KOHA.net

Изгледа

Со овој молив напиша цел Балкан - и Зигмунд Фројд

Во Загреб банкротирала фирмата „Пенкала“, која произведувала разни инструменти за пишување: моливи, хемиски моливи, пенкала. Од словенечките Алпи до Охридското Езеро, илјадници луѓе ги напишаа своите први букви со „пенкало“. Основачот на фирмата бил разновиден пронаоѓач.

Ако ги прашате постарите на Балканот кои ја држеа Југославија заедно, одговорот во повеќето случаи ќе биде: Јосип Броз Тито. Ќејфлиу и комунистичкиот диктатор починаа пред 44 години, на урнатините на неговата мултинационална федерација беа создадени седум независни држави.

Ако ги прашате луѓето заинтересирани за историјата на Балканот што ја одржа Југославија заедно, тие обично споменуваат две марки: жолтиот молив наречен Вегета и алатките за пишување на Пенкалас, традиционална фирма од Хрватска. Вегета сè уште е присутна на слободниот пазар (дури и во продавниците во Швајцарија). Додека Пенкала банкротираше пред неколку недели. И така ќе исчезне дел од пишаната култура и историја на Балканот. 

Кој пораснал во Југославија, првите букви ги чкртал со молив Пенкала. Љубовните писма често се пишуваа со моливот на оваа фирма, договорите и сметките се потпишуваа со елегантното пенкало на Пенкала, за техничките цртежи луѓето го имаа техничкиот молив на располагање.

Пенкалото беше синоним за инструменти за пишување. Кој и да пишувал со него можел да биде горд што постигнал нешто во социјалистичкото општество. Пенкалото на Пенкала беше симбол на социјалниот статус колку и популарен сувенир, обединувајќи ја цела Југославија. Квалитетот на „пенкалата“ беше пофален и во популарните песни на албански јазик. Tempi passati, овие времиња поминаа. Ракописот сè повеќе им се лизга од рацете на луѓето.

Тастатурите и „екраните на допир“ ги избркаат моливот и пенкалото. Празничните честитки, напишани на задната страна на панорамите, станаа ретки. Наместо тоа, чврчорењето на Whatsapp ми оди на нерви, дигитален удар со чекан со цел да ни го привлече вниманието на фактот дека во зелената кутија на Whatsapp има 333 неотворени пораки со слики од хрватското крајбрежје, сите украсени со „емоџи“ и некои напишани работи, чекори и оди.

Со банкротот на компанијата „Пенкала“, неодамна напиша хрватскиот историчар и публицист Драган Марковина, се затвора уште едно поглавје во историјата на Југославија. Весникот „Вечерњи лист“, кој излегува во Загреб, веста за банкротот на Пенкала ја нарече тажна и срамна. Пенкала е основана во 1937 година во главниот град на Хрватска. Но, генезата на фирмата датира од 1906 година, кога словенскиот инженер Едуард Пенкала патентирал механички молив во Будимпешта. Тогаш Хрватска беше дел од Хабсбуршката монархија.

Рекламата - насмеан човек со молив зад неговото џиновско уво - го пофали пронајдокот на неколку јазици, вклучувајќи го и германскиот: „Ова е молив што останува остар без никогаш да се остри или врти на другата страна. Дури и недостижно тенки и издржливи моливи во боја. Елегантно, едноставно и издржливо!“ Во 1907 година Славолуб Едуард Пенкала го направил следното откритие: зацврстеното мастило за пенкало, претходник на денешниот молив, кој ставил крај на пенкалата и фонтанските пенкала кои морале да се полнат со мастило од шише.

Сепак, Унгарецот Ласло Јожеф Биро е познат како пронаоѓач на практичниот молив, кој го добил соодветниот патент во средината на Втората светска војна. Уште на крајот на 19 век, беа развиени првите модели на моливи за да го револуционизираат пишувањето. Додека Фридрих Шилер ја опиша својата ера како „век на цртежи со мастило“, Фридрих Ниче го изрази својот скептицизам во однос на новите средства за пишување.

„Ако сега нема да има повеќе паузи за да се натопи перницата во шишето, да се наполни шишето и да се исуши бојата, тогаш кажи ми - те молам, кога можеме да развиеме идеи?“, мислеше нихилистот Ниче.

Славолуб Едуард Пенкала бил дете на Австро-унгарската империја. Роден е во 1871 година во словачкиот град Липтовски Микулас, гимназија завршил во Полска, студирал во Виена и Дрезден и на почетокот на 20 век дошол во Загреб, каде младиот инженер бил назначен на функцијата масовен контролор во службата на Дунавската монархија. Во Загреб, Пенкала покажа голема инвентивност и во текот на својата кариера поднесе 80 патенти, меѓу кои автоматски узди за планински возови, специјална четка за заби и шише за одржување топла вода и затоплување на телото. Во 1910 година Пенкала го изградил првиот авион во Хрватска и го прелетал овој двосед на околу 60 метри на висина од 1,5 метри. По несреќата, тој се откажа од своите планови за авијација. Се додека не умре ненадејно на 50-годишна возраст, Пенкала, заедно со двајца деловни партнери, ја трансформираа својата мала работилница во претпријатие со 800 вработени, кое ги продаваше своите производи во повеќе од 70 земји. Од ова претпријатие во 1937 година е основан ТОЗ Пенкала во Загреб.

По победата на комунистичките партизани во Втората светска војна, фирмата беше национализирана и речиси пет децении произведуваше канцелариски материјал за цела Југославија - од словенечките Алпи до Охридското Езеро. Со распаѓањето на заедничката држава во почетокот на 1990-тите, ТОЗ Пенкала остана и без домашен пазар, кој се протегаше од Словенија до Македонија. Во независна Хрватска, приватизираното претпријатие се соочи со финансиски тешкотии.

За да привлече посетители во претпријатието, раководството на ТОЗ Пенкала најави купување на жирафа пред неколку години. Дури и најголемите оптимисти сфатија дека иднината не започнува таму каде што цветаат такви идеи, кои само го маскираат неуспехот. После 87 години Пенкала конечно ги затвори вратите. Не ја преживеа дигиталната ера.

Оние кои прочитале до тука веројатно можат да прашаат: каде заврши Зигмунд Фројд? Ќе: во предавањата на Фројд за психоанализа, одржани во 1916/17 година, моливите Пенкала се споменуваат меѓу „очигледно машките сексуални симболи“. Во делото „Толкување на соништата“ (објавено во 1899 г.), моливите Пенкала не се споменуваат, бидејќи Славолуб Едуард Пенкала ги донел на пазарот дури во 1906 година.

Од 1908 година во весниците се објавувале огласи: среќни, впечатливи мажи со моливи зад ушите, дипломати кои наместо пушки носеле моливи на рамениците, интелектуалци кои не го заборавиле своето „пенкало“ дури и кога оделе на скијачки одмори. Повеќе детали за работите на Фројд може да се најдат во книгата „Freuds Dinge“ (Нештата на Фројд) од германскиот новинар Лотар Милер објавена од најубавата издавачка куќа во светот: Die Andere Bibliothek, другата библиотека, основана од големиот писател Герман Ханс-Магнус Енценсбергер. Па, тоа е друга приказна, малку подолга.