KOHA.net

Токио 2020 година

Знамето на Авганистан ќе биде истакнато на церемонијата на Параолимписките игри

Знамето на Авганистан ќе биде истакнато на церемонијата на отворање на Параолимписките игри во вторник, иако спортистите од оваа земја не можеа да отпатуваат во Токио за да се натпреваруваат. Ендрју Парсонс, претседателот на Меѓународниот параолимписки комитет (IPC), во понеделникот рече дека потегот ќе биде направен како „знак на солидарност“.

Парсонс рече дека претставник на Канцеларијата на Високиот комесаријат за бегалци на ОН ќе го носи авганистанското знаме на националниот стадион во Токио за време на церемонијата на отворање. Тоа е истиот стадион на кој на 23 јули се одржа церемонијата на отворање на Олимписките игри во Токио.

Двајца спортисти од Авганистан не можеа да стигнат во Токио на Параолимпијадата откако Талибанците ја презедоа контролата врз земјата пред повеќе од една недела. Тоа се Закија Худадади (таеквондо) и Хосеин Расули (фрлање диск). Парсонс рече дека 162 делегации ќе бидат претставени во Токио, вклучително и спортисти бегалци. IPC соопшти дека околу 4400 спортисти ќе се натпреваруваат на Параолимписките игри, иако точната бројка ќе биде објавена во вторник. Параолимписките игри ќе завршат на 5 септември.