KOHA.net

Изгледа

Границите на српскиот општествен договор

Со копирање на социјалниот договор на Путин со рускиот народ, Вучиќи склучил социјален договор со српскиот народ, во тој случај Вучиќи му гарантира на српскиот народ заштита од „надворешниот непријател“, но истовремено му обезбедува стабилен економски развој. Проблемот е што овие две работи се контрадикторни

Минатата и оваа недела беа добри недели за разбирање на технологијата и инженерството на пропагандната операција на режимот на Вучиќ. Да почнеме со минатата недела.

***

Претседателот на Србија неделата ја започна во Брисел – неофицијалниот главен град на Западот – опкружен со западната заедница и разговарајќи за западните теми. Тој беше пофален за средбата со претседателката на Европската комисија, г. Урсула фон дер Лајен, со која разговараше за „сите стратешки прашања, за иднината на Србија и нашиот напредок на европскиот пат“. Исто така, тој објави фотографија од „срдечната средба“ со претседателот на Франција, г. Емануел Макрон, со кого разговараше за „зајакнување на партнерството меѓу Србија и Франција“. 

Но, седумдесет и два часа по овој западен празник, Вучиќи организираше длабоко антизападен митинг по повод 25-годишнината од „агресијата на НАТО“. Тој и се обрати на западната заедница со драматичен и борбен речник: „Ќе ви се спротивставиме додека дишеме, ќе ви се спротивставиме, бидејќи вие не можете да ни ја одземете слободата. Можете да ни го земете воздухот, но ние никогаш нема да ви дадеме слобода, бидејќи ние ја сакаме Србија, живееме за Србија и никогаш нема да дозволиме да ни го земете Косово и Метохија, и да ја снема нашата Србија“.

Воедно на социјалните мрежи објави свечен текст по повод 25-годишнината од бомбардирањата во кој вели: „Денес се навршуваат 25 години од почетокот на агресијата на НАТО. 19 најмоќни земји во светот ја нападнаа Србија. Без никакви права и за прв пат без одлука на Советот за безбедност на Обединетите нации. Ни ја уништуваа државата 78 дена. Убија деца. Териториите беа поделени. Сепак, Србија сè уште живее. Попаметен. Посилни. Похрабри. Поборбено. И што е најважно, ефтино. Слободата е поважна од воздухот, слободата никогаш не може да ни се одземе. Србија ќе живее!“

А истиот ден Вучиќ посети фабрика за оружје каде рече: „За нас Србите слободата е поважна од воздухот и ние секогаш ќе знаеме како да ја заштитиме слободата на нашиот народ и да го заштитиме воздухот и земјата на нашата Србија. .

Така, во рок од 72 часа Вучиќ од една страна „топло“ разговарал со западните лидери во Брисел за „сите стратешки прашања и иднината на Србија“, а од друга страна српските фабрики за оружје му ветиле дека ќе да им се спротивстави додека „дишат“ Србите, затоа што „слободата е поважна од воздухот“.

***

Затворањето на минатата недела со отворени закани кон западната заедница не го спречи Вучиќ оваа недела да ја започне со паричникот на Западот: Меѓународниот монетарен фонд. Со ММФ зборуваше за „капитални инвестиции и финансирање проекти во рамките на инвестициските планови на проектот за раст: Скок кон иднината - Србија 2027 година“.

Но, дваесет и четири часа по средбата со ММФ, Вучиќи објави катаклизмичен текст: „Не очекуваат тешки денови. Во овој момент не е лесно да се каже какви вести добив во последните 48 часа... директно се загрозени нашите витални национални интереси“. 

Така, во рок од 24 часа Вучиќи од една страна разговараше со Западот за светла и радосна иднина наречена „скок кон иднината“, а од друга предупреди на катаклизма и страшни вести кои „ги загрозуваат виталните национални интереси“.

***

Овие две недели прекрасно ја доловија технологијата и инженерството на пропагандната операција на режимот на Вучиќ. Со копирање на социјалниот договор на Путин со рускиот народ, Вучиќи склучил социјален договор со српскиот народ, во тој случај Вучиќи му гарантира на српскиот народ заштита од „надворешниот непријател“, но истовремено му обезбедува стабилен економски развој. Се додека се одржува рамнотежата на овие два интереси, режимот на Вучиќ е загарантиран. 

Но, постои проблем. Овие две работи се контрадикторни. Одржливиот економски развој на Србија е можен само благодарение на сè поголемата соработка со „надворешниот непријател“. И тука стапува во игра пропаганда како оваа што ја видовме последните два дена. Но, понекогаш дури и пропагандата ги достигнува своите граници. Со други зборови, Србија во наредните денови ќе се најде на крстопат: или ќе го избере „скокот кон иднината“ и Западот, или ќе се спротивстави до последен здив, бидејќи „слободата е поважна од воздухот“. .