KOHA.net

Изгледа

Како Европејците стануваат Европејци

Гогољ на Д.Трамп повторно покренува дилеми за Америка во Европа

1.

Девојка од Косово пред неколку години заминала во САД да ја заврши последната година од средното образование, а најголемото искуство и било тоа што се вратила како Европејка.

Во нејзината самоперцепција, поттикната од последователните повторувања дека „Косово ќе влезе во Европа“, Косово беше територија која некако беше на европскиот континент (како дел од нешто што се нарекува Балкан), но еден ден ќе биде Европа.

Во нејзиното американско училиште, каде што огромното мнозинство беа или имигранти или деца или внуци на имигранти - Корејци и Бразилци, Мексиканци и Нигеријци, Италијанци и Ирци - сè уште беше полесно за нејзините соученици да ја класифицираат како Европејка отколку да признаат дека е комплицирано.

И, вака, се врати на Косово, како Европеец.

2.

Може да се направи аналогија на она што се случува деновиве со јавниот дискурс на многу земји од ЕУ. Различни Европејци - Французи и Ирци, Шпанци и Естонци, односно оние кои, бидејќи се во ЕУ, немаат двојство во толкувањето на нивниот европски идентитет како што имаше косовското девојче - размислуваат, пишуваат и зборуваат како треба да бидат. одговорни нивниот континент, односно да биде европски.

Најголем двигател денес може да биде Доналд Трамп и неговото можно враќање како претседател. Целиот европски континент (со исклучок на некои авторитарни енклави) беше загрижен за непредвидливоста на постапките на овој човек како и американскиот претседател. Сега, во анализа од недела во недела, прашањето за американското присуство во НАТО се поставува кај Доналд Трамп во неговиот втор претседателски мандат. И доволно е да се направи дури и далечна шпекулација за можноста САД да го напуштат НАТО за да ја почувствуваат колективната несигурност: НАТО беше основан како сојуз од САД не само за да ја заштити Европа од Советскиот Сојуз (имено Русија денес), туку и да ги спречи Европејците да војуваат едни против други, традиција стара стотици години. Без Америка, Европа останува не само без неопходниот одбранбен столб, туку и без сојузникот чие присуство ја изгради довербата на Европејците еден во друг. Како би се направило без овој инструмент на меѓуевропска доверба?

Но, големите и потенцијални војни една по друга ќе ги поттикнат Европејците да бараат или да прифатат да бидат поевропски. Војната на Русија против Украина, сега земја-кандидат за членство во Европската унија, го поставува суштинското прашање: што би се правело со оваа земја ако не беа пријателските реакции на САД и Велика Британија да помогнат во одбраната на оваа земја? Или што би се случило доколку поради некоја причина (како што е внатрешната политика на САД, т.е. претседателските избори) воената помош за Украина биде парализирана или ослабена? Ако иднината на Украина е во ЕУ, не треба ли и земјите-членки на ЕУ да ја обезбедат оваа иднина воено?

Војната на Израел во Газа е уште еден пример. Трансатлантската заедница беше едногласна во правото на Израел на заштита по погромот на Хамас против Евреите во Израел (и јас го опишувам вака бидејќи тоа беше воена операција на Хамас насочена кон секое еврејско дете, жена или маж што ќе им се најде на патот). . Меѓутоа, трансатлантската заедница не може да биде едногласна кога Израел во Газа води војна за колективна казна, која се води против секое палестинско дете, жена и маж.

Европа изградена по геноцидот од Втората светска војна не може да поддржи изедначување на легитимното право на Израел да се брани со негирањето на правото на живот на Палестинците.

На прашањето што го чека европскиот граѓанин во војна во Украина или Газа, каде военото и политичкото влијание е пропорционално поголемо, ќе се додаде една многу подалечна димензија, онаа на триењето меѓу Кина и Тајван, која ќе биде директна. триење меѓу Кина и САД.

Европскиот граѓанин кој можеби е незаинтересиран за политика може да најде вредни информации дека зајакнувањето на Русија во Украина би било сигнал за закана за идната област, Балтикот. Или, дека проширувањето на војната на Блискиот Исток може да донесе нов бран бегалци од тој дел на светот и маса на европско население со арапско потекло или муслиманска вероисповед, кои секој ден гледаат колку е безвреден животот на детето. Палестинка во споредба со дете и жена од која било друга нација.

И секое воено триење меѓу Кина и Тајван би ја загрозило испораката на тајвански полупроводници и други технолошки елементи кои се од витално значење за индустриското производство во Европа.

3.

Како Европејците ќе бидат поевропски, или Европејците ќе бидат поевропски, ова се две валидни прашања?

Прашањата не се нови. Тие беа изложени пред речиси половина век од генералот Де Гол во Франција (иако во други форми) и секогаш се формулирани со неискажана хипотетичка формулација: како Европа би постапила без САД?

Ова прашање беше поставено во времето кога истовремено беше признаено дека најголемата европска сила се САД, кои се стремат кон НАТО алијансата и со тоа гарантираат просперитет на демократска Европа која ги урива нејзините државни граници на невиден начин во корист на солидарноста на политичките и економска унија.

Сега, кога ќе се појави повторно, тоа доаѓа во време кога ЕУ минува низ свој нов циклус на дебата за преуредување, вклучувајќи предлози за ова преуредување за да обезбеди повеќе мнозинско одлучување и помалку ќор-сокак со употребата. на вето.

Но, како и секоја друга дебата, таа секогаш се одвива со тврдоглаво присуство на реалности кои, бидејќи се таму, се подготвени за непосреден тест на секоја хипотеза во планирањето на политиките. Западен Балкан е тоа тврдоглаво присуство на реалности што ќе стои како непосреден тест. И ова присуство ќе тестира - да ги земеме како главни - две суштински прашања на политиките на Европејците кои сакаат да бидат Европејци. Едното е како да се создаде безбедносна средина за Западен Балкан без САД во услови кога во овој регион постои јасно препознатлива можност за создавање посебна зона која е противник на евроатлантската заедница? Второ, како да се интегрира овој регион во евроатлантската заедница, кога критичен дел од него, поврзан со идејата за ревидирање на српското национално прашање, е јасно против евроатлантската заедница?

Овие прашања се сумирани во една историска недоследност, кога треба да дојде до интеграција на Западен Балкан во евроатлантската заедница, но дел од овој регион, кој ќе се врати на изгубените војни од деведесеттите, „евро“ делот. на евроатлантската заедница гледа во форма на банкомат кој мора да дава пари, додека „атлантскиот“ дел, имено НАТО, воопшто не се гледа во таа дихотомија.

4.

Европејците кои сакаат да бидат поевропски се во циклична неволја. Тие се занимаваат со Украина, Газа или Тајван и со хипотези за тоа како до сега би изгледал Западот без американската улога - нешто што не е ново, односно е елаборирано уште од Де Гол. Сепак, во 2024 година прво мора да го поминат тестот во Западен Балкан. За разлика од девојчето кое замина да заврши средно училиште во Америка, матурата за политичка Европа се спроведува на југоистокот на континентот.