KOHA.net

Изгледа

Наивен против позната политика

Овој крај на годината треба да биде повик за будење и лекција за сите инволвирани страни дека грешките што се уште не се сторени, подобро е да се остават да се отстранат.

Тоа е проблем во денешниот политички и безбедносен хаос поврзан со Косово и Србија.

Секој што има работа со владата во Србија, и секој што има работа со неа денес, имал работа со неа вчера, се карактеризира со одредена чудна наивност.

Како може една политичка стратегија позната толку долго, што стана здодевна константа, да си игра со еден свет со децении. Белград никогаш не мутирал за да бара поинаков пристап, како што, на пример, прават паметните вируси за кои е потребна генијалност на научниците за нови варијанти на вакцини.

Не се бара наука од Косово, од ЕУ и нејзините земји или од САД. Албанија не влегува овде, бидејќи изгледа изгубена можност.

Може да се каже геостратегија. Таа е таму засекогаш. Не може целосно да се апстрахира, но повеќе од тоа не може да се користи како изговор за наивност. Војната во Украина? Не постоеше пред една година. Денеска не може да се апстрахира, но повеќе од тоа не може да се користи како изговор за наивност. Украина уште повеќе ја истакнува карактеристиката на српската политика бидејќи новите ситуации привлекуваат повеќе игра за себе. Следствено, повеќе наивност од Западот што го држи во прегратка додека не се приклучи во приближувањето кон новата војна во Европа.

Што е наивност во овој контекст?

Недостаток на вештина, стратегија, знаење, храброст, сериозност, интерес...?

Ако тргнеме од самите себе, односно од пристапот на повоено Косово, владите ја запалија хартијата од деведесеттите. Во секој процес со меѓународните во центарот или во средината, Косово не го држеше контекстот на војната нагоре, но не и надолу во последните „параграфи“. Тој си ја ускрати големата вистина за изградбата на наративот што ќе го претстави посилен во новата борба за консолидација внатре и надвор. Тоа се правеше две децении, па дури и сега.

Институциите на Косово никогаш не го изградиле и немаат ниту страница на ниту една платформа за нејзината вистина. Немаат докази или список. Список на убиени, исчезнати, силувани, сираци, инвалиди, иселени, опожарени куќи, материјална штета. Немаат бројки, имиња, региони, вредности на штета, наративи. Немаат страници што го илустрираат криминалот, загубата, болката, разделбата, тажните очи, расцепканите черепи. Немаат страници за масовни гробници, број на пронајдени тела, нивни признанија, возраст.

Косовските официјални лица и дипломати шетаат по светот без книга за неговата вистина. Не знам дали чувствуваат дека нешто им фали кога го претставуваат. Не знам ни колку луѓе знаат што се случи. Она што го видов во дискусија за исчезнатите, кога ги прашаа за бројката, тие ги свртеа главите кон претставникот на Фондот за хуманитарно право за точната бројка.

Човек кој го ценам и го сакам, во 2000 година во еуфоријата на нашето ослободување, ми рече дека војната не е завршена за семејствата на исчезнатите. Ќе ги загубат ќерката, синот, таткото и мајката на денот кога ќе се најде телото. Загубата за нив се случува во војната. Ова е крајноста на Косово со граѓани за кои војната се уште не е завршена и со институции кои ја заборавиле.

Во повеќе од десет години разговори со Србија, Косово направи компромиси за иднината без минатото. Тој ја прости нултата точка на политика чии манипулации не само што ги знаел туку и ги доживувал со децении. Тоа му даде можност да продолжи оттаму без да мора да менува ништо.

Тој не ја доживеа оваа политика, но беше добро позната и на Западот, кој немаше потреба да му ја прости нултата точка, туку му ја даде втората шанса со помек пристап од првиот, можеби затоа што манипулациите успеаја да направат тој се чувствува виновен за интервенцијата од крајот на минатиот век.

Еве не денес, со силите на НАТО во Косово кои импровизираат и се фатени меѓу неспособноста на Косово од една страна и чудната наивност на Западот од друга страна да ги заврши работите. Има голем број договори, резултат на преговори без стратегија и без транспарентност, кои го добија печатот на косовските институции, чија имплементација би направила повеќе штета отколку корист на терен, а неспроведувањето се толкува како институционална нестабилност. .

Годината завршува со истата „шатл“ дипломатија која не потсетува на времето на војната, да ја убеди Србија овојпат да нареди алатот што го има на Косово, криминалните структури околу Српската листа, да ги тргне барикадите од северот. патишта. Ситуација која треба да му покаже на Западот дека ако продолжи да ја поддржува играта на српската политика, која во основа има создавање на повеќе региони како север преку Косово, тоа ќе си предизвика повеќе проблеми отколку стабилност во иднина како што се тврди. Ова, затоа што со повеќе такви региони каде би се релативизирала моќта на Приштина, Косово би се претворило во живеалиште каде барикадите ќе се намножат и би се зголемила политиката на манипулации.

Многу грешки се направени во последните десет години, но уште порано со Пакетот на Ахтисари, кој го отежна функционирањето на Косово, дури и толку слабо. Порано, а не само сега, на крајот на декември, последен пат косовските институции и Западот ја сфатија опасноста лесно да се справат со ситуација која ја одредува иднината на граѓаните на Косово. Институциите мора да разберат дека повеќе не треба да бидат група на различни поединци кои или не зборуваат, или изговараат зборови, чија тежина повеќе уништува отколку што поправа. Ова, пред се, да ги почитува сопствените граѓани. И второто, до другата страна што ни буква не ја вади без цел. Овој крај на годината треба да биде повик за будење и лекција за сите инволвирани страни дека злата што се уште не се сторени, подобро е да се остават да се отстранат.

Влегуваме во нова година на неизвесност за политичката иднина на Косово, безбедноста, благосостојбата на граѓаните силно погодени од инфлацијата, проблеми како никогаш досега во образованието и здравството. Празничните денови и многуте честитки поттикнуваат надеж кај нас, но да бидеме реални, ништо добро нема да се случи доколку институциите и граѓаните не почнат сериозно да си ги сфаќаат обврските.

[заштитена по е-пошта]