KOHA.net

Изгледа

Северна Ирска објасни: Лекции за Косово

Интересен е примерот на Северна Ирска, но има големи разлики со Косово во однос на внатрешниот и надворешниот контекст. Косово има што да научи од другите случаи и да мисли дека случајот со Северна Ирска може да му даде на Косово вредни лекции за тоа што треба да се направи, а што не. Во оваа смисла, меѓународната заедница се обидува да го смири Западен Балкан преку сеопфатен договор со Србија, која одбива да го признае Косово. Во оваа смисла, партијата што треба да се смири е Србија, која продолжува да тврди дека Косово е нејзина територија и отворено кажува дека се подготвува за нова војна.

Ненавремената посета на премиерот Курти на Северна Ирска е поврзана со последователните изјави на специјалниот пратеник на Велика Британија за Косово, Стјуарт Пич и на британскиот амбасадор во Белград, Едвард Фергусон, со кои договорот за Северна Ирска, инаку познат како Доброто Договорот од петокот беше промовиран како пример за тоа како може да се решат тешките ситуации и како Косово и Србија треба да земат пример од тој договор. 

Не се знае која била конкретната цел на посетата на премиерот Курти на Северна Ирска - дали е посета за запознавање со северноирскиот модел или нешто друго. Сепак, се чини дека овој пример ја поттикна Велика Британија како сојузничка држава да бара креативни решенија меѓу Косово и Србија кои би го смириле Западен Балкан. 

Иако Договорот од Велики петок успеа да стави крај на повеќедеценискиот насилен конфликт меѓу пробританските протестанти и проирските католици, тој не треба да го фасцинира премиерот Курти или опозицијата, бидејќи има големи недостатоци кои се темелно анализирани, можеби повеќе темелно од кој било друг случај, во студиите за поделени општества. Исто така, постојат големи разлики меѓу Косово и Северна Ирска, и во внатрешен и во надворешен контекст. 

Првата разлика меѓу Северна Ирска и Косово е политичкиот, демографскиот и регионалниот контекст. Демографијата на Северна Ирска и политичката ориентација на нејзините демографски сегменти радикално се разликуваат од онаа на Косово. Според последниот попис од 2021 година, во Северна Ирска има 46% католици, од кои повеќето се за заедницата на Северна Ирска со Република Ирска, додека 43% се протестанти или од некоја друга христијанска религија, кои главно се за тоа Северна Ирска останува дел од Велика Британија. На овој начин, за прв пат, католиците се покажаа побројни од протестантите, иако тие сè уште не го сочинуваат мнозинството од населението на Северна Ирска. Вреди да се напомене дека, според Договорот од Велики петок, конечниот статус на Северна Ирска, односно дали ќе остане дел од Велика Британија или ќе се приклучи на Република Ирска, се очекува да се реши на референдум. 

Регионалниот контекст меѓу Северна Ирска и Косово исто така многу се разликува: додека првите соседи на Северна Ирска и гаранти на Договорот од Велики петок се две либерални демократии (Велика Британија и Република Ирска), првиот сосед со кој Косово мора да постигне договор е автократски режим со свежо минато на војна на агресија и геноцид што тој продолжува да го негира.

Исто така, вреди да се напомене дека моделот на Северна Ирска се спроведува со голема тешкотија, и покрај попозитивниот контекст во кој Северна Ирска се споредува со Косово. Поради проблеми во функционирањето на институциите и во спроведувањето на договорот за совладеење, од неговото формирање во 1998 година, Собранието на Северна Ирска е суспендирано осум пати, или 40% од времето на неговото работење. Владата и Собранието на Северна Ирска последен пат беа суспендирани во јануари 2017 година и беа вратени во јануари 2020 година по период на суспензија од 1.097 дена.

Во смисла на институционалното уредување, Косово и Северна Ирска имаат заедничко уредување на консоцијално совладување кое се состои од четири главни столбови:

Изборен систем: Додека Косово има пропорционален систем со отворени листи и дваесет загарантирани мандати за немнозинските заедници, Ирска има пропорционален систем од различен тип. Овој систем се нарекува Единствено преносливо гласање или Единствено преносливо гласање (СТВ), во кое гласачите, поделени во многу изборни единици, можат да гласаат за повеќе од еден кандидат кои можат да доаѓаат од различни политички партии. Бидејќи северноирските сегменти се приближни по големина, нема загарантирани или резервирани места за која било заедница. Од 2017 година, бројот на места во Собранието на Северна Ирска опадна од 108 на 90. Ирскиот модел на избори можеби би можел да биде атрактивен за Косово бидејќи може да им помогне на луѓето да гласаат за кандидати и партии кои не припаѓаат на нивната етничка заедница со што првиот, вториот, и така натаму избори. Во Косово, тоа би можело да помогне во модернизацијата на политичките сили, иако во Ирска етнонационалистичките партии ја имаат главната моќ, додека партиите ориентирани кон граѓаните немаат толку голема поддршка од гласачите. Сепак, вреди да се проба изборниот модел на Северна Ирска, кој е карактеристичен за земјите со британско наследство, исто така во Косово. Малку е покомплицирано во однос на администрацијата, но тоа е пропорционален изборен систем и Косово веќе има 24 години искуство со слободни избори и лесно може да се изградат капацитетите за администрирање на изборниот систем на СТВ.

Извршна совлада: Во Северна Ирска, владиниот кабинет се формира според пропорционалниот модел. Партијата со најмногу пратенички места ја зазема функцијата премиер, втората вицепремиер, и на овој начин министерските места (12 сош) се поделени според пропорционалната формула на Д'Хонт. Проблемот во Северна Ирска е што во извршниот кабинет, во кој доминираат главните протестантски и главните католички партии, има право на вето. Вицепремиерот, кој е рамноправен со премиерот, може да го користи правото на вето на извршните одлуки, а тоа не му одговара на Косово, каде извршните одлуки се носат со мнозинство гласови. Исто така, недостаток на моделот на Северна Ирска е тоа што опозицијата е ограничена на католиците и протестантите, а бидејќи главните католички и протестантски партии учествуваат во извршната власт, собранието останува без сериозно противење. Во Косово, со огромно албанско мнозинство и повеќе политички партии, опозицијата не е нужно етничка, така што ирско-северниот модел на извршно соуправување не е соодветен.

Право на вето: Дури и во Косово, како и во Северна Ирска, постои право на вето, иако во Косово правото на вето го имаат немнозинските заедници, додека во Северна Ирска правото на вето го имаат од сите. Додека во Косово правото на вето на парламентарните одлуки е дефинирано како барање двојно мнозинство од 50% за законите кои ги засегаат виталните интереси на немнозинските заедници и двојно мнозинство од две третини за какви било уставни промени, во Северна Ирска постојат три вида на парламентарното вето. 

Првата е Петицијата за загриженост која може да ја поднесат 30 пратеници и која има ефект да не се донесе одлука. Петицијата за загриженост може да се примени за кое било прашање и е применета 158 пати во периодот од 1998 до 2016 година за прашања како што се брачната еднаквост, реформите на социјалната помош или прашањето за истражните министри, кои немаа никаква врска со виталните интереси. Ова имаше задушувачки ефект врз Собранието на Северна Ирска и неговата употреба беше толку честа и фрустрирачка што еден политички коментатор го нарече „највалканиот збор во политиката“. 

Другите два вида на вето се паралелна согласност и пондерирано мнозинство, кои се потребни за сите одлуки на собранието на Северна Ирска. Овој модел не е погоден за Косово, но исто така ја фрустрира Северна Ирска и сите засегнати страни, вклучително и Велика Британија и Република Ирска. Во Косово, како замена за формирање на Заедницата на општините со мнозинско српско население, треба да се бара правото на вето на немнозинските заедници да се намали на 40% за закони од витален интерес и целосно да се отстрани за уставни измени, или барем условот за двојно двотретинско мнозинство да се намали на 40%.

Последното е автономија. Ниту Косово ниту Северна Ирска немаат одредби за територијална автономија, но и двете им даваат функционална автономија на нивните заедници. Во Косово, за Србите, оваа автономија е регулирана преку зголемени овластувања за општините со српско мнозинство и со прифаќањето дека образовниот систем на српската заедница е поврзан со образовниот систем во Србија, како и прифаќањето на финансирањето на одредени институции. директно од српската држава. И покрај тоа што сè уште нема статут на Заедницата на општините со мнозинско српско население, не може да се каже каков ефект ќе има врз остварувањето на зголемените овластувања на општините со мнозинско српско население.

Како заклучок, интересен е примерот на Северна Ирска, но има големи разлики со Косово во однос на внатрешниот и надворешниот контекст. Косово има што да научи од другите случаи и да мисли дека случајот со Северна Ирска може да му даде на Косово вредни лекции за тоа што треба да се направи, а што не. Во оваа смисла, меѓународната заедница се обидува да го смири Западен Балкан преку сеопфатен договор со Србија, која одбива да го признае Косово. Во оваа смисла, партијата која треба да се смири е Србија, која продолжува да тврди дека Косово е нејзина територија и отворено кажува дека се подготвува за нова војна. Во оваа смисла, меѓународната заедница мора јасно да и стави до знаење на Србија дека нема да се толерира нова војна. Првиот краткорочен чекор во смирувањето на односите меѓу Косово и Србија е признавањето од страна на петте земји непризнавачи на Европската унија, додека на среден рок тоа е прифаќањето на Косово како членка со полни права во НАТО. чин преку кој би се решавала безбедносната дилема на Западен Балкан.