ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Изгледа

Поддршка за Евро-американскиот план

Од процесот на Ахтисари кој донесе прогласување на независноста на Косово, ова е најсериозниот меѓународен напор за решавање на прашањето за односите меѓу Косово и Србија. Планот носи новини во формата и содржината што ги ставаат преговорите Косово-Србија на ниво на преговори меѓу еднакви. Но, планот носи и големи предизвици кои бараат многу работа, креативност и политичко единство

1.

Од 20 јануари годинава Косово и Србија влегоа во нов преговарачки процес. Од двете страни е побарано да одговорат и да ја прифатат новата преговарачка рамка од десет точки. Оваа рамка првично беше претставена во септември минатата година како план Шолц-Макрон, или германско-француски, или француско-германски, во декември беше претставен од Ј.Борел пред земјите-членки на ЕУ и се претвори во европски план, а од Декларацијата на американскиот пратеник Ескобар во текот на овој месец, тоа е заеднички евро-американски план.

Од процесот на Ахтисари кој донесе прогласување на независноста на Косово, ова е најсериозниот меѓународен напор за решавање на прашањето за односите меѓу Косово и Србија.

Од процесот на Ахтисари до 2022 година беше развиен преговарачки концепт кој беше нејасен по принципи, методологија и цел. Се викаше Бриселски процес, имаше скромни достигнувања и првично беше преземен со (погрешно) верување дека е важно да се почне со договор и потоа некако работите ќе тргнат сами по себе. Тогаш беше земено со (погрешно) верување дека бидејќи првиот план пропадна, подобро е да се направи територијално-етничка размена на Косово и потоа да се продолжи со преговарачкиот процес за преостанатиот и неподелен дел од Косово.

2.

Новина во новиот процес се десетте точки кои претходно им беа презентирани на двете партии. Тие се иновации во формата и тие се иновации во содржината.

Во форма има десет точки за кои петте велат дека повеќе не се за дискусија. Значи, тие се рамка за која не може да се преговара за двете страни. Одговорот што сега се очекува од 20 јануари од партиите не е што треба да се додаде за да се отстрани од предлогот, туку - доколку страните се согласат со тоа - како да се развие натамошниот преговарачки процес. Такво нешто не е ново за минатите преговарачки процеси: преговорите одржани во Рамбује во 1999 година имаа водечки принципи за кои не може да се преговара, па дури и оние во Виена под водство на претседателот Ахтисари не започнаа без претходно да ги одобрат водечките принципи за кои не може да се преговара. петте (вклучувајќи ја и Руската Федерација). Но, веќе имаме новина, бидејќи по десет години преговори со многу скромен резултат (да употребам дипломатски речник), се презентирани принципите кои ја одредуваат содржината на преговарачкиот процес.

А, тука се работи и за содржината. Точките од Евро-американскиот план одредуваат дека рамката на преговорите е онаа меѓу двете држави кои ќе ги нормализираат односите меѓу себе, без заемно признавање како почетна точка или обврска. Ова е концептуален скок напред од конфузијата создадена во бриселскиот процес од првиот договор, со „конструктивната“ двосмисленост што дозволи да се верува дека статусот на Косово сепак ќе се преговара. Тоа е, исто така, чекор назад од правно обврзувачкиот Сеопфатен договор (и како што би додале претседателите Трамп и Бајден и секретарот Блинкен) фокусиран на меѓусебното признавање меѓу Косово и Србија.

Но, во рамката од 10 точки е јасно дека контекстот на преговорите за постигнување на договорот за нормализација е тој на два субјекти со свои посебни правни личности, одвоени патишта на интеграција во европското, евроатлантското и светското семејство. Тоа е преговарачка маса меѓу двајца еднакви.

3.

Ваквиот контекст е важен за многу работи, но е клучен за идниот преговарачки процес, бидејќи во изминатите десет години се применуваше ад-хок принципот за создавање решение за секое прашање во одредена форма. Во иднина, регулирањето на прашања како што се регистарските таблички (да го земеме најеклатантниот пример) ќе биде предмет на принципот на меѓусебно почитување на државните органи, а не на бескрајни преговори за измислување нови детали за ад-хок решенија (како што се „ налепници“, кога и како ќе се користат итн.).

Но, иако прашањата како што се регистарските таблички, дипломите, телекомуникациите и слично се регулирани со леснотијата што ја нуди принципот на нормализација на две држави, за две прашања ќе треба многу изум и креативност. Првата е „формализација“ на статусот на СПЦ, а втората е изнаоѓање „соодветно ниво на самоуправа за српската заедница на Косово“, како и обезбедување директна комуникација со српските власти.

Тоа ќе бидат две прашања кои повеќе не можат да се потпираат на сегашните решенија. Значи, врз основа на евро-американскиот план, решенијата на Пакетот Ахтисари (за кој Косово преговараше со меѓународната заедница и Србија во 2005-2007 година) се недоволни во однос на позицијата на Српската православна црква на Косово и позицијата на српската граѓани.Косово. Следствено, според планот, недоволни се и досега понудените решенија во бриселскиот процес во однос на Заедницата на општините со српско мнозинство.

Евро-американскиот план, ако се парафразира изјавата на американскиот дипломат Дерек Шолет, е еден вид баланс каде Србија признава напреден степен на суверенитет на Косово, а Косово признава висок степен на самоуправување (автономија) на српските граѓани. .

4.

Во оваа статија намерно не ги спомнав опасностите со кои се соочуваат двете страни доколку не го прифатат евро-американскиот пристап (а за ова опширно зборуваше и претседателот Вучиќ). Јас дури и не ги спомнувам опасностите од прифаќањето на овој пристап имплицитно и некритички; всушност, и во најтешките моменти од војната, Косово не ги прифати дипломатските предлози на некритички начин.

Евро-американскиот пристап и план мора да бидат оценети според сопствените заслуги. Заслугите на овој план се во минување на преговарачки процес кој може да биде сериозен и плоден за Косово и Србија, како и за евроатлантската безбедност. Косово прави добро што ја поддржува оваа концептуална рамка.

Од оваа гледна точка, ми се чини дека политичката енергија на Косово прво треба да се насочи кон две точки. Еден, како да се создаде консензус кој го поддржува и турка Косово напред во овој нов преговарачки натпревар. Второ, како да се фокусираме на она што се крие зад принципите за кои не може да се преговара, а тоа се преговарачките механизми и детали кои го создаваат конечниот резултат од преговарачкиот процес.