биде изненадувачки насловот на оваа колумна. 

Зад неа не се крие ништо спектакуларно, освен педантните докази за пишувањата кои под овој наслов се објавуваат во последните 19 години.

Започнав со пократки пишувања поради потребата да изразам мислење или многу личен став за феноменот на живеење на Косово по војната и пред независноста. Списите станаа еден вид ритуал, на концентрирање и сумирање на настаните што ми се чинеа најистакнати и кои ја одбележаа претходната недела. Некогаш ќе имаше враќање во минатото и евоцирање на спомени од најтешката фаза, која многумина од нас имаа среќа да ја преживеат, војната, а понекогаш тоа беше некакво пишување поврзано со некој лик или настан. Суштината на целата оваа ментална вежба беше што јас ги пишував и пишував колумните со целосна свест, преземајќи целосна одговорност за нив.

Знам дека меѓу многуте читатели на КОША има и такви кои внимателно ги следат (благодарам многу!), но и такви кои избираат воопшто да не ги отвораат текстовите. Многу легитимно и целосно во согласност со слободата на изразување на која се изградени овие колони.

СЕ

Веста на неделата несомнено беше одобрувањето на извештајот за Косово од страна на Комитетот за политички прашања и демократија на Советот на Европа.

Ова го означи првиот чекор кон членството на Косово во ова тело. Следува гласањето во Парламентарното собрание (на 16 април), каде се потребни две третини од гласовите, односно 204 од 306 гласови на претставниците на 46 држави. Ако помине овде, тогаш мора да биде одобрен од Комитетот на министри на земјите-членки во мај 2024 година. 

Според заменик министерот за надворешни работи, Крешник Ахмети, „...во овој извештај се препорачува членство на Косово во Советот на Европа без никакви дополнителни предуслови. Ниту една од обврските што Косово мора да ги преземе не се бара да се исполни пред членството. Дури и во точката 11 е јасно наведено дека залогот мора да се реши по членството. Сите предлози за поставување нови предуслови се отфрлени од мнозинството членови на Комитетот, што покажува дека Косово треба да стане членка во мај годинава и новите предуслови би биле неправедни. Згора на тоа, мислењето бара отстранување на фуснотата од името на Косово, фуснота која се користи од 2008 година во секој извештај и комуникација на и со Косово... Исто така, се препорачува Косово да биде покането како држава (држава ), според член 4 од Статутот на КиЕ, а не како држава, според член 5“.

Доколку се оствари оваа цел, тоа ќе биде можеби единствениот успех на косовската дипломатија во однос на признавањето или дури членството во меѓународните тела во трите години од мандатот на оваа влада.

Хамза

И додека ги чекавме вестите од Стразбур, ПДК направи интересен политички потег и го предложи Бедри Хамза за кандидат за премиер на претстојните избори. Реакциите беа главно позитивни, сметајќи го Хамза како успешен министер за финансии, но и успешен градоначалник на Митровица. Тоа беше чекор без преседан во ПДК, кога не е предложен претседател на партијата. Но, тоа не значи дека Хамза не може да биде избран за претседател на ПДК кога се во прашање внатрепартиските избори.

Опозицијата продолжува да инсистира изборите да се одржат што поскоро и бара оставка од Курти. Тој, пак, изјави дека ќе ги понуди гласовите на неговата партија за распуштање на Собранието, доколку опозицијата преземе иницијатива, но тој одби да поднесе оставка. 

Сега се чини дека прашањето за предвремени избори или не ќе биде прашање на преговори за гласање на меѓународни договори кои опозицијата упорно продолжува да не ги гласа, како и закони кои власта не може да ги донесе бидејќи луѓето внатре во Г.П. на самата ВВ им се спротивставува, во име на заштита на семејството.

Во секој случај, за Косово не би било ништо извонредно да се одржат повторно предвремени избори. Инсистирањето тие да се одржуваат во лето не е случајно: причината е дијаспората и големиот број луѓе кои ќе бидат во Косово за време на летните одмори. Ова, со што дијаспората стана можеби главен одлучувач во одредувањето на конечните бројки што ќе се собираат во гласачките кутии.

Предноста на предвремените избори е скратувањето на изборната кампања. Лошата работа е што кратката кампања нема да ни даде можност да слушаме и да видиме изборни програми, кои треба да им служат на граѓаните да одлучат за кого да гласаат. Ако му го дадат.

Круша

Третата објавена вест во неделата беше онаа за отворањето на Музејот на масакрот во Круша и Махе, Раховец. 
Најголемото село во оваа општина и без сомнение селото кое најмногу настрада во однос на населението на оваа територија погодена од војната стана Музеј на сеќавањето на најтрагичниот настан што го доживеа. Не случајно беа подигнати гробовите на оние чии останки беа пронајдени.

Следува описот на новинарот на КОЌА, Шабан Машарај, на денот на инаугурацијата на Музејот:

„Експонати на убиени цивили заедно со приказните зад нив во Музејот се многубројни. Има и такви од семејства кои се целосно згаснати. Отворениот музеј е зграда во бруталистички стил, која одговара на целиот концепт. Курирана е од професори на Универзитетот во Приштина во соработка со жителите. Инвестицијата на општина Раховец несомнено е една од највредните што ги има направено оваа институција во однос на споменот на убиените од српските сили, освен затоа што биле Албанци. Наративот во бетонските блокови започнува со Круша е Махе, како село на работници. Се расплетува кратка историја на деновите кога големата населба вриела од млади луѓе кои работеле и учеле, иако под мерките на апартхејдот од Србија. Посетителите потоа влегуваат во застрашувачките денови на 25, 26 и 27 март. Селото брои 220 убиени цивили. Од нив, над 100 изгореа во два крематориуми. Меѓу нив има 7 деца и пет жени. Една бремена. Кога на оваа бројка ќе се додадат 21 маченик, Круша е Махе брои 241 загинат во последната војна. Материјалната штета погодува милиони.

За да се создаде ваква институција, дури и на место на Косово (не сметајќи ја куќата на Нона Фердоније, која таа самата ја претвори во музеј) требаше четврт век. Подобро доцна отколку никогаш. Но, токму ваков факт ја покажува колективната негрижа на Косоварите - колку време требало да се соберат артефактите и спомените во еден голем музеј, можеби во Ѓаковица, кој се викал Воен музеј. Четврт век однесе многу преживеани на патот и ги уништи преостанатите спомени, бидејќи тие не беа сочувани како што можеа да се сочуваат. Уште не е доцна. Освен ако нема волја.

Совет за „етика“

Советот на срамот ќе треба да биде. 

Имињата на членовите на овој Совет не се наоѓаат на веб-страницата на УП, па не знам колку ги има, ниту кои се овие луѓе, кои секогаш кога има поплака за малтретирање ги ставаат ушите во волна и воопшто не се занимавај со тоа.поплаки. Или се земаат откако притисокот ќе стане голем, или се земаат само за очите и образите.
За овој совет првпат слушнавме случајот со професорот Беким Бејта, кој беше претставен за неприфатливо однесување од 2016 година. Повторно осуден во 2023 година, Советот за етика му забрани да биде ментор, но не го отстрани од наставниот процес. Дури по објавувањето на аудио-снимки во КТВ, каде се слушаа погрдни зборови, Сенатот го суспендираше. Решил да поднесе оставка и избегнал евентуална казна.

Последниот е 27. случај (односно ДВАЕСЕТ СЕДУМ) на излагања за неприфатлив јазик и малтретирање на професорот на образовниот факултет Џеват Красниќи. КОХА за случајот извести пред три недели, а Советот за етика пред само неколку дена почна да се занимава со случајот, но без да повика ниту еден кодош на разговор, иако интерните прописи предвидуваат разговорите да се направат во рок од пет дена. 

Зошто постои овој Совет ако неговата цел е да ги заштити прекршителите на законот, а не да обезбеди правда за оштетените? 

Сметам дека поради менталитетот што ја води оваа држава, патријархалниот менталитет, кој наместо секој ден да слабее, добива поголема моќ, затоа што тоа го бара политиката што води до власт.

* * *

Неделата заврши со веста дека градоначалникот на Приштина се вратил на своите зборови дадени во кампањата, дека повеќе нема да дозволува висококатници во Приштина со образложение дека нема ниту простор ниту потреба за нив. Тоа отприлика го кажа. Но, разбравме дека наскоро ќе гласа за регулацискиот план за просторот каде што се наоѓа автобуската станица. Градбата таму ќе оди до 20 ката, бидејќи се вели дека земјиштето е општинска сопственост. 

Ќе биде интересно да се види дали ќе помине планот, и дали ќе помине, зошто. За каква било можна размена на земјиште? Серијата само што започна. Ќе биде интересно.

[заштитена по е-пошта]