ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Изгледа

Во потрага по малото злато

Во советите на ПР-фирми, за односи со јавноста, се предлага турнејата да се одржи четири до шест месеци пред изборите, а ако Ариели беше некаде во близина, ова ќе го кажеше Кадри Весели. Сега Ариел и неговите колеги најавија дека се во нов почеток. Се разбира, тие не се будали да прогласат дека крајот на овој почеток е ист. Очекуваат од нас да бидеме будали.

1.

Можеби затоа што беше мал, не го забележавме неговото присуство, но од едно од патувањата на тимот на Унити како член на косовската делегација имавме и израелски државјанин. Речиси како да бил обучен во тогашните нелегални тријади, ниту се претставил, ниту зборувал. Некој рече дека се вика Ари - тоа беше скратено за Ариел - а Хашим Тачи, тогашен претседател на ПДК, рече дека доаѓа како негов советник.

Првиот совет на Ари беше очигледен и немаше никаква врска со преговорите, бидејќи во нив, како и во секое преговарање, Хашим Тачи беше целосно незаинтересиран, освен ако на крајот не се спомене специјален суд. Претседателот на ПДК, по совет на Ариел, почна да го менува својот изглед; наместо омилените јакни, сега носел скапо палто Ermenegildo Zegna и кашмирски шал. Следуваше посета на подобар фризер. А само неколку дена подоцна, додека другите се занимаваа со преговори со Србија, Хашим Тачи се појави на „турнејата за слушање“ - посетувајќи болници, училишта и фабрики - за да „собере впечатоци“ и врз основа на нив да даде одговори, во изборна платформа. .

Додека авионот слетуваше на местата каде што одевме, на мобилните телефони на Хашим Тачи и Ариел пристигнаа десетици СМС-пораки од предизборна кампања, која тие веќе ја започнаа, иако изборите се уште не беа објавени од никого.

2.

Изборите чинат, вклучително и советник како Ари. Неговиот совет беше од „училишна книшка“, од конвенционална книга за политички маркетинг: создадете личен имиџ, направете „турнеја за слушање“, кажете дека сето ова што сте го слушнале ќе го спроведете како владејачка програма. Поплавете ја јавноста со вашите реклами.

Бидејќи со Хашим Тачи создадов верување дека трошоците направени од него (и неговото политичко семејство или не) ги плаќав јас како граѓанин, не ми беше целосно јасно како јас и другите граѓани ги плаќавме услугите на малиот Ари, особено бидејќи кампањата на неговата партија беше очигледно скапа, и очигледно ефикасна, или во делот каде што се добиваа гласови или во делот каде што беа украдени гласови.

Дали би му платил на Ари (и неговата голема фирма) како со локална ПР фирма (вулгарна жена и маж влечени од преправањето дека припаѓаат на светот на уметноста) со надувување на комуналната сметка за балоните и огнометите од Декларацијата за Независност, за да се покријат некакви телевизиски или други рекламни сметки?

Дали би го платил со 6-те милиони евра што и ги дал на фирмата „Сачи-Сачи“ од Израел, како формална исплата на рекламата „Млади Европејци“?

Дали би платил, како што се шепоти, со договорните работи за новата термоцентрала?

3.

Неколку години подоцна оваа дилема донекаде ќе ја разјасни Хашим Реџепи, поранешен гувернер на Централната банка на Косово.

Вака ја разбирам исповедта на Хашим Реџепи. На патување во Лондон, за да присуствува на состанокот на ЕБРД, ќе биде заробен од Хашим Тачи и неговиот министер Ахмет Шала, а наместо заедничка средба ќе остане сам со Ариел Раубвогел (чие име конечно ќе го дознаам). А потоа, според неговата изјава на порталот Газета Фјала, се случува ова:

„Откако се напивме, тој го започна разговорот. Ми рече дека Централната банка управува со над 1 милијарда евра и би било добро да ги вложите во банките што јас ги предлагам, што укажува дека сите ќе бидеме задоволни во однос на материјалната корист.

Хашим Реџепи го одбил барањето на Ариел и една недела подоцна Хашим Тачи во присуство на двајцата министри за економски прашања (Ахмет Шала и Бесим Беќај) ќе му каже дека лошо управува со банката. Нема да помине долго додека Хашим Реџепи ќе биде виден на насловната страница на весниците и на почетокот на телевизиските вести, како ја напушта Централната банка на Косово со врзани раце во лисици и придружуван од полицијата. Ќе помине некое време, а ќе биде ослободен од сите обвиненија - никој веќе не се ни сеќава на нив, се сеќава само на ликот на Хашим Реџепи со лисици.

Хашим Реџепин на функцијата гувернер го наследи член на раководството на ПДК.

4.

Помислив на Ариел пред неколку месеци, кога Кадри Весели ја започна својата слушачка турнеја. Во советите на ПР-фирми, за односи со јавноста, се предлага турнејата да се одржи четири до шест месеци пред изборите, а ако Ариели бил некаде во близина, тоа би му го кажал на Кадри Весели. Како што би предложил да се започне со рекламни спотови на Интернет и ТВ - да покаже дека како претседател на Собранието има врски со граѓаните, особено со оние кои се активни во нешто. Тој што мислеше дека нема да има вонредни избори на Косово, по барање на ПДК, не ги видел знаците на Ариел.

Не знам дали се крие некаде малиот Ари, а можеби и не е толку важно, затоа што ќе излезе некој како него.

Цената е важна. Првиот пат кога се појави, Ари доби право да бара парите на Централната банка на Косово да се управуваат како заеднички инвестициски фонд на Али Баба и 40 крадци (не знам дали се во криминалната организација на Хашим Тачи, но убаво звучи како наратив).

Ние како граѓани плативме повеќекратен хонорар на малиот Ари. Плативме и плаќаме автопат кој е најмалку 300 милиони евра поскап отколку што треба. Скоро го продадовме благодарение на Дистрибуција и речиси отиде и ПТК. На З-Мобиле му дадовме право да биде корисник на ПТК без цент и сега им плаќаме 30 милиони евра обештетување за овој факт. Секојдневно плаќавме (минимум 10 милиони евра годишно) од наши пари за правото на ПДК да ја навредува нашата разузнавачка со својот пропаганден апарат, предводен од Радио телевизија на Косово. И, ова се само фактурираните трошоци. Оние без сметка се многукратно поголеми.

Сега Ариел и неговите колеги најавија дека се во нов почеток. Се разбира, тие не се будали да прогласат дека крајот на овој почеток е ист. Очекуваат од нас да бидеме будали.

© KOHA Daily